Friday, August 31, 2012

Weekend is Here Again

weekend ni cuti panjang sket sb hari Jumaat adelah 31 August , Hari Merdeka....so since dah dekat 10 hari anak-papa tak bersua muka, I balik ke BSP utk men"jejak-kasih"kan Aliya n papanya....i pon rindu gak kat suami hehehe...

entry ni back dated jadi adelah gambar2 ni semua yea. entry kali ni just nak bebel pasal activity I buat pada ujung minggu yg cuti panjang tu...upload gambar serba sedikit utk kenangan dihari muka...harapnya blog adelah masih relevant pada tahun2 akan datang....sb quest what??? i am addicted to Blogger and i am a big fan of myself hehehehhe 

Bonding moment. 
 ni waktu makan malam , baru sampai jugak dr Johor. Aliya tak nak rengang langsung dgn papanya... siap nak riba riba semua n quest what, malam tu for the first time Aliya tidur lewat , pukul 1:30pg baru tidur....seumur hidup dia paling lewat dia tidur pukul 11:00mlm...mcm syg nak tido takut missed time ngan papa.


besoknya, ari Jumaat jalan2 dan sgt attached dgn buku kegemaran dia, sb dh lama bawak balik buku ni ke BSP...dia pon dh lama tak belek buku ni tu yg bawak ke mana2 saja buku ni. 


main masak2 atas kereta, masa ni on the way keShah Alam after kenduri rumah Atok Berahim.


bergaya, walupon takut !!! atas motorsikal Pak Ngah...since pakngahnya keluar pakai kereta...so Aliya amik kesempatan bergaya kat atas moto Pak Ngah. 


idaman I dari dulu utk ade mini library seendiri at home...now that I have my own house to be called home, i bole buat ape saja i suka hehehe salah satu mini library ni. masih lag i tak sorting ikut lamguage dan genre, nti bila ade masa boleh buat lagi...

n thanks to my sister for accompany us at home, mob lantai semua...see you this coming Hari Malaysia holiday.

Thursday, August 30, 2012

Learn to Make Up


the basic essential

Close up 1

Close up 2

Close up 3

I mmg tak pakai make up.. Just guna moisturiser & a very light face powder. But since family in law nak do a family photography this weekend, i just bought a few tools for help. Plan asal nak g make up kat boutique tp since takut i lewat plak so getting some tools always good for backup.

Free time plak, watch in You Tube for some simple make up tutorial specially on usage of foundation and liquid eyeliner...sb pada I bab ni yg I failled the most hehehe. Plan nak test make up dulu tp masa plak xde sb masih sibuk mengemas utk pindah keluar dr apartment this end Oct since sy pregnant 7.5 months dh,  mmg slowly kemas sb cepat letih n xleh berdiri lama walaupon kaki masih belum bengkak lg.

Antara tools yg bakal digunakan adelah Mary Kay Medium Coverage Foundation in Ivory 104 ( actually ni i dpt free masa beli set penjagaan muka dr kawan i). Maybelline Luminous Check Blusher in Velvet Apricot. Maybelline Hyper Dymonds Eyeshadow. Silkygirl Magic BB Powder Foundation in Natural. Revlon Colorburst Lipstick in Rosy Nude 065. Silkygirl Precision Liquid Eyeliner in Black. Silkygirl Double Intense waterproof mascara in Very Black and lastly, make up brush from "pasar malam" M.A.C.

Barangan yg i beli ni lebih menekankan pada warna natural... Agar tak nampak mcm hantu siam plak nti bila bermake up....nak nampak cm natural beauty with a small touch of color konon2nya la...Beli barang2 murah dulu bila dh terror nti bolehla beli internasional brand. Baru worth it. Murah2 pon hampir RM200 gak I spend for these items. Rasa syg lak duit tp tak pe....i pon nak suami i tgk bini dia lawa...walaupon selama ni dia yg tak kasi i make up hehehehe. ...tgkla nti cmne i apply, pandai ke tidak..


Wednesday, August 29, 2012

Wedding : Pakaian

masih lagi bercerita tentang majlis kahwin I pada tahun 2009 yang lalu.. ini pula nak bercerita pasal wedding outfit kami. utk kenduri sebelah family I , our wedding outfit adelah sekaligus dgn baju akad nikah. ini kerana majlis akad nikah dan kenduri adelah diadakan pada masa yg sama saja.

untuk pakaian suami, sepersalinan baju melayu yg dibuat dan dipakai kainnya daripada meterial yg agak tebal juga tetapi cotton yg sangat selesa... I beli ni mase pergi Bandung awal tahun 2009 yg lalu. I lupa ape kedai yg I beli tu tp dikawasan pasar baru tu jer. materialnya selesa sb diginakan utk buat kemeja,,100% cotton amat sesuai utk buat baju melayu bagi mengelakkan kepanasan melampau hehehe...tempah baju melayu kat PKNS Bangi. untuk samping pulak yg ni I amat berpuas hati , harganya agak mahal RM500 lebih kurang , di beli dari Pasar Payang Terengganu. tempah jahit kat kedai yg sama di PKNS Bangi..

sesudah majlis akad nikah.

manakala utk I pulak, I tempah baju kurung modern saja sebagai designnya amat simple dan selesa.. utk I ade 2 persalinan hanya utk tujuan bergambar saja sb kami takde sesi merenjis segala ni, simple saja majlisnya. kain ini juga I beli masa trip ke Bandung. agak murah tapi dah lupa berapa harganya. I tempah pon dgn tailor yg selalu I tempah baju kurung I saja... cukup selesa sb dah biasa tempah baju dgn beliau. 

utk sesi bergambar pula , I tukar outfit tapi as requested by hubs, dia tak tukar persalinan lg. utk baju ke 2 I ni , ikut tema putih dan maroon, baju kedua I berwarna maroon, kain masih dari Bandung ditempah juga dari tailor kampung I . berbeza design dari baju tadi, baju ini I buat kebaya,, dipadankan dgn tudung Ariani...masa tu Arianni sgt popular yea sb competitor tak ramai mcm sekarang.. sampai sekarang tudung tu masih elok, beads dia pon masih utuh ....berbaloi k beli barang mahal. ... untuk matchingkan dgn baju melayu hubs, I liningkan dalam dgn warna putih...tapi still tak nampak matching dgn baju hubs..tapi tkpela ini utk upacara amik2 gambar saja. tapi agak segannya nak tunguk kat org ,,,saya gemuks!!!

outfit ke 2

Tuesday, August 28, 2012

Tugas dan Tanggungjawab

cukup patuh jadual tidur, 930-1000pm biasanya dh tido

melompat2 

mana dapat idea bergayut pon tak tau 

bagi susu kat bear juga

solat

sampai tertidur main mainan

teman mama shopping 

Raising a kid is for me a tough work.....responsibility to be precise. Disamping rasa sgt gembira ade zuriat sendiri yg we can call our own.. Dia juga datang dgn pakej mengamuk,menangis, ikut rule dia sendiri dan sebagainya...itu dr segi emotion dh fizikalnya.

Financially juga agak mencabar in generalnya. kami ni I self considered as above average income -couple so ade seorg anak with current condition masih dianggap selesa insyaallah with current mode having our 2nd shall be no problem at all. Disini I share serba sedikit belanja bulanan utk ank yg seorang ni,

1) susu 4-5 kotak =rm 200 -250
2) pampers 3 pek =rm 100
3) pengasuh = rm250

Itula yg basic biasanya i akan tambah lg utk baju bajan dan sedikit mainan. Alhamdulillah setakat ni hubs tak lupa tanggungjawab dia bg belanja kat anak setiap bulan rm500. Since i ade additional income in term of elaun, duit yg hubs bg mmg i simpan setakat ni dh mencecah 10k simpanan anak dr hasil kumpul belanja duit bulanan tersebut. Enough pasal material.

Pasal emotion plak, mase baby Aliya adelah baby yg sangat kuat menangis syukur itu hanya 3-4bulan umur nya saja. Selepas tu agak senang jaganya. Bila dh meningkat besar dia makin rapat dan manja ngan papa. Syukur..sejak papa pindah kerja kat KL dan tinggal berdua saja ngan mama dia behave dan kurang meragam cuma agak manja myb disebabkan just she n me dan juga myb sb i pregnant.

Apepun, seronok dgn gelagat dia yg dh panjang akal. Ade aje idea yg mcm2. Sgt bersyukur adanya dia dlm hidup I.  Rindu mase dia kecik2. Xsabar plak nak tunggu adiknya lahir. Insyaallah nov nti.
Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, August 27, 2012

Wedding Ceremony : Upacara Batal Air Sembahyang

dh dekat 3 tahun kahwin hari ni baru terdetik nak share pasal wedding I hehehe sungguh tak patut...sebenarnya malu nak post sb wedding sebelah I sgt simple manakala wedding belah hubs pula, I rasa diri I di make-up dgn hodoh sekali ....boleh tak????

ok berbalik pada tajuk , secara adatnya ade upacara pembatalan air sembahyang ni...atau bahasa bandar sket upacara sarung cincin, gelang ke rantai ke terpulang pada apa items yg jadi barang hantaran. dalam konteks I , ade seutas gelang tangan emas dan seutas cincin emas... over tak??? rasanya ok dah sb kami tak bertunang dan tak merisik, jadi di lumpsum-kan sekali menjadi gelang dan cincin. 

enjoy the pictures yea....

suami yg agak terkial2 nak pakaikan gelang. tak biasa katanya.














upacara disertaikan(???)  juga dengan penyerahan wang hantaran atau untuk negeri Kelantan wang ini di panggil wang mas kahwin juga . so kalau isteri nyushuz , duit ni kena pulang balik k. nilai ni juga di written dalam surat nikah. 








namun , teringat pula kata2 ustazah I masa sekolah dulu kenapa perlu ade upacara pembatalan air sembahyang dalam adat kita. islam mengalakkan kita sentiasa berwuduk tapi kita nak batalkan pula wuduk...ermmm bolehlah direnung2kan... ape pon I rasa air sembahyang I dh batal masa make-up maklumla  akad nikah kol 10:30pagi , make up dari kol 8:00pagi lagi kau...mana tahan kentut....

Sunday, August 26, 2012

Home Decor : Sofa Set & Grandfather Clock

Sofa Set pilihan suami dan Grandfather Clock pilihan I yg kami tempah dari Jawhari Jati seperti yg I cerita di entry yg lalu, link nya di SINI. Sukacitanya petang semalam perabut dah sampai kat rumah.
 
perasaan sgt gembira tapi ade jugakla 2,3 benda yg agak ralat juga.
1) warnanya terlalu gelap plak, tp ok jer acceptable lg
2) tak sangka kerusinya terlalu besar , kalah sofa bed yg dh sedia ade tu
3) kuisyennya jenis yg nipis cmni , ingatkan sebijik mcm kat gambar haritu...i rasa yg ni i nak complain sket kot...tgkla cmne.






 
 
untuk Grandfather Clocknya pula warna sama untuk dipadankan dgn warna sofa set tu. nasib baik bunyinya tak berdeting hebat cm dlm filem2 seram tu kalau tak maunya meremang jugak bullu roma kami. bunyinya agak romantik jugakla. yg ini I sgt puas hati no complain. mmg meet the purpose nak tutup tiang seri yg kat tengah2 tu.
 

 
 


Saturday, August 25, 2012

Home Decor : Perabut DIY dr IKEA

Kesinambungan atau continuation dr entry pasal kami berbelanja di IKEA dah telah beli rak buku, meja makan 4 seaters san juga 1 chest drawer utk anak2.
Sb sibuk cuti raya hari tu tak sempat nak assemble. Mlm tadi dan harini baru sempat hubs assemble. Mlm td siap 2 items,  meja mkn bersama kerusi dan juga rak buku.
Rasanya tak de masaalah sgt assemble brangan tersebut sb instruction sheet yg disediakan sgt user friendly siap disertakan tool yg berguna utk pegang paku bg mengelakkan terkena tangan masa menukul heheh sgt bijak.
Meja mkn tu telah ditest duduk oleh adik yg paling besar setakat ni tak de masaalah. Sb itu kami memilih barangan dr solid wood. Dlm konteks brg IKEA ni, solid pine wood. Ketahanan yg kami pentingkan disini. Insyaallah tahan lasak utk pengunaan light duty cm kami ni.






NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...