Tuesday, December 31, 2013

Recap 2013

wah...pejam celik- pejam celik dah habis tahun 2013 ni cepat sungguh masa berlalu. ape yg berlakku sepanjang 2013??  banyaknya, hapenning sekali tu yg membuatkan sungguh panjang masa guna utk siapkan entry ini.

TRAVEL
tahun ni sungguh kuat berjalan..asalnya plan nak drive from Melbourne to Sydney @ drive from rumah to Krabi. tp 2-2 tak termaterialize tahun ni. tp travel tahun ini adelah :

1) Penang
sekitar bulan June, stay dekat Goldern Sand Beach Resort. first time bawak Adam jalan2. happy sungguh budak2 ni main air kat pool. I masa ni kena kerja jadi yg jadi baby sitter adelah Hajar. hubs pon masa ni outstation.
Maskot Goldern Sand 
2) Sydney Australia
2nd day of raya,  pergi dgn keluarga in law. since pergi dgn package so terpaksa tangguhkan dulu Melbourne - Sydney drive journey. sgt seronok pergi sana in a big group.

@ Fatherdale animal Farm
3) London & Poole ,England
ni 2 kali ke sana, August dan December. mmg beza pergi between Summer dan Winter. kedua2 atas urusan kerja. alhamdulillah rezeki jejak kaki kat tempat orang.

Main Gate Buckhingham Palace
4) Melaka
semata2 nak pekena Coconut Shake make ke Melaka kami hehhe pergi balik hari saja. gerak awal pagi balik dh tengah malam. sempat singgah kat submarine museum.
Coconut Shake Batu Berendam
5) Kuching
ekoran dari hubs yg kena outstation kat Kuching berbulan lamanya so i amik kesempatan melancong ke sana bersama2 anak2. first time travel naik Malindo Air dan juga first time naik flight alone with 2 kids. first flight experience utk Adam.
Roof Top Kuching
6) Paris, France
pengalaman mencuba bullet train cross sea. Eurotrain 2 hours from London to Paris. Sempat lawat 3 tempat utama iaitu Eiffel Tower, Arc de Triomphe dan Pyramid Musee du Louvre ..belom blog lagi detail pasal travel ke sini...soon will be.
Eiffel Tower (de Love)
 8) Kuantan
atas urusan kerja, dan sekali tu pergi kerana undangan perkahwinan..sejurus selepas banjir besar di Kuantan. singgah makan Tempoyak ikan Patin ikon negeri Pahang.
@ Temerloh.

RUMAH
1) Batik Wall Deco & Tea Towel Wall Deco
sebagai kenag- kenangan dr adinda tercinta, i framekan lukisan batik birds of paradise, terus merupakan wall deco kesayangan juga abadikan kenangan melancong ke Europe, wall deco dr tea towel..yg Paris belum sempat hantar buat frame lg.

salah satu dr 3 wall deco tea towel

wall deco batik

2) Gintell Massage Chair
GBravo dr Gintell dalam kurang rm 5000 but close to it. mula2 selalu guna skerang ni jarang2 guna. tp sgt best bila guna hehehe.

3 beranak relaxation
itu saja yg nak dikongsi. pasal hal2 peribadi spt career dan family mungkin tak payah cerita lagila hehehe

Wadihana Islamic Steakhouse Bangi

Ahad lepas ke Bandar Baru Bangi utk melawat baby baru kawan. Balik dr rumahnya kena plak timing lunch hour. Well...Bangikan mmg lubuk kedai makan rasanya mcm2 jenis kedai mkn ade.

Kalini kami singgah ke Wadihana Islamic Steakhouse. Kat sini hidangan western food. Kami ambil 3 meal.

1) Ox tail soup =rm13.90
2) Lamb Grill =rm 34.50
3) Turkey Sandwich =rm 18.90

the verdict: awesome!!
Ox tailnya besar2, roti rangup.
Lamb grill mmg juicy dan lembut, steam veginya mmg manis.
Turkey sandwich plak turkey slicenya mmg besar, sayur fresh..telur best dan rotinya mmg sedap.

Decoration plak biasa saja cuma yg menarik sgt oven bakar pizza ni mmg classic n menarik hati i.

Yg tak best satu je...6% gov tax  n 10% service tax is imposed.

Sunday, December 29, 2013

Lilin Hiasan Murah IKEA

Kan sudah bilang last entry kalau cerita pasal IKEA mmg xpernah habis hehehew l sgt pasti anda juga sgt sukakan IKEA sepertimana i nila.

Utk tambahkan seri lg console table kami, i tambahkan hiasan lilin dr IKEA di kiri kanan pasu bunga. Lilinnya yg besar ini rm 8.90 satu. Uncented.Candle holder tu merupakan ole2 dari Poole, England. Lupa dah berapa satu.

Hasil hiasan sebegini sgt memuaskan hati i. Semoga hati ni tetap tenang dgn hiasan ini sb kalau rasa lg nak menambah dh cukup semak dh rasanya kat atas console table tu heeh.

Furniture Polish Minyak Kayu Murni

Bagi penggemar perabot kayu terutamanya jati. Pastinya tercari2 juga cara mudah utk membersihkan perabut kesayangan anda.

Bagi kami, pilihan kami adelah 999 Furniture Polish Minyak Kayu Murni. Harganya murah utk sebotol 240ml adelah dlm rm10 ke rm15 bergantung pada kedai. Mudah didapati dari kedai perabot jati.

Ianya bukan sahaja utk membersih malah mengilap dan merawat kayu supaya tahan lebih lama. Ianya juga sesuai utk lantai kayu.
Caranya mudah hanya lapkan dgn tuala. Tak perlu mwnggosok. Since perabut rumah kami monopolinya adelah kayu, jadi ini adelah antara bahan cucian MESTI ade di rumah.

Saturday, December 28, 2013

Tambah Plug Point di Garaj

Rumah type kami ini developer tidak menyediakan plug point di porch. Since dari awal tahun dulu kami pasang kolam kecik kat depan rumah jadi selama ini kami gunakan extension saja ke plug dlm rumah. Semak juga sb wayar tu keluar dr tepi pintu.

Akhirnya setelah mcm2, akhirnya hari ini kami pasang plug kat luar. Buat 2 plug sekali. Since mmg dh tak boleh nak tap dr mana2, terpaksa juga ade hacking work sikit. Upahnya termasuk dgn barang2 adelah rm280.

Sebenarnya boleh saja tak hack wall lalukan saja dgn laluan putih (casing) itu tp hubs kata tak cantik so tambah sikit je bia dia buat cantik2.

So far mmg puas hati. Kerjanya pon kemas cuma biasala bila ade hacking work ni habuk banyak jugala. Post work yu mmg banyakla kena mop segala.

Wet Kitchen Reveal

Since ade yg nak memengoknya...jadi this post is published. Ade yg email nak nengok rupanya dalam kitchen cabinet kiter hewhew ade juga yg baca blog i ni rupanya yea.

Jadi beginilah rupanya kat belah bawah ade 5 pintu, 1 pull out dan 4 tingkat drawer. Material cabiney jenis melamine. To jgn takut yea...melamine pon tahan juga walaupon ianya paling murah dr adikberadik material cabinet ini. Ok belah atas plak ade 5 pintu panjang dan 2 pintu kecik.

Kat bawah dr ujung, letak balang gas dan minyak, pastu segala mangkuk2 dan bekas2 hidang then pull out mestila botol2 dan rempah2, 2 pintu bawah singki letak rak utk periuk dan tong beras serta stok pencuci..drawer letak alat2 memasak senduk bagai,alat2 baking tin dan bawah sekali plastik sampah.

Bahagian atas pula 3 rak pertama hujung utk stok makanan kering dan segala bahan utk baking, pastu hob, then jug2 air dan blander, 2 pintu kecik letak cawan2 dan gelas2 manakala pintu ujung sekali letak bahan2 utk buat air.

Itu saja harap anda berpuas hati dgn reveal kali ini. Utk Dry Kitchen Cabinet plak nx time k.

Bubble Blow Murah dari Toys 'r' Us

After dating ngan hubs hari khamis sudah, kami singgah kat Toys 'r' Us KLCC. Niat hubs nak survey gelongsor utk anak2. I plak teringat nk beli refill bubble water utk anak2.

Mmg ade yg besar dlm 64oz tp since takde letak harga berapa, i amik yg murah saja rm12.95. Tp yg ini bukan refill ianya baru dgn blower stick.

The verdict: worth the purchasing. Belon yg ditiup ade mcm2 saiz besar dan kecik puas hati..tp letih sketla ke na tiup heheh

Friday, December 27, 2013

Tukar Absorber MyVi

Sejak dari 4 bulan sudah i dh rasa goyang2 pada MyVi setiap kali bawak laju >120km/h lebih kurang. Mulanya Ayah yg perasan tp 2,3 hari lepas tu i perasan ianya mmg terjadi.

I bawak ke Perodua Service Centre utk pemeriksaan dan mmg confirm absorber dh bocor dan perlu penukaran segera. Mintak diorang quote lebih kurang rm850 utk total semua siap. Balik bincang ngan hubs and agree utk beli spare part standard dr kawan dia yg merupakan runner utk spare part barang2 kereta.

Since agak lama jugak kena tunggu barang sampai kerana member tu kena kerja outstation. Tp okla kami masih boleh on tune sekarang. Harga 4set absorber rm450. Jauh lebih murah dr Perodua.

Akhirnya cuti Krismas semalam hubs dan hantar kedai utk pasang...cost pasang, allignment semua rm100. So total rm 550. Dapat jimat rm300. Alhamdulillah so far ok. Untuk pertanyaan atau pembelian sila hubungi Matt Selamat 017-77330544.

Thursday, December 26, 2013

Photobook Malaysia Percuma Versi Adam

Promotion Photobook Malaysia yg bagi free 1juta copies target bulan lepas tu, sempatla jugak sambar 1. Setelah dgn gigihnya copy and insert gamba sana-sini akhirnya siap jugak.

Hari ini dh sampai. Hasilnya sgt memuaskan (iyala freekan)....myb akan tempah lg dimasa akan datang.

Wednesday, December 25, 2013

Kemas Rak Buku

Satu dr MUST do list cuti2 ini adelah kemas rak buku. Rumah kami ni mmg ade satu utility room. Luasnya tak besar muat2 utk katil single dan almari kecil...5.5ft × 7ft saja.kami panggik bilik maid tp since kami tiada maid, kami jadikan mini library kami.

As times goes by, almari yg kemas mula jadi semak. Last time i remember make up this area was a year ago...hehehe malas!!jadi misi cuti ini utk kemas balik kawasan ini. Susun buku ikut bahasa dan saiz.

Satu lg penambahan adelah tambahkan file folder tu yg merah gamba kerang adelah rm2.20 satu dr MR DIY. manakala yg putih itu dr IKEA rm4.90 utk lima pack.

Alhamdulillah mission accomplish.

Pantry Area dan Stock Makanan Kering

Pada cuti panjang ni...one of the to do list opsss must do list adelah kemaskinikan pantry area atau area stock makanan kering. Sebelum ini kawasan kabinet ini tak seragam...asalnya i letak merata2 bekas makanan dan juga pantry utk stock makanan.
Since hubs mmg xsuka letak atas para2 kitchen cabinet ( dia suka kalau kosong saja kawasan itu, semua barang kena letas dlm kabinet), jadi i amik kesempatan cuti ini utk seragamkan antara bekas2 kosong dan juga makanan2.
Jadi 3 pintu almari yg paling hujung ini i seragamkan utk jadi kawasan makanan. Semua disatu tempat...bukan saja nampak lebih kemas malah lebih senang nk tau stock mkanan yg perlu dibeli. Senang nak buat list.
Alhamdulillah satel jugak misi ini...mmg masih ade nampak sedikit semak tp this is much better then before.

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG