Tuesday, July 31, 2012

Bank Tabung Haji ada angka giliran untuk VIP?

Sehari sebelum suamiku mendaftar diri di tempat keje baru, dia bersama bapak mertuaku pergi ke Bank Tabung Haji untuk menukar penama akaun Suamiku. Seperti biasa bank dipenuhi pelanggan. Dan seperti biasa untuk mendapatkan servis dikaunter, anda perlu mengambil no giliran di mesin yang tersedia selalunye di pintu utama bank. Mengikut cerita suamiku, borang untuk menukar nama pemegang akaun ada disediakan untuk pelangan, tapi untuk dapatkan angka giliran tiada pilihan yang tepat dipaparan skrin mesin.
Jadi suami dan bapa mertuaku memilih option yang terakhir iaitu 'Tujuan Khas'. Dan nombor yang dicetak di atas slip kertas 0001, sedangkan no giliran ketika itu bermula dari 6000.
Tak sampai 5minit angka giliran suamiku telah dipanggil. Dan bila tiba dikaunter, muka pekerja dikaunter terus berubah masam macam cuka. Dengan selamba pekerja tu marah suamiku dengan alasan dia tak sepatutnye menekan option'Khas' ketika mengambil angka giliran sebab itu khas untuk VIP sahaja.
Tapi pekerja tu menegur orang yang salah pagi tu. Bapa mertuaku dengan selambe jer tegur balik 'lain kali tulis kat option tu hanya untuk VIP sahaja, baru le takde orang biasa tekan'.
Logik kah angka giliran diwujudkan untuk VIP? Adakah dalam satu-satu masa akan ada ramai VIP datang untuk berurusan dibank sampai perlu angka giliran khas? Ini adalah antara salah-satu system diwujudkan tanpa penilitian yang menyeluruh dan akhirnye menyusahkan pelanggan. Kami orang kampung tak belajar tinggi-tinggi...hehe

Malam Pertama tanpa Papa

I dh mention kan pasal husband I akan bertukar kerja ke tempat baru. So start kerja 1 Aug 2012 nti tapi mlm tadi husbs dh gerak ke KL. Will be staying at mak's during this fasting season.

Mlm tadi masa Hubs gerak mmg Aliya tak tido lg dh bgtau dia nti papa tak ade. Wekend baru ade, dia steady aje. Tapi malm tadi dlm kol 2am normally dia bangun mintak susu then tido balik after minum. Tapi mlm tadi dia cari plak papa dia. Agaknya bila tau papa xde, Dia tgk video main basikal berulang2 kali utk lepaskan rindu rasanya. Sambil kata " papa, kal". Aduih sayunya hati sampai kuar airmata ku huhuhuh.

Sabar yea syg papa pergi utk Menaikkan taraf jidup keluarga kita. Utk mama, Aliya n adik jugak nti. Mama kan ade.


Monday, July 30, 2012

Am learning to use Blogger thru Mobile

I ni bukannya IT savvy yea. Terror computer and all the gadjet team ni yg mana2 I selalu pakai je so this post is basically first entry using the Blogger thru mobile and marked another learning milestone for me in technology application.

How easy things has been turn out to be these days. And I am loving it.

Transfer Non Claimed Discount (NCD)

Masih lagi bercerita perihal kereta, kali ini I nak bercerita mengenai NCD transfer. Membeli kereta baru adalah sesuatu yg best, iyela benda baru kan mana tak bestnya. Tapi OTR price utk sesuatu kereta mestilah beserta registration dan juga Insurance. Nilai insurance pula bergantung kepada harga kereta atau lebih tepat lagi nilai kereta semasa.

Utk tahun 2012 ini, MyVi kami sudah ade 38.33% insurance , 3 tahun coverage dan tanpa claim dari 2009 lagi. Jadi utk menjimatkan kos, kami telah transfer NCD MyVi ke Wish yg baru kami register itu, boleh dilakukan dgn syarat kereta itu atas nama owner yg sama. Oleh itu, MyVi atas nama I, wish pon nti atas nama I. sorry hubs!!!

Tapi satu yg kami tak tahu, maklumla first time buat urusan transfer NCD ini, utk MyVi, kami kena top up nilai insurance kerana NCD dah jadi 0% kembali. Logiclakan.. Tapi, kami tak standby utk cost ini, tapi nasib baik la nilainya tak berapa banyak jadi masih boleh tersenyum lagi la.

Di bawah ini contoh sebagai rujukan:

Insurance lama (bukan figure sebenar)  MyVi 2009 , coverage RM35,000.
Premuim               :               RM 1,121.35
NCD(38.33%)     :               RM    429.81
Subtotal                :               RM    691.54      
Sebab NCD transfer , kami kena tambah lagi RM 277, I think simple calculation NCD tu di bahagi dua sb dah setengah tahun.

Itu saja sebagai rujukan bersama. 

Sunday, July 29, 2012

My Husband Dream Car - Toyota Wish 2009

Salam semua,

Sejak dua menjak nih, husband saya tido tak lena asyik teringatkan kete wish yang bakal keluar dari Mutiara dalam minggu pertama Ogos 2012, insyaallah. Maklumlah, dah lebih 5 tahun diperli oleh kawan-kawan sebab masih pakai kete bapak walaupun dah lama keje. Kesian dia. Tapi malangnye, kete wish ni pun akan diregister bawah nama saya sebab nak transfer NCD MyVi yang dah sampai 38%...hehe. Banyak beza tuh! Husband memang tak minat kete, nak wat camne. Yang die minat basikal, sanggup spend beribu untuk upgrade basikal die. Katanye investment untuk kesihatan. 

Stock from Mutiara Motor
Husband planned mods

Saturday, July 28, 2012

Lesson Learned - Jangan bagi duit booking!

pertengahan tahun 2012 tetiba timbul niat dihati untuk memiliki kete MPV.  alasanye sebab anak dah nak masuk no.2 so kete MyVi dah xmuat nak sumbat macam-macam barang baby. mane tak nyer, anak sorang pun bonet dah penuh ngan stroller. ruang kaki bahagian penumpang plak dah occupied dengan tin susu, botol susu, botol air suam, termos dan segala bagai lagi. ditambah lagi dengan baby seat plak. ni pun  macam kene beli child car seat baru untuk kakaknyer. asalnyer niat nak beli nissan livina saje, tapi husband kate xcool mcm orang tua, xde style sebab yang drive nanti husband.
 husband cadangkan ambik toyota wish 2009 sebab ada technology VVTi valvematic dan gearbox ada 7 speed berbanding model lama. ikut reviewnye model toyota wish 2009 dan ke atas lebih menjimatkan minyak.

so bermulalah misi pencarian toyota wish 2009 dikedai-kedai pengimport kereta-kereta AP. kitorang plan hanya pegi ke kedai yang famous saje, tp bukan sebab berlagak atau jual mahal. cume lebih secure, takut kedai-kedai yang kecil ni pakai AP entah dari mana sumbernye. so mutiara, naza dan lace motor menjadi hala tuju kami. pada mulenyer ketiga-tiga kedai bukak harge rm145k, tapi mutiara dan naza bagi diskaun jadi rm140k.

satu kesilapan kami ialah bersetuju untuk meletak booking fee kat naza sebanyak rm2k. malangnye selepas seminggu menanti, kete yang dijanjikan masih tak ade. jadi kami pun rujuk ke mutiara kerana dibagi diskaun lagi sebanyak rm2k. kami berjaya dapat toyota wish 2009 full specs with push start button, keyless entry, etc. pada harga rm138k, plus tinted semua cermin, boster radio dan tayar baru.

nak dapat balik duit booking rm2k kat naza punye lah susah. siap kene buat surat kenapa nak duit balik! duit aku, bukan duit naza! awal-awal janji manis, belakang jadi lain pulak. so kawan-kawan lain kalu nak beli kereta janganlah terpedaya dengan saleman cakap kene booking takut stok tak ade. stok sentiasa ade. bile dah ade pergi tengok dan terus deal kat situ gak. xpayah booking-booking. senang citer.

Friday, July 27, 2012

Start Them Young

we both are not trying to show that we are a great parent, but you know at the developmental period, children will always follow what their parent do. furthermore things that they see everyday. 

recently, Aliya showing her interest in SOLAT. all she know is "allahuakbar:, and everytime I said "Allahuakbar" she will change her action from stand to ruku' and from ruku' tu sujud. 

but yeah sometimes, she "kacau" us also. hehehhe kids, they always thinks of having fun ajer. see the pictures below, taken yesterday during hubs's asar prayer. she started with serious regime but turn out messy after few minutes. but it's OK, you always done good dear Aliya, and we both always love you. 


Thursday, July 26, 2012

All the Way from USA

heheh, ini adelah kesinambungan dari cerita I order Madela Freestyle haritu . seperti yg dijanjikan haritu, bila dah sampai I nak tayang.

hehe, semalam Rabu parcelnya dah sampai all the way dari US.


tak sabar2 i nak test nti adekah function well?? insyaallah dgn adenya Madela FS ini akan menguatkan lagi azam I untuk fully breast feed si baby ni nti. at thesame time bolehla jimat duit susu, pengalaman dgn Aliya, susu saja setiap bulan dah RM 200. ishishish..


Wednesday, July 25, 2012

Y Bike for Toddler

sebelum ni I ade story pasal First Bike , now I ade explore pasal new bike called Y Bike PEWI. bezanya dari First Bike, Y Bike PEWI ni adelah utk enhancekan toddler utk jalan dan berlari , target marketnya utk 1.5 years to 3 years old toddler while First Bike tu utk toddler yg lebih besar. 

Y Bike PEWI

Y Bike ORIGINAL
harganya sedikit murah berbanding FB tapi bab berbaloi ke tidak utk beli tu , I taknak comment. cuma kalau parents yg prefer utk anak2 main outdoor mesti sukainya . lebih baik berbanding beli kitchen set ke bagaikan. I tgk salah satu agent yg jual Y Bike ni adelah kedai OneBabyWorld. ade dua variantlah Y Bike ni . satu PEWI ,dan satu lagi ORIGINAL (utk toddler yg lebih besar) . 

do enjoy the videos. 

Insurance Policy Printable from the Net

kalau hariini ramai blogger akan post Wordless Wednesday , tapi tidak pada ku...I nak bercerita pasal car insurance policy yg boleh diPRINT online.  

since kami nak ambil kereta baru dan nak transfer the Non Claim Discount (NCD) dari kereta lama ke kereta baru , jadi kami kena prepare the insurance cover note as evidence utk NCD yg dah terkumpul. Janji nak faxkan semalam tapi boleh plak I lupa nak bawak cover note tu. rasa mcm ralat jugak kalau delaykan lagi sb tunggu stok kereta haritu pon dah agak lama jugak. ni dh dapat ni mcm tak bestla nak delaykan lagi. 

I pon terfikir ni mesti ade kat online ni so terus bukak web Kurnia Insurance. godek2 mmg ade utk login member, terus I register dan wallah!!!! harus diingat, nama dan IC utk diregister adelah atas nama peng"carum" policy insurance tersebut. dapat review , save and print the insurance policy. senangkan ade technology. ..that's is another reason I refuse to live without the internet. hehhee

selain dari itu mmg banyak lagi info boleh diperolehi dari webnya mcm nak tau NCD ataupon nak estimate the next harga insurance ke dan sebagainya. 


so bolehla I proceed with the process, with no worries.

Tuesday, July 24, 2012

Rumah Before Renovation

this entry should be posted long time ago. tapi hari ini baru I terhegeh- hegeh nak buat entry hehehe. selama ini I banyak so called blogwalking (I prefer blogviewing) ke blog2 sesiapa saja yg banyak menceriitakan tentang home decor ni. teruja right??specially kalau yg di deco itu rumah sendiri...brand new lagi.

okla, kejadian ni dah sgt lama , more than a year ago pon, in fact rumah pon dah siap di renovate dah. it was about last June 2011, rumah yg kami beli di Laman Bahagia , Bandar Seri Putra sudah diserahkan kuncinya oleh developer.

teruja?? YES!! Over excited?? Tidak juga !! kenape? Sebab kami tak plan nk tinggal kat rumah tu lagi so rasa itu biasa2 saja. cuma ade sikit beban juga kerana dah mula start kena bayar RM 1,600++ per month for the monthly installment for 20 years huhuhhuh....

tapi , anyhow do enjoy the below pictures.

Tanah bahagian belakang 

Pandangan depan

Tanah Belakang 

Tanah Pelang tingkap bilik no 4

Tanah Belakang pandangan Dari pintu dapur

Pintu dapur 

Gate 

Bilik no 2

Bilik air master bedroom 

Bilik Air Master Bedroom 

Bilik air Master Bedroom 

Tangga 

Master Bedroom 

Room no 3

room no 2

Bathroom number 2

Living Hall 

Kitchen

Living Hall 

Dining area

ceiling from Family area
depan rumah

Monday, July 23, 2012

Dettol

apekah brand sabun mandi yg anda guna? kalau dulu masa bujang2 I selalu pakai shower cream mcm2 brandla yg pernah guna, LUXla , JOHNSON's babyla etc....

tapi setelah I kawin, suami I pakai Dettol sabun buku, taulakan org lelaki bukannya suka pakai shower cream dgn span ni bagai. mesti nak yg buku seketul tu senang dan jimat , murah lagi. so sejak dari itu , I pon gunala sabun buku Dettol ni jugak,, masa 3 taun lepas persaingan Dettol sebagai nama sabun berubat takdela banyak berbanding sekarang ni dah ade mcm2 brand sabun berubat utk bunuh kuman. Lifebuoy, Active 5 dan macam2 lagi selalu keluar dlm iklan. walaubagaimanapon , pada I Dettol tetap dihati. antara barangan "Trusted Brand" mcm Colgate. 

kalau dulu , Dettol ni agak boring jugak ade yg original color hijau tu je bau pon mcm ubat. tapi sekarang Dettol ade mcm2 variasi, Camomile, Fresh Citrus, Floral, Icy Fresh dan a few lagi. dan I dah cuba almost semua variantnya tapi yg paling I craze, Fresh Citrus tu...baunya best , segar saja masa mandi..hehehe 

Pilihan yg banyak variant

JUK MANDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 


Sunday, July 22, 2012

Madela Freestyle

masa pregnantkan Aliya dulu, I did very less study pasal breastfeeding, maklumla masa tu agak BZ sket dgn kerja, kat ofis ni pon tak ade staff yg pernah pregnant , I pon tak berpeluang nak ambil tahu lebiha pasal Breastfeeding dan breastpump , EBM itu semua. tapi pregnant kali ini, I nekad akan Bfkan anak I secara exclusive. no more mix Formula Milk. cukupla kejahilan I dulu. 

so dulu I ade beli 2 jenis pump , manual (AVENT) dan electrical (PUREEN) , kesimpulannya dua2 pon tak best dan akibat dari itu, I hanya breastfeed Aliya sampai dia berumur 6 bulan sahaja. sgt ruginya rasa. kali ini I nekad,  jadi utk menguatkan azam I , as recommended by few friends, I survey2 dan sudah booking Madela Freestyle Madela FS sebagai breastpump. mahalkah?? I rasa tidak , kenape? sebab I beli online from USA. 

Avent masatu beli RM 150

Pureen beli RM 100++

ok , rata2  Madela FS yg di jual retail di Malaysia adelah mencecah RM2,000. dgn harga itu yes I rase sgt mahal. bab berbaloi ke tidak I tannak komen, itu terpulang pada individu sendiri.ade juga rata2 yg menjual secara online yg mereka beli terus dari USA atau pon UK. tapi masih lagi dalam range harga RM 1,400 hingga RM 1,700 jugak. mmg ade penjual menawarkan pakej bersama cooler bag dan bottle dan sebagainya, tp pada I masih sgt jauh harganya berbanding harga yg dibeli terus melalui amazon.com atau ebay dah seumpamanya. 

terpengaruh dgn Kat yg berpengalaman membeli Madela FS dari amazon.com, I order melalui Kat sb tak berani nak order direst sb tak pernah order barang online from oversea, not even Singapore yg few kilometer away je tu pon hehehe. harganya pada I sgt berbaloi : USD 345 = RM 1,139. ...see banyak bezanya tukan.. okla kalau beli kat Melaysia ade warranty, tp as I survey warranty dia setahun saje after that kena bayar jugak utk spare part semua. in fact bila I tanya kawan2 yg guna mmg mereka kata less problem pakai Madela FS ni, ade yg pump 4kali sehari pon (pada I ini heavy dutyla) after about 20 months baru ade problem sket nak kena servis and masa tu dah habis tempoh warranty dah kena bayar jugak kan,,, so bayangkan kalau U spend almost 50% the price utk warranty..that's mengarut kan? 

Madela FS yg famous.
so sekarang ni I tengah tunggu barang tu sampai dari USA, biasanya delivery 15days, so haritu order 12hb July 2012. Dalam nx week estimate sampai. Insyaallah , bila sampai nti I share lagi kat sini. 

Saturday, July 21, 2012

Toyota Wish

pernah dulu, I bercerita kegilaan suami kepada Toyota Wish. tapi lama2 kami pendamkan saja kehendak tersebut. tapi kini, kehendak ini sudah menjadi part of keperluan. kenapa? start next month suami akan mula bekerja di KL manakala I masih lagi bermastautin di PG. maka seperti kawan2 lain, kami akan travel gilir2 pada weekend. jadi kami memerlukan 2 kereta satu utk sama lain sekarang. 

UMW mmg tak supply WISH masuk malaysia, bukan sb ape sb kalau harga yg baru mmg dah mcm harga ESTIMA jadi mmg org akan pakai ESTIMA. jadi kami mmg opt for "recond" car saja. tapi beli Recond car ni mmg banyak cabaran sket . tak mcm mase beli MyVi dulu, kereta baru senang je. tak payah tgk kereta pon dah tau kerata mmg tip top ...warranty pon lama 100,000km atau 3 years whichever comes first. 

why WISH? class, buy back value juga sgt bagus. sporty dan banyak on the road.beli kereta recond ni plak nak kena teliti tgk kereta mcmana conditionnya, walaupon dealer akan make up dah buat mcm2 kat kereta ,servis dan segalanya tp still nak kena tgk jugak mcamana, milage dah berapa? , pakej 2 yg dealer tawar plak cmne, dah yg lagi tak best biasanya tak de warranty..

antara element yg kami nak: 
1) low milage 
2) signal light ade lampu kat belakang
3) seat dalam warna hitam.

yg lain lain tu standard jer. 

terbaru semalam, ade yg baru sampai , milage ok la 24,000km. tapi masaalahnya seat pulak warna baige..yg paling kami taknak sb nti mudah kotor. 

so harini tunggu lg feedback dari dealer, ade tak stok yg mcm kami nak. 
sebelum tu tk je gambar yg semalam. 



Friday, July 20, 2012

Tempahan Perabut Jawhari Jati

ini ade sedikit cerita mengenai tempahan perabut kami. plan asal mmg kat rumah utk living area kami nak ade 2 jenis kerusi satu SOFA set dan satu lagi DAYBED. 

utk kasi fair , I pilih DAYBED dan suami pilih SOFA. ape ape saja design yg kami berkenan , asalkan mengekalkan concept Kayu Jati warna dark walnut. bulan June lepas mmg dah survey kat semua kedai perabut jati di Nilai 3, utk mencari DAYBED adelah sgt senang,malah on the same day dah dapat and booking DAYBEDnya . tapi mencari SOFA , adelah sgt memenatkan dan susah. mungkin juga kecerewetan suami yg membuatkan ianya menjadi sukar hehehe. 

few weeks ago , while browse thru kat internet, terjumpalah satu set SOFA ini dari Jawhari Jati. sekali tgk je , ini mmg taste si suami and what we looking for. design simple , modern classic. bukan ape kalau amik yg corak2, ukir2 tu semua cantik tu mmg cantik tp , nak cucinya makaih.....renyah!! nti tingal berhabuk je nti. dan yg paling I agree, ade bantal dan tempat duduk yg tebal, biasa yg kammi jumpa tilamnya tak sampai 2 inci. kematu bontot nti.

SOFA jumpa kat Jawhari Jati.  terus buat query dan call. malangnya cawangan mereka dekat Bangi dah tutup. since cawangan lain ade kat Tebrau dan Bukit Indah, kami pon menjengah ke kedua2 outlet tersebut. (sorry gambar tak amik plak) 

survey dan bincang semua kesimpulannya tempahan kami adelah seperti di bawah ni: 

SOFA tempahan

Tak Tempah cuma nak warna ni utk sofa di atas , Coklat Walnut 

Since boleh pilih fabrik sekali, kami pilfabrik belang2 ni tapi warna Purple

Tempahan additional, Grandfather Clock hehehe , yg gambar tgh tu simple and elegant. 

Thursday, July 19, 2012

Kenduri Ketam

tetiba terimbau kembali zaman tinggal kat Labuan dulu, makan kat Anjung Ketam adelah aktiviti rutin mingguan. petang semalam, ajak suami ke Anjung Senibong utk makan ketam. 

since tujuan utama adalah utk makan ketam, kami pilih 2 resepi ketam iaitu Ketam Sambal dan Ketam Black Papper. additional , sotong goreng tepung and sayur chap chai. 

mcm biasa, kala makan kat sana, kami akn pilih 6 corner. disamping kedainya yg paling sedap, kedai ni juga boleh bayar pakai Credit Card, rasanya the only kedai kat sana boleh pakai CC. kedai lain semua pakai cash bukan la plan awal2 pakai CC tp manalatau mkn seafood RM 200 pon kadang2 tak cukup. 

makan ok boleh tahan sedap. harganya pon sedap jugak, utk semua yg kami makan: 

1) ketam sambal 900g++ = RM 65++
2) ketam BP 800g++ = RM 56++
3) Sotong goreng tepung = RM8
4) Sayur = RM 5
5) Nasi = Rm  2
6) Air Jus = RM 8

mahal mak aih......makan utk 2 orang pon dah RM 150. hehehe tapi sedapkan hati takpelah, sekali sekala.

tapi yg I tak puas hatinya , kacang rebus satu mangkuk dgn otak2 kecik 2 ketul =RM 8 ...(ni bukan kedai yg sama, kedai lain yg mmg letak je 2 menda ni just in case org nak makan) . sgtla mahal!!! mmg niat asal tak nak makan, tp since anak dah amik kacang tu , terpaksala habiskan walau pon tak value for money. 

itu saja, sb pg sana pon dah 6pm lebih, kami siap mkn sejurus lepas azan maghrib. so bergegasla balik utk solat maghrib, since rumah kami 5 minit je dr sana , kalau duduk Jln Meldrum dulu mmg tak sempat ak balik rumah selalunya solat aje kat masjid kat situ. convenience utk org ramai, walaupon ramai yg tak guna ke convenience- an itu hehe

konon2 nya malu nak amik gambar

takut dgn lobster

Mama!!

Papa , sibuk bisnes kereta. 

makan dgn greedynya. BTW, itulah semangkuk kacangnya yg berharga RM7

Ketam Sambal dan Ketam BP



NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...