Tuesday, March 29, 2011

Aliya Zaireen : First Time Sleeping on her Own.

@ 5m 5d, she manage to sleep at night on her own. normally , she either cry for milk then sleep on mum or dad lap or cry for "tetek" and hang on it night long for sleep. but tonight seems so different.

she did sleep with mum @800pm but get up 15min later. after that play around until she berak at 1100pm.1130pm , showing her sting eyes, almost sleep at dad's lap. ... finally sleep on her own at her side of the bed,, sucking her pink puting...how peaceful nite mum have tonight...alhamdulillah..

bbtw, ARIFF is coming to the house tonight. Aliya seem to be scared ..kesian pok yek, anak2 saudara perempuan semua takut kat pok yeh..

sucking her soother

Sunday, March 27, 2011

Kegilaan yg terkini

ntah datang dari mana, most probably sb selalu browse shopblog, tetiba I tergila gilakan FELT.

haha , mcm -mcm design yg cumel2. rupa-rupanya ramai org yg boleh buat duit pakai FELT bisness ni. antara blog yg selalu I ikut dan drop by are:

http://dmasyri.blogspot.com
http://aimicraft.blogspot.com/
http://ilahaniscraft.blogspot.com
http://mysweethandicraft.blogspot.com

banyak lagi yg kreatif2 tau .

"indah dimata, indah dihati"

Aliya Zaireen : Bila Potong Kuku Itu Sangat Lucu

this is Aliya @ 5m4d:

Me as a mother sometimes could not understand what make a baby laugh out loud. this time she found out that potong kuku was soo funny.

as usual, during weekend, my husband become the nail dresser for my daughter. usually, she will show her grumpy face everytime, but not this time tho!! she find it soo funny instead.

and me taping the moment while holding my laugh.


she is less sleeping , more playing now.

Sunday, March 20, 2011

majlis pernikahan najib pcsb

Dah lame rasenyer I xpegi mane2 kenduri kawin. Antare sebab2 nyer kebykan kenduri berlangsung pada hari sabtu; memang xbleh pegi. Kerna suamiku kerja hari sabtu.

Tapi semalam memang I nekad nak g kenduri kawin member di Felda Penggeli, Kluang. Dah dekat sgt dgn pasir gudang nih (1 jam lebih gak), rugi xpegi. Kalu tak, kene pegi majlis kat KL. Lagi jauh (3jam jer pun).

Sepanjang perjalanan, pemandangan sgt indah dan penuh dgn flora yg menghijau. Terasa terpisah dgn kesibukan aktiviti harian. Hu hu...

Gunung Lambak di sebelah kiri
Pemandangan Gunung Lambak yg dilitupi awan tebal. I dah conquer gunung nih bersama huby.

terasa spt never ending story plak
Aliya nyenyak tido tanpe menghiraukan keadaan sekeliling
simpang masuk 
alat music kumpulan kugiran felda kat sini
 Pintu masuk felda mmg gerek seyhh... ader motox version GERMAN!

MotoX d'Legend
pondok RELA agak ganaz...
pasangan pengantin
pelamin yg luas gak
Selamat pengantin baru I ucapkan kepada najib. Korang yg belum nikah lagi tu, cepat2 ler. Kalu tak, rugiii...

Saturday, March 19, 2011

salah guna kuasa

ni I nak cerita pasal penyalahgunaan kuasa ketika kerja. bukan kuasa marah-marah org, or being bossy. just di ofis, I de beri kuasa excess to internet dgn savvynya. this so called POWER was given to the CLIENT office (well , I am the CLIENT , riak sekajap hehe - alhamdulillah) but I tak menggunakan kuasa yang di berikan dgn smart, where inilah yg I surve di internet almost everyday!!

you tube!!!
yes!! you tube. sambil buat kerja, reports and all, sambil layan lagu lagu kat You Tube. adakah org lain juga berperangai seperti I??? hurmmmm..........

Arinee: then they say people nowdays are multitasking!!

Thursday, March 17, 2011

Sunday, March 13, 2011

ke majlis pertunangan...

     Sabtu suamiku keje separuh hari. Lepas keje je, suamiku terus menghadiri kenduri kahwin anak rakan sepejabat. Pastu terus cabut bersame I dan baby ke Muar untuk hadir ke majlis pertunangan. Majlis pertunangan bukan untuk suamiku yer, tapi anak buahnyer, belah pompuan. Along the way, banyak kenderaan di highway, maklumlah cuti sekolah bru start.

    Rombongan lelakinyer datang nun jauh dari Penang. Mengofferkan diri tanpa segan silu untuk bagi wang hantaran sebanyak RM6,666 tunai. Ikat selama 2 tahun. Lama tuu... bisik I dalam hati. Rupe2nyer, kedua tuan punyer badan belum abis blajar lg! Ade plak duit wat hantaran, cincin 3 bijik - 1 untuk merisik, 1 untuk tunang, dan 1 untuk langkah bendul... fuhh I pun dulu terus nikah jer, save budget he he.

Ini antara pics dimajlis tersebut....

sesi tawar-menawar

empunyer badan
Citer disebalik tabir...
Sebenarnyer, selain pegi muar tgk anak buah bertunang ade perancangan lain yg dilolakan oleh suamiku. Die sebenarnyer plan nak breakfast satay di kedai bertentangan dengan bus stand Muar. Katanyer satay kat sini mantop, kalah satay hj. samuri. Pagi2 lagi kami bergerak ke kedai ni untuk mengisi perut kosong. Benarlah kata2 suamiku, memang sedap! Kuahnyer pun ade rase dan pekat, xkedekut macam peniage lain. Siap order sampai 3x trip. Senyum lebar tokey kedai tengok. Menu lain yang menarik kat sini ialah mee rebus.

bangun awal pagi melihat sunrise di bandar muar
tempat yg hendak di ambush
abang satay sungguh bersemangat mengipas 
saki-baki yang terselamat dari kene baham...
Di malam sebelumnyer, sempat gak kitorang sekeluarge membedal mee bandung di kedai No. 2 Abang Sayang di bus stand lamer muar, betul2 sebelah jambatan muar. Sedap!!! Lagi2 org belanje...he he

mee bandung Abang Sayang
kami 2 buah keluarge menjamu selera
bandar muar ketika magrib
water dispenser yang comel...


Saturday, March 12, 2011

Menelaah buku ke china...

   Antara keje giler untuk tahun ini ialah planning pergi backpacking ke china bersame suami tercinta. Dua-dua xde pengalaman backpacking, xreti bahasa mandarin, dan xpernah travel tanpa guide. Fuhhh... Tiket telah I beli. Tugas2 khas untuk pengisian perjalanan disane I serahkan pade suami. Insyaallah bertolak pada 24 April ini dan travel selama 7 hari. Perjalanan yg diambil akan merentasi beberape daerah dan sejauh lebih 2000 km dari Tianjin, Beijing, Xian dan pit-stopnyer di Chengdu sebelum pulang ke Malaysia.

   Bertungkus lumus suamiku mencari info tentang travelling disane. Ke hulu ke hilir suamiku bersame buku2 travelling di china. Sampai kawan2 kat opis dah jemu tengok gelagat dier. Kesian pulak I tgk...he he. Takpe, sungguh semangat untuk menjayekan program once in a lifetime xperience. Harap2 aper yg dirancang berjalan dgn lancar, sbb kat sane barrier yg paling ketare bg tourist ialah bahasa.


Buku-buku rujukan dan xlupe jugak internet.

Meja xcukup beso, atas lantai pun jadi jugak...
Xsabar rasenyer nak tunggu tarikh tu. Entah jadi ke tidak semua perancangan nih. Tunggu dah lihat je lah...


update : 14th March 2010 - CHINA VISA, checked !!

Tuesday, March 8, 2011

sakit gigi vs cabut gigi

hari sabtu, 5 march 2011 lalu, I kena serang sakit gigi. I punya wisdom tooth nak tumbuh. belah bawah kiri.
belah atas dua2 belah I dah cabut actually sb dia tumbuh senget ke pipi. sakit bila mengunyah.

demographicnya
i pegi klinik utk cabut. rupanya gigi tak buleh di cabut masa sakit specially masa tegah bengkak inin sb ubat bius tak  lut. so I kena amik madication dulu fr 3 days then bila bengkak dah surut baru boleh cabut.


macam macam direction wisdom tooth ni tumbuh. as for mine yang dua dua belah atas tumbuh angular. and yg bawah ni Partial Eruption.

Arinee : still mengkaji kenapa wisdom teeth is required. n why it is ok if we don't have it?

Sunday, March 6, 2011

race haram downhill di jb

    Alhamdulillah diucapkan pabile mendapat sms dengan berita gembira dari suamiku petang tadi. Suami tercinta berjaya menduduki tempat pertama dalam Race Haram Downhill yang diadakan di ECO SETIA, Gelang Patah, Johor. Race ini dianjurkan oleh Angah Bike Shack (ABS) sebagai mengubat hati rider-rider yang remuk akibat dipermainkan oleh MPPJ. Anda mesti tertanya-tanya, kenapa panggil race haram; nape ade yang kecewa; ape kene-mengena ngan MPPJ plak?
    Panjang citernye, tapi dipendekkan sebenarnyer suamiku ade race dijadualkan 6 march harini. Tapi disebabkan ade ahli politik BN yang dijemput tidak dapat hadir, terus event dibatalkan MPPJ in short notice! Sape tak marah, cuti dah ambik, training dah mengalahkan wakil negare; tup tup... race dibatalkan. Kesian.
    Suamiku pernah citer pengalaman dulu same kes gak, gare2 tunggu org politik yang xreti punctual ni...race start pukul 4.30 petang. Tempatnyer pulak dalam gunung hutan simpan di teluk cempedak, kuantan. Punye ler gelap, sampai xnampak laluan pun. Esoknyer orgenizer kene cemuh ngan komuniti downhill malaysia.
    Enough of the sad story. Race yang diadakan hanya sederhana tapi sukses. Seramai 23 orang peserta, ade yang datang dari singapore, norway, ulu tiram, melaka dan pasir gudang. 2 sesi, pagi dan tengahari. Waktu pagi cuace panas terik, trek juga kering berdebu. Tapi menjelang tengahari, hujan turun dengan lebat, trek menjadi licin. Nak berdiri pun susah, bayangkan naik basikal...fuhhh mencabar betul.

Starting point Drop 8 kaki
Seksyen 2 Offchamber + akar
Lagi offchamber
Seksyen 3 Sawit
Semua peserta ceria bermain lumpur+baja+najis lembu
Suamiku No. 1
Apa-apa pun, safety first! Itulah yang sering ku ungkapkan ke suamiku.

*ABS salah satu supplier basikal dan accessori yang terbesar di Malaysia.

Friday, March 4, 2011

Kayuhan mencari ilham

Astargfirrullahhala'zim...suamiku dah buang tabiat ke nih? Die plan nak kayuh dari pasir gudang ke Tanjung Balau, perjalanan pergi-balik sejauh 90km. Berdua aje plak tuh. Biak betuq!!!

Coretan Suamiku
Ini ler first time aku plan gi kayuh road sejauh 90 km pergi-balik dari Pasir Gudang ke Tanjung Balau, Johor. Peserta cume 2 org aje, aku dan Aziz Selamat. Preparation mmg xkene langsung, dgn gune tayar off-road 2.10, rim all-mountain yg berat, gara2 xde budget nak tukar utk xpedisi kali nih. Belasah ajer. Yg mampu cume beli odometer RM 80 sebab nak calculate distance.
Pelan perjalanan
Perjalanan bermula seawal jam 0650. Permulaan agak bersantai sebab xsempat breakfast, warm-up pun xde. Bekalan air pun xsempat beli. So, pit-stop pertami kami di kedai runcit Kg Cahaya Baru, 5 km dari permulaan. Abis shopping, terus gerak menuju ke highway baru Senai-Desaru Expressway.
Kedai runcit Kg. Cahaya Baru
Trafik ‘kosong’ sebab highway belum officially open. Jadi kami pun berasa selamat utk teruskan xpedisi. Tarikan utama ialah jambatan ala-ala ‘Penang Bridge’ sepanjang 1.8 km dgn ketinggian 25 m di muara Kong Kong.
Trafik lengang sebab belum dirasmikan lagi
Sayup jer jambatan nih dari jauh...
Jambatan Kong Kong yang dibanggakan
Sempat tune shock jap
Sambung perjalanan dgn senyum lebar
 Dalam perjalanan, seperti yg diduga dalam Wikimapia, kitorang akan melalui Felda Sg. Lebam. Memang ‘lebam’ pun nak sampai ke sini.



Menyeberang Sg Lebam

Tepat jam 1010 tiba di Tg Balau, kitorang pun melulu ke kedai makan berdekatan untuk menjamah nasi lemak ayam sebagai ganti breakfast yg tertunda. Rase sedap giler, mungkin terlalu lapar dan penat. Tgh melahap berlaku sedikit perbualan dgn makcik kedai:

     Makcik kedai: Adik berdua ni dari mana kayuh basikal?

     Aku: Kitorang dari pasir gudang.

     Makcik: Aik…awal sampai sini, bertolak pukul berape?

     Aku: Dalam pukul 7 pagi, ikut highway baru.

     Makcik: Ooo patut la.

     Makcik: Kalau ikut jalan lamer naik krete pun dah 2 jam perjalanan
                  (distance 90 km sehala).

     Makcik: Adik berdua ni dari sekolah sukan ker?

     Aku: Ehh…makcik nih, kitorang dah expired utk pergi ke sekolah daa.

     Makcik: Ha ha ha (tergelak sampai bergoyang satu badan).

Bersantai di tepi pantai
Lepas kekenyangan, kami pun menuju ke persisiran pantai utk menikmati bayu laut dan pemandangan pantai.
Parking lot pantai tg balau
Cari port baik skit
Hidupan laut yg menyiurkan
X'tion dgn waterproof camera GoPro
Diatas antara pemandangan alam, flora dan fauna berjaya dirakam.
Tepat pada jam 1100, kitorang pun pulang sebab melihat cuace semakin panas terik, takut ‘tone kulit’ tak sekata. Tiba di Pasir Gudang tepat pada jam 1500.
Jauh jer rasenyer
Berhenti seketika mengenang masa depan
keletihan
De-tour ke Kg. Nelayan Kong Kong
Laluan sempit Kg. Kong Kong
Kg yg dikelilingi paya bakau
Berhenti seketika pekene minuman sejuk di Kong Kong
Alhamdulillah trip kali ini berjaya dan selamat. Insyaallah next trip Taman Negara Endau-Rompin plak.

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG