Tuesday, November 27, 2012

Berurut dan Bertungku

Semalam marked hari terakhir regime bertungku dan berurut. Utk confinement kali ni, amalan yg i amalkan tidaklah terlalu strict dan tidak terlalu longgar.tidak juga ikut plan hhheh...

Amalan yg i amalkan adelah:

1) pengambilan vitamin Shaklee mengantikan godok jamu.

Plan asal nak makan jamu tp awal2 lagi dah diwarning oleh Dr supaya tak guna atau makan jamu Kalau nak fully breastfeeding Utk mengelak dr anak kembung dsb.

2) mandi dgn daun2 Gantikan mandian herba TYT.

cari herba TYT kat pasaraya tp xde...so i mls n tak larat nak survey then sb mak i mmg dh awal2 sediakan daun2 kayu utk mandi jadi Guna saja yg ade...mandi daun kayu selama 7 hari bermula hari ke dua lepas bersalin.

3) berurut dan bertungku gantikan home sauna

Mengamalkan urut dan bertungku selama 7 hari. Walaupon kat kg agak mahal yea upahnya rm50 satu sesi selama 2 jam. Tp pada i amik 3 sesi pon dh rasa ok.

4) krim pati halia dan bengkung

Yg ni i amalkan ikut plan. Harap2 boleh kembali ke berat asal. Plus to shead off the tummy.hehehe

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, November 23, 2012

Adam Botak






Hari ini pada 15 hari after Adam lahir, I telah botakkan kepala Adam...botak licin hehehe. Mmg tunggu abg sulong i dtg melawat ke rumah parents i baru nak botakkan sb dia je yg berani nak botakkan.  dan harini hari Jumaat kelantan cuti jadi bolehla dia dtg.
However, sulong hanya buat permulaan saja...sibuk melayan anak yg demam dan nak meriba dgn papa saja. I habiskan hampir 3/4 Dr kepala termasuklah utk merapikan cukuran.
Rasa happy sb berjaya buat sendiri kewajipan2 terhadap anak. Alhamdulillah berjaya walaupon agak risau sb kepala anak masih sgt lembut dan kecil. Rasa lain plak nampak wajah Adam bila dh botak hehehe.....as result..nak tido mlm kena pakaikan topi...risau takut dia sejuk sb dh xde filter atas kepala.
Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, November 21, 2012

Madela Freestyle, Shaklee dan Susu Ibu.




I selalu terapkan dlm hati nak fully breastfeeding Adam kalini. Jadi awal2 dh beli Madela Freestyle..juga kali ni nak cuba Shaklee Breastfeeding@Confinement set....
Pada hari ke 8 lepas bersalin i dh rasa bertenaga dan mula guna Shaklee. ...disebabkan pada hari ke 11 lepas bersalin i dh mula pakai corsett...jadi pada sianghari i akan pump susu and Adam akan minum dr botol tak direct breastfeeding dr i. Setakat ini. .. Pandangan i mengenai Madela Freestyle adelah sgt awesome. Pump tak sakit...senang...tak banyak part yg nak kena assamble/disassamble. Lightweight plak tu. Senang nak bawak kesana kemari. Baru sekejap tadi pump dlm 5minit je dh dapat 5oz. Sgt puashati. Lebat hasilnya.
I tak sure keberkesanan Shaklee...masih belum dpt nak sahihkan keberkesanannya. Tp syukur susu banyak. Setakat ni masih belum bangun mlm utk pump. Tapi dah 2,3 hari breast rasa penuh pada mlm hari...harap2nya supplu akan lebat cmni all the way to 2 years old.
Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 18, 2012

Pantai Cahaya Bulan @ Pantai Cinta Berahi

Pantai Cahaya Bulan yg dahulunya dikenali sbg Pantai Cinta Berahi. .penduduk tempatan hanya panggil PCB. salah satu attraction kat Kota Bharu tp itu dulu. .sekarang pantainya masih ramai yg berkunjung tp dh tak berapa menarik lagi kerana Tidak lg selamat utk mandi manda.

Cuti khamis lepas hubs bawa anak dan adik2 berjalan kesana utk hirup udara petang. Tidak ade banyak yg menarik. ....ramai yg main layang2, makan2 dan lihat pertunjukan ular. Sudah tak ade lg tarikan pantai...tak taula coming days cmne keadaan pantai nya nti

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, November 16, 2012

Demam dan Muntah

Sepanjang hari ni start dr mlm td Aliya demam dan muntah2. Masyaallah satu dugaan juga bila anak sakit ni. Mlm td aje 3 kali dia muntah. Hari ni dh 2 kali muntah pg tadi. Suhu badannya plak agak panas.

Hari ni hari jumaat. . Kelantan cuti hari jumaat..jadi agak susah utk cari klinik yg bukak hari jumaat cmni. Tambah2 lg nak cari klinik panel. Sb ape..i kurang arif pasal lokasi klinik panel kat area kelantan ni. Syukur ade klinik berdekatan yg bukak.

Dr confirmkan Aliya demam...so dptla ubat demam dan antibiotik utk Aliya Tp agak tercabar juga utk presribekan dosage utk dia. Walaupon berperasa sedap tp tetap Aliya tak mahu nak makan.

Syukur papanya ade bersama sekarang. A helping hand yg sgt membantu.  tp kesabaran amat teruji juga.  sekali sekala Ternaik juga suara papanya pada anak. Sabarlah yea syg.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, November 15, 2012

Pengunaan Susu Anak

I tak pasti nak buat tajuk ape tapi utk kali ni i nak bercerita pasal Consume susu tepung utk anak i yg sulong, Aliya. Semenjak 3 4 bulan ni Aliya Mmg susah nak makan ape saja. Setiap hari dia hanya suka minum susu. Dan susu yg diminum adelah sebanyak 6 ouns per serving dan jumlah servingnya pula adelah sebanyak 8-9 kali sehari.

I guna 3 scoops susu utk setiap 6 ouns susu. Manakala utk sekotak susu pula Jumlah berat 650gram. Pengunaan minguan adelah sekotak utk lebih kurang 3 ke 4 hari saja. Ending up Lebih kurang 2 minggu berada kat kg dh 4 kotak susu guna. Sekotak bukak masa nak travel hari tu dan 3 kotak baru bukak Masa ade kat kg.

Sgt tough juga bila memikirkan pasal Spending utk susu anak tapi memandangkan ini merupakan makanan dan minuman ruji Aliya, i turutkan saja. Asalkan Aliya sihat dan membesar tanpa masalah.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, November 12, 2012

Tanda2 Awal Bersalin

Mungkin setiap org Mengalami symptom yg berbeza...malah utk i sendiri first and second pregnancy juga mengalami symptom yg berbeza.

Seawal hari ahad iaitu 5 hari sebelum bersalin i mengalami lendir discharge yg banyak. Ianya berlaku bila setiap kali buang air di pagi hari. Semakin hari semakin banyak. I tak mengalami mcm ni masa lahirkan Aliya 2 tahun lepas. Itu bezanya. Dr pembacaan i itu adelah salah satu symptom awal bersalin.

Tiada kasakitan terasa pon cuma discharge itu saja kena basuh bersih2 kerana i rasa lendir ini agak gatal. Sehinggalah pada pg khamis hari kelahiran itu i Spot lendir itu ade bercampur dgn sedikit darah.

Itulah sedikit perkongsian tentang Symptom awal bersalin yg i alami. Mungkin lain org lain symptomnya. Malah i sendiri pon 2 pregnancy pon sudah berbeza keduanya.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 11, 2012

Pengalaman Bersalin Normal

Bersalin kali ini merupakan anak yg kedua tapi pengalaman pertama utk bersalin secara normal.

Pada awal pagi dalam pukul 4 pg pada hari khamis lepas..terasa sakit belakang dn rasa nk buang air besar. Lantas bangun dn ke toilet...sakit belakang menyerang selang setengah jam sampai pukul 6pg. Lepas solat subuh dh mula rasa sakit seumpama sengugut. Sakit yg berulang2 tak sempat bilang rasa mcm dh sekerap 2 minit sekali. Terus kejut kakak ku dn dia kata tu sakit dh nk bersalin tu. Call hubs kata dh sakit perut. Terus ayah suruh pg hospital dlm 730pg gerak ke hospital. Call husband suruh balik segera.

Dlm 800pg sampai kat hospital terus ke emergency dn terus ke labour room. Check masa tu dh buka 7cm. Sakit terus menyerang. Dapat bantuan oxygen. ..sedut oxygen setiap kali rasa sakit. Dlm pukul 900pg gitu dah rasa sakit bercampur dgn rasa nk buang air besar. Dr dtg dn mengesahkan dh 9cm masa tu.air ketuban terus dipecahkan...maka bermulala process meneran pada 930pg...setelah hampir sejam meneranasih belum keluar kepala anak...mula rasa give up dn plan nak proceed with operation tp Dr Zana kata awak boleh beranak normal ni...jgn give up. Keep on meneran..lg setengah jam je lg ni mesti baby keluar..teruskan meneran tambah motivasi dr bilik2 sebelah dgr tangisan baby....pada pukul 1110pg baby ku selamat keluar. Segala rasa sakit dh hilang serta merta.

Seterusnya process jahit luka. Agak sakit juga tp i keep on inhale oxygen masa dr jahit...hilang rasa sakit tu.

Alhamdulillah mungkin restu yg tak berbelah bahagi dr suami membuatkan process beranak adalah sgt senang. Lain kali nak beranak harus berhati2 kerana beranaknya sgt senang.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, November 7, 2012

Tunggu Hari

Sekarang ni i tgh menunggu hari utk melahirkan our little hero. Dh start cuti dr hari isnin lepas. Insyaallah Sabtu ni due date. Semoga semuanya selamat.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, November 6, 2012

GPS Annual Dinner 2012

Hari jumaat lepas i join hubs attend his company's annual dinner. Asalnya rasa mcm xnak pergi sb takde outfit nak pg. Tp hubs ajak pergi gak pakai ape yg ade. So i pakai je baju raya haritu.

Plan event start pukul 6..kami sampai pukul 7 tp even start pukul 9. Sgt lama menunggu...tak paham kenapa dan siapa yg ditunggu sb CEO mmg dh sampai seawal pukul 7 lg. Event so so saja la. ..food pon xdela awesome sgt biasa2 saja. Tp locationnya bestla sb kat menara KL. tak pernah i pg ke menara kl sebelum ni.

Agak bertuah mlm tu kami menang cabutan bertuah Dpt Pakej voucher 2d1n kat Fraser Palce Hotel. Tempat ke 4. The top 3 semua dpt led tv...huhu xde Rezeki kami. Tp overall enjoyable jugala eventnya.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, November 1, 2012

Tinggal Sayang Tinggallah Pujaan

Workstation for the past 4 years
KLCC TWIN TOWER lobby
Pada hari selasa lepas...merupakan hari last i kat Pasir Gudang utk tahun ini. Setelah hampir 4 tahun Jan 2009 - Oct 2012 i bermastautin kat Pasir Gudang JOHOR atas tuntutan kerja...akhirnya berhijrah balik ke Kuala Lumpur utk report duty di KL pula.

Sebenarnya i pon tak pasti andai i kena ke PG balik selepas naik maternity leave ni ke tidak tp anggapkan saja mmg dh tak pergi lg utk project ini.

Terasa sebak dihati memandang workstation i yg telah sekian lama bagi rezeki yg besar utk i.  alhdulillah i tak sia2kan peluang yg company bagi pada i sepanjang 4 tahun terdahulu.

So hari rabu lepas seraya attend meeting kat citibank tower..pergi pula ke consultant office niat sebenarnya nak jumpa rakan2 to say goodbye...tp rezeki plak nampaknya dimana RE utk phase 2 "melamar" i utk project akan datang tentative masuk yard dlm June 2013..lokasi besar kemungkinan di Bangkok,  Thailand.
I ok jer. Since mmg dh kenal team yg asal ni. Ape2 assignment baru i terima saja dgn hati terbuka.

Hari ni plak ke KLCC utk report to boss line department...nak bincang pasal movement i yg akan datang. Boss bagi je blessing utk project baru. Katanya it's up to you. I will support u in and out. Hehhh lalu senangla utk i excell bila boss dh support. That is why i love being in this organization...so far.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG