Sunday, October 22, 2017

Cuci Mata di Fella Design

My favourite

Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi berakhir dgn order rocking sofa pulak. Lari jauh dari niat asal.

Utk FD Bangi ni mereka adakan discount dalam 30% utk semua rangkaian perabutnya ie sofa, side table, set bilik tidur...utk semua ready made stock dan 20% utk custom made fabric colour lain selain dari display.

Gambar2 berikut sy share utk rujukan dan kenangan .


Wednesday, September 13, 2017

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini keran kopitiam ini buka utk sarapan sahaja..waktu operasi sehingga 2pm)

Selain dari keluarga kecilku, bawak juga 3 org adik2 yg turut serta nak join breakfast pada haritu.

Makanan pilihan sudah mestinya Roti Titab which is signature dish kat sini.

Roti titab ni harganya rm5..utk semua jenis nasi bungkus2 rm4.

Mmg fullhouse betul kopitiam ini. Masa kami pergi tu kira bukan misim cuti but still ramai org sampai tiada meja yg kosong.
Parking juga sampai ke luar dari kawasan parking .

Overall 3/5 rating sb nasi kebanyakan nya dh sejuk. I prefer nasi panas.  Namun masih lg best utk dikunjungi.


Thursday, April 13, 2017

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk panduan semua.
Selamat menonton dan sebarkan ilmu. semoga beroleh manfaat.

1. Ep 1 - Penciptaan Alam https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2188547178036559/

2. Ep 2 - Kiamat ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2188734548017822/

3. Ep 3 - Utusan Allah https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2189390401285570/

4. Ep 4 - Fasa Masa ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2190122634545680/

5. Ep 5 - Kejatuhan Empayar Uthmaniyah https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2192357950988815/

6. Ep 6 - Kerajaan yang Menyombong! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2193257597565517/

7. Ep 7 - Taqdir Baru Dunia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2194822787408998/

8. Ep 8 - Jemaah Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2195632813994662/

9. Ep 9 - Kesengsaraan di akhir zaman! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2198667263691217/

10. Ep 10 - Isyarat Mata Satu! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2199611160263494/

11. Ep 11 - New World Order! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2200293820195228/

12. Ep 12 - Konspirasi pergolakan semenanjung Arab! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2202311013326842/

13. Ep 13 - Asap Ad Dukhan! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2205307299693880/

14. Ep 14 - Musnahnya Tamadun Dunia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2206214656269811/

15. Ep 15 - Imam Mahdi ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2208279202730023/

16. Ep 16 - Pemerintahan Al Mahdi ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2219053458319264/

17. Ep 17 - Kemunculan Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2219721481585795/

18. Ep 18 - Pemerintahan Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2220499608174649/

19. Ep 19 - Turunnya Nabi Isa as https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2222008708023739/

20. Ep 20 - Hakikat Yakjuj Makjuj ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2225873210970622/

21. Ep 21 - Era Fasa ke 5 ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2226598324231444/

22. Ep 22 - Matahari terbit dari Barat! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2227337064157570/

23. Ep 23 - Binatang Dabbah ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2229763417248268/

24. Ep 24 - Angin yang menghembus! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2230523070505636/

25. Ep 25 - Kembalinya Kejahatan ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2231306147093995/

26. Ep 26 - Bumi akan Tenggelam ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2232006477023962/

27. Ep 27 - Api yang menghalau Manusia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2232758466948763/

28. Ep 28 - Kiamat Versi Sains ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2235105783380698/

29. Ep 29 - Tiupan Sangkakala! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2235906546633955/

30. Ep 30 - Kekuasaan Allah jua! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2236740639883879/

Jangan lupa share !! :)

Wednesday, April 5, 2017

Port Buku Lonely Planet Murah

Berkongsi utk kaki travel.

Berita baik utk anda yg suka travel..kaki travel.
Semestinya buku Lonely Planet jadi bahan rujukan asas andakan.

Jika mencari yg murah boleh berkunjun ke KL Sentral.
Lokasi kedai di tingkat atas dekat pintu masuk KTM perjalanan jauh.

Rata2 harga rm20 dan rm30.
Cetakan 2010, 2012 agak latest juga. Ni randomla i chech hari tu.

Jimat banyak kan?

Friday, March 17, 2017

PINK , A Film on Woman's Right


i baru je lepas tgk movie, an hindi film with regards to double standard treatment of woman in India.

cerita yg banyak berkisar tentang undang 2 dan juga minded masyarakat India mengenai wanita.
unwanted born.


sila ke link ini utk menonton,
https://xmovies8.ru/movie/pink-2016/watching.html












Monday, March 6, 2017

LINUS round 1

Salam. Berikut adalah sebaran drp Fasilinus beekaitan Saringan 👇🏻

📌 *MAKLUMAN AWAL*
Pelaksanaan Saringan 1(LBM/NUM/LBI) Tahun 2017
Tahun 1 : LBI
Tahun 2 : LBI
Tahun 3 : LBM,NUM,LBI

🔹 LISAN
1 MAC hingga 7 APRIL 2017
🔹BERTULIS
9 APRIL hingga 21 APRIL 2017
🔹PENGISIAN DATA
23 APRIL  hingga 5 MEI 2017

☝ Info diambil daripada Panduan Pentadbiran Saringan LINUS2.0 (LBM/LBI/NUM) TAHUN 2017
☝� Instrumen lisan akan diemelkan kpd emel rasmi sekolah 27.2.2017 (petang)
☝� Taklimat saringan mengikut bidang akan dilaksanakan seperti ketetapan berikut:
LBI: 6 Mac 2017
LBM: 7 Mac 2017
NUM: 8 Mac 2017
( surat panggilan akan diemel ke emel rasmi sekolah dan penyelaras)

Friday, January 20, 2017

Balut Buku Sekolah dan Tag Nama

adoi ...panjangnya tajuk.

kali ini saja berkongsi tentang pengurusan pembalutan (wrapping) buku sekolah anak2 dan juga menampalkan (pasting)  tanda nama mereka di setiap buku.

tahun ini agak berbeza dari tahun2 sudah sebab Aliya sudah masuk tahun 1 dan Adam kami hantar tadika yg berbeza dari tahun lepas. 

jadi untuk Aliya, utk buku2 pinjaman buku teks dan buku kerja, mmg peraturan sekolah adelah untuk dibalut dan diletakkan nama pada tempat yg telah disediakan.

manakala utk Adam, harga semua buku2 adelah termasuk dalam yuran sekolah seperti tahun sudah , namun kali ini berbeza kerana setiap buku perlu dibawabali, dibalut dan juga dituliskan nama. 

 untuk memudahkan mengenalpastikan (identification) kepunyaan siapakah buku tersebut, saya menggunakan kaedah print dan tampal nama berserta nama kelas di kulit buku walaupon sudah ade tertulis nama pada bahagian yg disediakan, ini utk memudahkan guru, anak2 dan saya sendiri utk mengenalpasti buku siapa. 

namun oleh kerana buku2 Aliya adelah buku2 pinjaman, namanya saya tampalkan setelah buku dibalut, jadi bila nak serahkan balik buku pada sekolah just rip off the tanda namea tu . berbeza dengan Adam , disebabkan buku dibeli sendiri jadi tampal nama dulu baru balut buku.

puas hati , kemas dan praktikal. 

okey tu je, Bye for now heheh 


bagus sylibus PASTI ini sebenarnya 

tampalan nama kat luar



Sunday, January 15, 2017

DIY Charcoal Mask

Charcoal mask ini so-called DIY buat sendiri beauty regime ini utk menghilangkan masalah whitehead yg sangat banyak tumbuh kat muka bukan sahaja area hidung bahkan serata di area mulut dn juga pipi.

Bahannya mudah saja iaitu charcoal tablet atau serbuk dan juga non toxic glue yg warna putih.

Bancuhkan saja bahannya sehingga sebati dh seratakan pada kulit wajah.

Buka/buang masker setelah 30 minit. Hasilnya mmg puas hati. Amalkan 2x seminggu

Thursday, November 10, 2016

Birthday Goodie Tag

seperti tahun2 lalu , bila time nak celebrate birthday Aliya kat sekolah i dgn budgetnya biasanya buat tag utk goodie bay tu sendiri je.

pakai words je.
 tahun ni celebrate sekali Aliya dan Adam.
untungnya anak sekolah sekali dan bithday month dekat2 so boleh celebrate sekali je.

kali ni buat lain sikit, ade tambahan Pinky Pie (My Little Pony) utk Aliya dan Transformer bumble bee utk Adam .

hope budak2 suka .



Wednesday, November 9, 2016

Idea Bedroom Dresser

Kali ini i nak share idea utk dresser dan juga cermin utk bilik tidur. Setakat ini consider this one is under my wishlist lah gitu gayanya.

Sgt teruja utk make over dresser IKEA yg i dh beli suatu masa dulu tp tak guna utk storage.

Cuma idea i utk tambah kaki utk dressernya dan juga pilihan warn adelah dari off white colour senada dgn perabut2 lain yg sudah ada di dalam bilik kami.

Masih tercari2 kaki kayunya dan juga mencuri2 masa utk painting.

Semoga tercapai

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG