Thursday, December 29, 2011

she is cute

She is definately cute. . . . .Perhaps the cutest girl in the world. At least I always think she is. . What else I would say since she is my daughter. Having her in my life is not just make my life complete, she also make me buzy, angrier, more tired and many more mixed feeling but on top of every feelings , pround and loving is always the greatest feeling ever.

I do realize that Aliya's hair took very long time to get long that is why I did not cut her hair in fact, not even trim her hair even for a bit. I always tie her hair "fountain style" to make it neat and tender.

Went home for Chrismast holiday last weekend had bring a new version of my daugther' s hairstyle since her grandma trimed her hair a bit. She cut Aliya's front hair. I felt a bit of heartache but keep teling myself, itwill grow back, just to make me feel good about it.

Now, Aliya look a bit like Dora. I even called her "Little Dore the Explorer"

Saturday, December 24, 2011

Thailand - Chiang Mai lagi

Day 2 (22/11/11)


Pagi-pagi jam 6 pagi lagi kitorang dah tercongok di ruang legar hostel menunggu drebar kami untuk aktiviti Eco-Adventure yg akan mengambil masa sepanjang hari. Kos untuk program hari ini adalah sebanyak 1000 bath seorang dan kami digabungkan dgn group pelancong dari Portugal. 




Perjalanan kami dimulakan dgn Orkid & butterfly farm yg terletak 30minit dari city center. Byk orkid pelbagai size dan warna boleh dilihat, tapi yg paling creative ialah loket dan hair pin yg dibuat dari bunga orkid dan butterfly yg telah diawet. Kat negara kita belum ada lg yg buat, jd ini mungkin satu cabang bisness yg menarik.





Perjalanan diteruskan ke elephant santuary camp di daerah Mae Teang. Setibanye disana kami menaiki gajah yg berketinggian hampir  4 meter. Berbekalkan pisang dan tebu yg berharga 20 bath, perjalanan mengharungi hutan belantara pun bermula. Tapi gajah yg kitorang naik sangat degil dan asyik mintak upah aje. Sampai kene pukul dgn guide. Husband ku kebas bontot sebab duduk di atas leher gajah sepanjang 1 jam setengah perjalanan. Asalnye duduk di atas para atau kerusi khas yg disediakan, tapi nak rasa lebih gah suamiku duduk seperti drebar gajah yg asli. Melihat gelagat suamiku, geng dari Portugal juga meniru aksinya. Sungguh mendebarkan terutama sekali ketika menuruni kawasan cerun ketika menuju ke check point di tebing sungai. Sesudah itu, kami pun melintas sungai dengan terbang ke seberang menaiki flying cage. Sesudah itu, kami pun berhenti sekejap utk menikmati makan tengahhari. Nasib baik dihidangkan vegetarian noodle, tawakal aje ler.









Seterusnye perjalanan kami pula menuju ke air terjun setinggi 18 meter. Perjalanan mengambil masa selama 45 minit dgn berjalan kaki. Sepanjang perjalanan kami berkesempatan melihat gaya hidup orang asli yg digelar Hmong Hill Tribe berasal dari Tibet dan Laos (Burma). Setiba di air terjun geng Portugal tadi tanpa buang masa terus terjun ke dalam air. Fuhh, sungguh sejuk dan menyamankan. Setelah selesai kami pun bergerak menuju ke hulu sungai untuk white water rafting. Inilah pertama kalinye mencuba rafting. Sungguh menyeramkan teruma ketika boat kami hampir terbalik menuruni jeram deras. Ketika sampai dihujung muara, kami ditransferkan ke rakit buluh pula hingga ke hujung sungai. Tamat lah pengembaraan kami untuk hari ini. Perjalanan pulang semula ke bandar chiang mai mengambil masa 3 jam. 










Sampai di hostel, kami terus mandi dan solat dan bersiap utk menjelajah bandar chiang mai di waktu malam. Pertama skali kami menuju ke night market berdekatan masjid mat-sayit. Banyak barang-barang murah seperti pakaian, cendrahati, scaf, alas meja, bed cover dan bermacam lagi. Seterusnye kami menuju ke kedai makan halal Chicago Orange County berdekatan dgn masjid mat-sayit. Owner kedai Nasiruddin sangat friendly dan banyak pengalaman tinggal di Amerika selama 20 tahun. Kini dia pulang ke kampung halaman kerana ingin berada dekat dgn keluarga. Makanan di kedainya sgt sedap terutama burger American style. Malah Che Det juga pernah menjejakkan kaki disini pada tahun 2009. Selain itu Astro juga pernah membuat liputan dikawasan ini pada tahun 2010. Sedar tak sedar, kami berborak hingga lewat malam jam 11. Selesai saje, kami pun bersurai dan terus berjalan menuju ke hostel. 








Friday, December 23, 2011

Thailand - Chiang Mai

Day 1 ( 21 Nov 2011),


Kami bangun seawal 4:00 pagi untuk bersiap-siap ke LCCT. ssesudah sampai ke LCCT , Aliya mula buat kelakar. Dia dengan confidentnya melambai babai kepada atok dan mak tok dia hehehe. Padahal dia yang akan kami tinggal. Sayu jugak hati bila dengar Aliya nangis tapi tak pe, dia paham kami pun selalu jugak tinggalkan dia bersama atok dan mak tok dia.



Penerbangan kami adalah pada pukul 6:55 pagi. Online check in adalah sangat membantu bagi menjimatkan masa dan mengelakkan kesesakan. Tapi malang juga bagi kami sebab tersalah gate thehehe. Nasib baik ade brader yg jaga gate kat internasional boarding yg periksa tiket kami sebelum masuk, rupa-rupanya gate utk flight kami berada di tungkat atas. 6:30pg kami sudah dipanggil utk naik ke pesawat. .kami tersesat lagi kerana tidak jelas dengan arahan dri attendant.



Flight berlepas lewat 10 minit kerana ade masaalah dengan sistem komputer . Nasib baik dalam 5 minit sahaja , engineer AirAsia berjaya membaikpulih keadaan.



Kami sampai di Chiang Mai International Airport(CMIA) lebih kurang pukul 09:00 pg waktu tempatan. Alhamdulillah perjalanan 3 jam di awan berjln lancar.


Di airport Chiang Mai ni , bayaran utk taxi airport adalah 120B kesemua destinasi area Chiang Mai. Agak murah sebab taxi mereka pakai MPV. Sempat berborak sekejap dengan seorang Doktor dari KL yg datang ke Chiang Mai utk seminar tahunan. Tak sempar plk nak tnya nama dan detail pasal Dr tersebut.


Kami naik sorng tau yg seperti tuk-tuk tapi bersaiz besar dan menggunakan lori. Mula2 pak cik tu setuju charge kami 60B, tapi bila kami spai di Julie's Guesthouse (JG) kami bayar 100B pakcik tu bagi balance 20B then terus blah tanpa toleh lagi. . . .tak pasal2 dah kena pau 20B. Adei malang sungguh kami. Tapi pengalaman naik srong tau adalah amat mengujakan. Pengalaman yg berharga buat I dan suami.

zairi 
Jarak antara CMIA dgn JG adalah lebih kurang 4km. Sepanjang perjalanan kami saksikan pengkalan @ Army Camp yg terletak berhampiran dgn CMIA. bandar Chiang Mai adlah di bina seperti bandar Xi'an di negara China. Bandarnya berbentuk square, cuma bezanya square  Xi'an terbina jelas temboknya malah boleh berjalan atau berbasikal di temboknya tapi di Chiang Mai, temboknya mungkin telah roboh kami hanya nampak ada gatenya sahaja. Tapi squarenya terbentuk dari tasik di sekeliling bandarnya.



Tempat penginapan kami agak tersorok sikit dilorong yg sempit tapi papan tandanye mudah dilihat dari jalan utama. Ruang legar berkonsepkan cozy membuatkan kami ingin bersantai sahaja di situ sambil melayari free wifi. Walaupun harga bilik double bed cuma 250 Bath (RM25) semalaman, ianya lengkap dgn bilik air dan staff juga sangat mesra. Tambahan pula suhu ketika itu hanya dlm 23'C, rasa malas nak keluar bilik utk bersiar-siar.

bilik di Julie's Guesthouse
Setelah siap mandi dan solat, tepat jam 2 petang kami keluar bersiar-siar disekitar bandar chiang mai. Kami sempat melawat temple dgn berjalan kaki sahaja. Selepas itu, kami melawat masjid Mat Sayit yg berada agak jauh sikit di sekitar night market. Kami sempat lunch di kedai makan halal sebaris dgn masjid. Kami cuba nasi briani ayam, tapi kecewa sebab tak setanding di negara kita. Rasanye kurang rempah dan seakan-akan nasi ayam pulak.



minat husband, mesti cari basikal

in front of boutique hotel

the alley of Chiang Mai


Salah satu tample masa wat Tample Hopping 

The only Masjid kat sekitar bandar Chiang Mai

tasik yg membentuk square lingkungan bandar Chiang Mai 

Friday, December 16, 2011

Link Your Tabung Haji account to Bank Islam ATM card

it has been a while I know that Bank Islam 's ATM card owner /user may link their ATM card to Tabung Haji account. 

since every month I will credited money to Aliya and my Tabung Haji Account, the staff at the counter suggested me to link my ATM card to Tabung Haji account to avoid long Q at the counter. Haven't think much of the cons, I registered both , Aliya's and mine to the same BIMB ATM card.


it was fast and easy steps. Startss from this day now onn.. I can link to my Tabung Haji account fast and easy. but why I am not happy about it???

it is because it will be easier for me to withdraw money from my Tabung Haji which supposed to be the permanent account (due to hard to withdraw)..........  huhuhu

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...