Sunday, September 30, 2012

Idea Menyidai Kain.

I do not know about others but for me, i am soo againts cloth drying in front of the house.

Mana taknya,  rumah yg sgt cantik mcm dh perfect tp ade pakaian plak ber"serayut"an di pagar2 maupon di atas dryer. Sgt tak proper. Jadi we did came out with the idea of drying at the back.

Sebab kami renovate extend belakang rumah..ade extend dgn awning. Then tulang awning tu kami jadikan tempat gantung baju. 2 in 1. Kalau hujan juga tak perlulah nak kalut2 boleh dibiarkan saja mengering disitu. Hehhheee pandangan depan rumah pon tak buruk-kan.

Itu saja sharing hal rumahtangga kali ni.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 28, 2012

Gabungan yg Wangi

apeni??? kenape tajuk begini?? nak citer pasal perfume ke?..............tidak!! i nak bercerita pasal sabun basuh dan pelembut fabrik/pewangi fabric. sepanjang berumahtangga ni i ade cuba beberapa jenama sabun pencuci dan pelembut pakaian.

1) Dynamo Anti Bacteria (color kuning ) gabung dgn Softlan (warna merah)...
tahap kebersihan mmg tip top , Dynamo mmg did the best la!! tapi syaratnya kena buat mcm dlm iklan tula calit, sapu pada kotoran dan tuang baki dlm cucian...hehehhe wangi pon wangi gak...tapi satu je , Softlan tu wanginya taklama.

rating = 3/5. 
price = 3/5

            =   OK

2) Breeze gabung dgn Comfort Ultra
setakat ni ini gabungan yg paling awesome, lama jugak I stick dgn gabungan ini.pada I Breeze berfunction sama mcm Dynamo bezanya Breeze ade sikit murah berbanding Dynamo...sikit jela tp still ade penjimatan gak kat situ. manakala terpengaruh dgn iklan , Comfort Ultra jadi pilihan mmg osem!! bau sampai lekat kat mesin basuh. since living in the apartment, biasanya i banyak buat indoor drying , mmg satu rumah boleh bau itu wangi,,puas hati hehehhe...Comfort Ultra claim wangian sampai 14 hari...tak plak i kira sampai berapa hari tapi setiap kali amik pakaian dr almari, pakaian tu masih berbau wangi...so amat puas hati. 

rating = 4/5.
price  = 3/5

  = SANGAT OK

3) Tops dgn Day Fresh
ini saja test sb memandangkan i mmg buat indoor drying dan Tops claim yg mereka adelah yg terbaik dlm indoor drying. baunya mmg menarik tp pada I masih takleh challenge Breeze. bila digabungkan mmg semerbak bau wangi itu datang. menusuk ke segenap rumah. tapi still tak leh challenge tahan lama bau Comfort Ultra. dari segi harga gabungan ni paling murah antara bertiga ni.. 

rating = 3.5/5
price = 4/5


 +  = OK

ok,lastly yg ni plak mak cik solo!! Dynamo Poweractive takde gabung ngan sape2..i saja cuba sb kononnya nak jimat , tak payah pakai fabric softner all in one je. tapi pada i tak berapa suka sb baunya wangi tak lama. mayb discontinue guna after habis nti. 

rating = 2/5
harga = 3/5

pic credit to blog owner as stated. 
itu je sedikit ilmu rumahtangga I share hari ni.

Pilihan Diapers Murah

sedikit sharing mengenai harga utk Diapers anak2. expecting 2nd babies in the family is very exciting, tak sabar nak tau cmnela perangai si kecil kali ni, furthermore we are expecting for Boy this time. 

utk Aliya sekarang ni kami menggunakan Drypers WeeWee Dry, agak berpuas hati sepanjang penggunaannya lebih2 lagi setelah menggunakan Plexi Tape sekarang, tapi malangnya sejak bertukar pada Flexi Tape ni, kuantiti sepeket telah kurang juga harganya lebih mahal. biasanya harga biasa Rm 34.90 tapi sekarang dh jadi RM 36.90 di Tesco. so I ade plan nak tukar ke brand lain plak , sekarang tgh usha2 DIAPEX , ter accident beli hari tu dah pada pendapat I kualitinya sama saja dgn Drypers, harganya pula hanya RM30.90 . jadi sudah banyak penjimatan yg boleh dilakukan kat situ.

ade lagi  beberapa Diapers yg murah dipasaran antaranya Fitti Basic tp i tak pernah cuba tak tau kualitinya mcmana. satu lagi faktor murah atau mahalnya diapers adelah kedai yg menjualnya..katanya Giant biasanya mahal,,,Tesco juga kalau murah tu kan Econsave atau UO.. nti ade masa boleh usha2 plak yg pasti, insyaallah akan tukar pada Diapex plak dihari2 akan datang. 

Diapex Easy






Thursday, September 27, 2012

Home Decor : Tempered Glass utk Meja

kedua2 meja yg kami purchased iaitu Dining dan Coffee tidak didatangkan sekali dgn cermin jadi utk mencantikan dan for more long lasting usage, kami setuju utk add in cermin utk kedua2 meja itu. kebetulan, shop house di kawasan kediaman ade sebuah kedai cermin ; Kedai Kaca dan Aluminium Ken Min Two (019-2699278) . sesudah selesai kenduri haritu, kami ke kedai tersebut dgn membawa ukuran meja yg telah kami ambil . tapi policy kedainya dia akan datang ukur sendiri utk ketepatan. 

nasib baik mereka dtg ukur sb cara kami ukur salah iaitu amik ukuran pada satu bahagian saja , cara ukur yg betul adelah amik ukuran pada top dan bottom dua tempat utk memastikan ukurannya tepat. hahha pandai2 je kami kan. 

utk cermin biasa ade harga bergantung kepada ketebalan cermin, ade dua 3 variant yg ditawarkan 5mm, 6mm dan 8mm thickness.meja kami adelah 47 2/8cm x 27 4/8cm utk meja coffee dan 63cm x 35 3/8cm utk meja dining. apek tu quote lebih kurang RM400 utk cermin biasa 5mm dan i tanya utk tampered glass pula dia quote RM 690. agak mahal juga tapi alasannya tampered glass dia tak buat kat kedai dia, tempah kat kilang juga sb after cut dgn mesin , dia baked dan semua pakai mesin kalau cermin biasa dia potong and buat chamfered sendiri saja.  malas nak survey2 lg, kami terima sj. 

dan semalam , after lebih kurang 9 hari after tempah, cermin dh siap dan dh siap dipasang kat rumah...so satu lagi must have, CHECKED!!!

sgt jelita dgn glass, rasanya tak perlu letak alas meja lagi dh

suka 1000x

adekah itu tertulis Aliya tempered?





Wednesday, September 26, 2012

Puting Tembus

i perasan sejak guna puting baru MAM ni, Aliya suka plak gigit putingdan hal ini tak terjadi masa pakai puting MAM tahap 3 dulu.ini membuatkan I pelik, mungkin puting silicone kali ni lebih lembut ke tak taula... kejadian malam tadi, digigit2 sampai tembus plak puting tu...agak marah plak I kat dia iyela mana tak nya puting baru saja minggu lepas digunakan.. 

nasib baik puting lama masih belum dibuang dan dah disental. masih elok dan boleh digunakan...so sekarang ni tinggal 1 aje puting yg non spill. terpaksala bertahan dulu dgn yg itu. nti balik ke kl ke ade jalan2 ke mall ke akan dibeli yg baru.. pilihan mestilah masih yg non spill walaupon rasanya anak dah big enough utk kawal pergaliran air susu dr botol. 

puting yg tembus digigit anak

Tuesday, September 25, 2012

Sing A Song: Tiada Idea

lagu ni yg hubs suruh I dgr(ala2 tujukan lagu utk i) when we were about to get married 3 years ago. lepas pada tu tak de dah hehehhehehe jadi lagu nila yg kite ingat selalu. 

group yg nyanyi ni kawan2 dia gak. 


Shoe & Handbag, Itu .


a snip-it from the latest VINCCI catalog. they were swimming in my head now. a set of Duffet Handbag with matching shoe. faux  Jaguar leather... they looks soo awesome in my eyes. planning to grab it whenever going to their boutique...  not so expensive tho RM238 only per set...

Monday, September 24, 2012

We are 3!!

today is our 3rd Wedding Anniverssary. tak terasa time flies away. we are not just 3 in years we are also having 3 members in our family and insyaallh, will be 4 this November.

Kami ni seumpamanya bercinta selepas kahwin...sungguh tak tersangka akan bertemu jodoh bersama...hehe kelakar pon ade bila mengenangkan betapa strangers nya kami dulu2. tapi  iutlah takdirnya telah ditentukan Nya dari azali,,,bersyukur dgn ketentuan ini.

@ The Great Wall of China

@ Air Asia Flight 

@ RnR Machap

@ Kampung Jerulong Salor 

@ Sky Bridge, Langkawi.

@ Camel Farm, Makkah. 

@ Ipoh, Perak.
@ Everland Theme Park, South Korea. 
@ Penang
@ Pulau Redang

@ Cameron Highland 
@ floating Market, Thailand.


there are so much more advanture to share and faced it together Syg!! many years to go!!!

Sunday, September 23, 2012

Novel Seram :Penunggu Cinta

biasanya sgt berhati2 membelek bila membaca, this time bergulung2 kulit!!



menyedari hakikat I dh lama tak membaca buku tak kira fiction or non-fiction, due to...mobile internet, weekend ni walaupon hubs balik ke sini , i tekadkan diri juga utk baca novel seram ni; Penunggu Cinta. agak mendebarkan juga cerita ni weih...dah la Jumaat malam  tu hubs away for his ride's meeting, sabtu mlm plak dia away kejap g basuh kereta dan mlm ni he did drive back to KL. just me and Aliya alone and bersungguh2 juga menghabiskan pembacaan ni. 

akhirnya, after a month of non-reading activity, i am now back in track. ade lagi 3 biji buku menanti utk dibaca. harap boleh menghabiskannya soon....owh and tomorrow is our 3rd Anniversary...how time flies!!!

Saturday, September 22, 2012

Laksa Kelantan Style

Disebabkan masih belum mahir buat laksa johor style ape lg gangnam style. Hari ni i masak laksa kelantan style saja. Begitu mudah dan yg paling penting hubs makan dgn banyaknya. Resepi mudah saja.

Utk kuah:
Ikan kembung
Santan dr sebiji kelapa
Gula
Garam
Gula melaka
Asam keping
Bawang merah
Stengah inci halia

Bahan kering:
Laksa
Telur ayam direbus
Kacang panjang dihiris
Timun dihiris
Taugeh
Daun kesom dihiris
Belacan

Utk kuah, rebus ikan bersama garam dan asam keping. Then blend semua ikan bersama bawang dan halia. Masukkan semua bahan utk kuah dan masak diatas dapur sehingga mengelegak dah kuah pekat. Perasakan ikut citarasa sendiri.

Celur laksa dan hidangkan. Nikmatilah laksa anda. Adelah lebih best jika dibuat sambal belacan sekali. Mmg terangkat. Selamatmenjamu selera.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 21, 2012

Confinement Plan

semalam citer pasal sympton pregnant hari ni I nak share pasal Plan I utk coming Confinement.kali ni i plan nak buat routine sedikit berbeza dari confinement yg lalu..mestinya lebi kepada utk back in shape heheh nak lebih mementingkan kepada penjagaan kecantikan dan breastfeeding. 

1) Jamu Godog /Ubat Periuk
i plan nak amalkan minum jamu ini saja , tak perlu nak beli yg mahal2 kerana belum tentu sesuai utk breastfeeding bayi. jadi mcm yg lepas, beli set yg mahal2 tapi tak sesuai utk bayi...mudah kembung at the end beratus2 melayang. Jamu Godog ni i pernah minum masa selepas kawin dulu, utk penjagaan dalaman. harga cuma RM6 utk 2 packet. satu packet biasanya utk 10 hari jadi utk pantang plan beli 2 packet total RM12. 



2) mandian herba Lepas Bersalin TYT
dulu kesian kat ayah i terpaksa mencari daun2 kayu utk mandian lepas bersalin, walaupon duduk kampung tapi nak mencari daun2 tersebut amat sukar sekarang, maklumla hutan/ semak dan banyak ditebas utk dibuat rumah kediaman. jadi i rasa baik i sediakan awal2 supaya tak menyusahkan org tua tu nti. plan nak beli mandian herba TYT ni, katanya bagus utk mengembalikan kesegaran lepas bersalin. satu box ade 2 packet RM10. plan nak beli 2 total RM20. 



3) Set bersalin dan breastfeeding SHAKLEE
ini lebih kepada penjagaan dalaman dan utk breastfeeding set. utk menghasilkan susu yg berkualiti. insyaallah azam i utk kali ni nak fully breastfeed anak i. ...utk menebus kekecewaan i lalu yg hanya breastfeed Aliya selama 6 bulan sahaja. azamnya tak nak campur FM ok. plan nak beli dari kawan i , IMAN http://goldenlounge.blogspot.nl/search/label/Set%20Bersalin%20%2F%20Pantang



4) Premium Beautiful and Dunia Herbs Pati Halia
gabungan yg osem insyaallah. PB mmg dah ade jadi tak perlu utk I spend duit lagi , utk Pati Halia ini banyak kat pasaran harga RM24 utk 130ml. rasanya kalau nak beli sepanjang pantang kena beli 2 tiub. tapi no worries, i plan nak pakai lama jugak ni. 

Losyen Mustajab Extra Hot (130ml)

5) Home Sauna
hehehe, ni pengaruh iklan la ni. sekarang ade deal baik punya kat groupon. http://www.groupon.my/deals/national-deal/digilife/716340994 patut beli ke tidak ni yea????? urmmm!!!!

coupon from Digilife Shopping

Thursday, September 20, 2012

Symptom Mengandung

kalau seseorang wanita tu mengandung, mesti orang akan terfikir Muntah, Loya dan Mengidam. itu adelah acara yg sgt sinonim dgn pregnancy, very well off.

utk i plak setelah 2 kali mengandung ni , muntah dan loya adelah sikit saja tapi tidakla teruk. boleh dibilang berapa kali jer muntah. masa pregnant Aliya dulu ade 2-3 kali yg paling I ingat adelah muntah lepas breakfast meehoon kat ofis, habis lantai ofis kotor heheh. ..dah kali kedua lepas sahur, habis terkeluar semua yg dimakan. pregnantkan "Adam" kali ni i tak ingat sgt tapi ade juga sekali muntah lepas makan lontong, habis gak semua yg dimakan keluar...yg lain2 tu cuma muntah2 ringan saja..no fuss!!

ade beberapa lg symptom yg jarang org bercerita , mayb sb tak ramai yg kena kot :

1) Hitam2 di leher
tak taula adekah ini daki???hehe masa i mula2 preg yg pertama dulu, i punya senior pon ade kata yg dia pon mengalami symptom yg sama. sental cmne pon masih ade lg. masa tu pikir cm tak logic tapi bila terkena kat diri sendiri , baru tau.. masa dlm pantang tu i selalu juga scrub, so as the result dlm masa 2 bulan gitu hitam2 tu semua hilang. utk pregnant kali ni, ade juga tapi kurang sket dari dulu.

2) Jerawat
kulit muka i dari remaja dulu lagi tidaklah mengalami masalah jerawat yg serius, kalau ade pon cuma sebiji dua saja. tapi bila pregnant saja , jerawatnya tumbuh mcm pesta plak aish!!! sungguh memalukan. pakai ape pon mmg tak jalan. sampai  give up..hubs cakap, tak payahla nak tension2 kan u kalau mengandung mmg cmtu, nti u dh beranak dia cantik balikla tu..ok la ikut cakap suami. jerawat juga sgt banyak tumbuh atas belakang huhuhuhu

owh maafkan utk tutupan aurat yg menyakitkan mata tu..tak pandai nak buat.
Masa ni masih bersisa
Masa ni dh almost hilang , alhamdulillah. 

3) Stretch Marks
yg ini mmg ade, iyela kulit meregang mesti adenya. cuma bezanya teruk dgn tidak. alhamdulillah, kesan yg ade pada i stretch mark yg kulit meregang saja, myb sb tak garu sgt walaupon rasa gatal teramat, takdela plak jalur merah2 lekat kat perut i...bukan takat perut, peha pon ade gak tau hehehe insyaallah akan hilang lepas beranak nti mcm masa preg first dulu.

cmni la lebeh kurang cuma takdela garis merah2 tu, syukur.

4) Cracked Nipple
i susah sket nak explain cmne ni..yg i perasan sepanjang preg ni mmg puting asik menegang dan terasa kurang selesa dgn saiznya yg agak besar. warna menjadi lebih hitam dr biasa dan kadang2 terasa gatal dan menjadi berkuping. kalau ikut pengalaman mengandung yg lepas, semuanya akan kembali normal setelah breast berjaya mengeluarkan susu.

Wednesday, September 19, 2012

Botol Susu Anak MAM

post I yg lepas pasal Pilih Botol Susu Anak menceritakan pasal betapa I dlm dilema utk memilih botol susu jenis mana utk anak yg akan datang ni. i ade comment juga mengenai botol susu dari Pegion's Peristaltic Bottle yg mana botolnya tak tumpah selagi tiada sedutan dari bayi. tapi i tak berapa suka kerana botolnay tidak seperti MAM yg I guna utk Aliya sekarang yg boleh di disassamble into parts...senang utk basuh dan insyaallah kebersihannya lebih terjamin. 

disebabkan susah juga nak mencari puting spare utk MAM di area kawasan rumah i ini, i order online dari One BB World Sdn Bhd...baru I tau yg puting dari MAM juga ade variant dari non spill yg i nak ni. utk pilihan range yg ke 4 , Spill free, extra fast flow for 6+months. i sgt teruja utk tukarkan dgn puting yg Aliya pakai sekarang sb sekarang dia guna yg no 3 Fast Flow 4+ months. i ade test masukkan air dlm botol dan tonggengnya mmg betul tak tumpah, bila kita picit ala2 anak sedut baru keluar airnya...alhamdulillah jumpa jugak puting mcm ni, tapi agak malang juga dianya utk 6+ months ....i wish MAM boleh keluarkan puting yg sama utk range no 1 Slow flow 0+months... ini kerana i mmg tgk cari utk new born..

Test : mmg air tak tumpah

teat dari variant Spill Free

pembelian kali ni sekali dgn Anti Colic Valve.

tapi setakat hari ni i mmg takde nak beli botol lagi utk new coming baby,,,tunggu dia lahir dulu..baru test puting mana dia nak. as backup mcm nak guna yg dlm pakej dari Madela tu since dh dapat sekali masa beli breast pump hari tu. 

apepon , dh nak masuk 2 tahun ni i amat suka dan puas hati guna MAM. 

Tuesday, September 18, 2012

Kenduri Tahlil "Naik Rumah".

dah lama plan nak buat kenduri /small feast utk acara naik rumah ni. asik tak jadi sb kekangan masa dan memandangkan belum nak settle down kat BSP lagi..after proposal pertama cuti Hari Merdeka tidak berjaya, kami ubah kenduri tu pada 15th Sept 2012 sempena cuti Hari Malaysia keesokkan harinya...senang  keluarga dari Kelantan boleh travel tanpa memerlukan extra cuti.

Kendurinya sederhana saja, jemputan pon adelah ahli surau, jiran tetangga dan saudara mara sahaja reserved utk 120 orang . utk makan , kami tempah Nasi Beriani dr Dengkil GP Jati Beriani House (03-87686100) beriani gam Lauk Daging Kambing dan Ayam Masak Merah. acar timun dan nenas, 2 jenis kuih, air Sirap Limau dan tembikai sebagai pencuci mulut. harganya RM14 utk satu pax. agak mahal kerana tempahan kami tak banyak..kalau tempah 500pax ke atas rasanya dia charge RM 11 sahaja. so kami spend RM 1,680. 

Khemah pula dari Mantin Canopy (016-2201281) , satu canopy arab dgn kipas, meja bulat dgn alas 5 unit, 40 unit kerusi, 5 meja hidang with skirting...warna pilihan adelah putih dan maroon..mcm tema kawin I plak hehehe..semuanya RM320. 

i tak sempat nak snap gambar sekitar majlis tahlil diadakan...sederhana meriah majlisnya tapi alhamdulillah tiada yg membazir, cukup2 lauk pauk yg tersedia dgn hadirin yg datang juga sempat saudara terdekat tapau buat balik..rata2 berpuas hati dgn juadah yg disediakan...

utk acara keluarga, Kak Aishah buat sambutan hari jadinya plak, takdela grand sgt ke ape cuma ade acara potong kek saja...itu saja gambar majlis yg sempat suami snap. 

akhirkata , alhamadulillah semua berjalan dgn lancar dan within budget kami.on the dot RM 2,000. insyaallah ade rezeki boleh lagi buat kenduri lain kali.  











NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...