Sunday, January 27, 2013

Mandi dlm Besen

Kegemaran aliya dr kecil hingga kini adelah mandi dlm besen. Sekarang ni plak yg jaga aliya tat kala i ke ofis adelah atoknya jadi mmg asik mandi besen ajelah.  kekadang berkali2 mandi besen aje dia. ..

Tp rajin basuh balik besen lepas guna. Bagus bagus.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, January 23, 2013

Kerja & Makan di The Royale Chulan Kuala Lumpur

Ape yg menyeronokkan bila bekerja dgn organisasi yg besar adelah event2 yg diorganize adelah teratur dan biasanya tempatnya adelah di hotel2 mewah dan terkemuka. bukannya bermewah2an cuma itulah standardnya dalam industri "emas hitam " seperti kami.

Semalam seharian i menghadiri seminar Accelerated Capability Development yg bertujuan utk meningkatkan skill keupayaan kerja. Evennya adelaj di The Royale Chulan Kuala Lumpur. Saya suka mengatakan kami berkerja sambil makan kerana kami dihidangkan dgn pelbagai jenis makanan sebanyak 4x sehari ie sarapan, minum pagi, makan tengahari dan juga minum petang. Owh sungguh mewah rasanya. Itulah sebabnya masalah berlebihan berat badan melanda.

Makannya biasa2 saja cuma i sungguh suka dgn dekorasi dalaman hotel yg mewah dan kemas. I sgt suka dgn dekorasinya terutamanya chandeliernya yg bergemerlapan. Satu dekorasi yg mewah dan kemas.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, January 22, 2013

Baby Kiko from ISetan at RM12 Per Set

Adam sudah mencecah 3 bulan...last time i bought cloth for him was before he was born. So after 3 months recycling the same outfit, semalam i decided to buy new clothes for him. Kekangan masa utk survey here and there utk beli baju, i beli kat ISetan saja...since i work in KLCC.

Well tempat ni Bukanlah place of choice utk beli pakaian since dlm kepala mmg pikir MAHAL.tp pergi jela tgok2...not knowing yg skarang tgh ade sale, i ke kids department utk belian. Tp memandangkan focus utama adelah utk Adam, i terus focus ke baby area...terkejut bila tgk Baby Kiko hanya rm12 perset. Apa lg, borong jela. Sedang enak memilih...terfikir plak utk Aliya juga perlu ade...dh agak lama tak beli pakaian utk aliya. Tp utk aliya bukan baby kikola...she is big enough for baby's clothes.

Pilih punya pilih end up banyak jugak beli utk aliya. Hehehe sesiapa yg ade anak pompuan will get me very well when it comes to girl's outfit and accessories. Well pada i sgt berbaloi..besok gaji, nak g lagi...aci tak?? Heeeheee

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, January 21, 2013

Rumput Carpet dan Bunga Hiasan dr Sungai Buloh

Weekend, tiada projek utk minggu ini membuatkan kami sekeluarga kurang produktif. Lalu pada ahad iaitu semalam kami bergerak utk mencari nursery bunga di kawasan berdekatan rumah...tiada yg kami jumpa jadi buat keputusan on the dot utk ke kawasan industri bunga yg tersohor iaitu Sungai Buloh.

Lokasinya agak jauh dr rumah kami lebih kurang 65km away. Keluar saja dr highway ade jumpa kedai berdekatan malangnya rumput carpet tiada mereka jual..walaupon ade berkenan dgn bunga2an lain.. Kami Teruskan cari yg top of the list iaitu rumput carpet dulu, ade balance budget baru angkat bunga lain. Kedai kedua kami kunjungi ade jual  rumput carpet Philiphina rm1.50 sekeping...kami beli 16 keping = rm24, 2x bunga matahari =rm20, 1x bunga raya kuning =rm15,  1x cili loceng =rm20 dan 1x cili biasa =rm 7. Biasanya kalau beli rumput carpet kena beli pasir dulu..sb budget agak tight tanya apek tu kalau tak tanam atas pasir rumput tak hidup ke..katanya hidup, pasir itu hanya utk kasi sama rata saja...owh gitu gayanya...jadi kami decide tak nak tabur pasir.

Walaupon misi kami dh selesai tp alang2 dh ade kat Sungai Buloh,kami jalan2 lagi ke kawasan berhampiran. Tambahan pula saja je nak explore kawasan yg tersohor ini. Rupa2nya ade satu kawasan yg mcm road kedai2 bunga plak...deretan kedai yg banyak ade lebih 10 kedai yg berlainan di Alley tersebut. Kami tak masuk plak kawasan ini rentetan kekangan dr bawak anak kecik lebih2 lagi hujan dh turun masa tu. Lokasinya adelah berdekatan dgn Kolej Kesihatan Sungai Buloh dan juga Kampus Klinikal,UiTM Sungai Buloh.

Kesimpulannya amat berbaloi sekali jika nak mencari rumput dan bunga anda ke Sungai Buloh. Banyak pilihan dgn harga yg memberangsangkan. Selamat berbunga.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, January 16, 2013

Weekender Bag vs Medela Freestyle Bag

Jika anda membeli set Medela Freestyle sebagai breastpump anda, anda akan dapat satu tote bag bersama pakej pump tersebut..begnya berwarna hitam. Bagi mums yg berkerja dan perlu pump susu di waktu pejabat, haruslah menggunakan beg ini utk bawak set breastpump tersebut.

Since i malas nak bawak beg breastpump lagi handbag lagi, i satukan semua dlm beg breastpump. Amat senang sekali bila guna i beg saja pejabat. Tp i rasa tak fashionable plak bila asik mengendong beg Medela yg berwarna hitam itu. Sungguh xbergaya. Jadi sementelaah berjalan pulang ke ofis i passing by ISetan dan nampak beg ELLE yg menarik ini. Berharga rm189 jadi rembat saja walaupon budget takde heehhe....walaupon begnya xdela menarik sgt tapi meet my purpose utk carry set breastpump,  wallet, handphone dan beberapa alat bantu kerja.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, January 15, 2013

Pilihan Pencuci Wanita Halal

Bila ditanya adekah perlu utk menggunakan pencuci pada alat sulit wanita? Pada i sgt perlu.i tak pastila plak adekah manufacturer claim yg dibuat oleh product utk "mengetatkan" itu adekah betul atau tidak tp pada i functionnya yg membersih dan menyahbau itu yg lebih dititikberatkan. Dan lg satu ianya halal yakni tiada kandungan yg "tidak enak".

Utk penjagaan bahagian intim ini, i menggunakan Sari Ayu sumber air. Sepanjang penggunaannya berasa amat selesa sekali. Yg paling ketara adelah fungsinya yg nyahbau sgt berkesan pada i. Makanya hilanglah bau yg kurang menyenangkan pada v zone itu.  Tak pakai panty liner pon masih ok. So YES utk Sari Ayu.Tp utk cara applynya ade sedikit renyah dan membazirkan ini kerana botolnya bukan spt botol keluaran Safi yg bisa menukarkan cecair ke bentuk busa. So YES to botol Safi.

Jadi since i suka dgn bau dan hasil dr Sari Ayu, i top up kan Sari Ayu ke dlm botol Safi. Jd sekarang win-win. menggunakan cecair pencuci yg digemari dlm botol yg digemari.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, January 13, 2013

Pemasangan Autogate Model OAE 333

Semenjak beranak 2 dan tinggal dirumah landed ini, kami rasakan pemasangan pagar automatik atau autogate adelah sgt penting ini kerana amat renyah Sekali nak buka tutup gate secara manual, keselamatan anak2 yg dah berada dalam kereta juga menjadi faktor utama disamping autogate ini amat berguna dikala hari hujan.

Kami tak servey bersungguh2 pon cuma dapatkan beberapa info dr internet disamping bertanyakan dr rakan2 jiran sahaja. Contractor @ vendor yg kami engage ini kami amik contact numbernya dr banner kat kawasan perumahan kami saja. Pagi kol, ptg dia dtg bagi penerangan produk dan pakej, sebelum magrib tu kami confirm thru phone dan esoknya dtg pasang.

Ade 4 pakej yg mereka tawarkan ikut produk:

1) paling murah RM800, jenama ProxC tp yg ini dia kurang recommend sb biasanya akan ade masalah selepas 1 tahun.

2) Jenama Virgo RM1,300,  yg ini boleh tahan cuma body motor dan armnya adelah dr iron biasa powder coated. Tidak setahan stainless steel product.

3) Jenama E8, RM1400 yg ini bugus juga tapi motornya sedikit bising.

4) ini katanya yg paling bagus amat direcommendkan jenama OAE. RM1400 motor and arm stainless steel, motor juga senyap.

Kesemua brand yg dioffer adelah pakej standard mengandungi 2 set actuaror arm, 2set wall mounting bracket, 2 set gate bracket,  3 set remote control, 1 set control panel, 1 set transformer, 1 set control box, 2 set release key, 1 unit push button dan 1 set back up battery 12v 7ah. Setahun warranty.

Kami memilih pakej OAE dan dapatla discount rm50 jadi semuanya rm1350. Rasanya ok sb menurut info dr rakan2 kalau yg bagus harganya dr rm 1300 ke rm1800. Kami bernasib baik kerana pihak pemaju perumahan sudah menyediakan wiring system utk autogate ini hadi tidak perlu tambah kos utk wiring lg. Jika tidakesti kena tambah upto rm600 lg utk kos wiring, hacking dan sebagainya.

Confirm hari sabtu,  hari ahad mereka dh dtg pasang tepat pukul 11 seperti yg dijanjikan.tempoh pemasangan adelah 2 jam. Pukul 1 semua dh siap jadi kami testla bukak tutup semua. Minta tips care juga dr vendor tersebut dan menurutnya carenya tak susah cuma jgn pijak atas motor dan armnya serta servis motor setiap 2 tahun sekali kosnya rm150 sekali servis.

Kepada yg tgh riki2 autogate ini bolehla baca di entry ini sebagai rujukan.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, January 12, 2013

Jalan2 Sabtu ke Sunway Pyramid

Setelah lebih 3 tahun tak ke Sunway Pyramid,(seingat i last time ke Sunway Pyramid adelah sekitar tahun 2008) sabtu lepas i berkunjung ke Sunway Pyramid. Sgt terkejut melihat kelainan pada SP setelah 4 tahun berlalu. Pertamanya i suka excessnya iaitu dgn menaiki flyover terus ke tempat parking. Parkingnya juga ade guna system count pakai lampu tp mcm tak reliable sgt tp takpe masih boleh dipertingkatkan lagi.

Kawasan dalamnya juga amat berbeza sekali begitu luas. Ade 4 zon yg dibahagikan mengikut warna. Yg menjadi kelainannya dr 4 taun sudah adelah dgn adenya kedai2 kecil ala2 Korea begitu...mungkin demam korea amat mberi kesan pada owner2 Shoping mall sekarang ni. I tak berminat nak beli ape2 sb tak plan ke sna cuma ambil kesempatan bergambar melawat dan bikin suka anak2 saja.

Seronok tgk Aliya yg jakun tgk org main ski ice hehehe. .berkunjung lg kesana adelah pasti...bila tak taula hehehe.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, January 11, 2013

Redeem Credit Card Points at Letterment Marketing Sdn Bhd

Sudah agak lama semenjak kali terakhir i redeem credit card points i. Sejak dr 2009 kalau tak silap, pengunaan credit card adelah utk mengisi minyak petrol utk kereta samada utk perjalanan jauh atau utk berulang alik dr tempat kerj ke rumah.

Setelah sekian lama, points ade lebih kurang 160,000 points.  teruja dgn points yg agak banyak dan kerisauan jika pointsnya akan burn saja, i did browse thru maybank website utk melihat ppilihan2 yg ada. Antara barangan yg menjadi idaman adelah oven dan juga infant car seat. Ini berikutan oven lama (juga hasil redeem cc points) telah i tinggalkan di Johor di rumah adik i dan Aliya i rasa dia perlu ade car seat yg lain berikutan car seat sekarang amat sesuai utk Adam pula.

Kali pertama pergi ke Letterment Markrting Sdb Bhd ini ( on the spot centre), pergi pd hari sabtu..malangnya sabtu tidak dibuka..operating days hanya pada hari bekerja isnin ke jumaat pukul 9 -6 ptg. Kali kedua,  "kirim" kat suami malangnya juga pemegang cc sendiri yg harus dtg kerna pengesahan points adelah dr ic.

Utk penebusan kali ini i amik 1 unit oven utk i, infant car seat dan 1 play table utk Aliya. Hasilnya okla. Bolehla dikata lumayan. Utk yg tak tau Letterment ini lokasinya adelah diantara kawaaan perumahan bertentangan dgn Sunway Pyramid. Subang Jaya.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, January 9, 2013

2

Begitu banyak sekali perkaitan no 2 ni. Semalam merupakan hari yg cantik. ALIYA 2 tahun 2 bulan 2 munggu dan 2hari while ADAM 2 bulan.hhhe kebetulan yg jarang2 berlaku.

As a token to remember the coincident..i tangkap gambar 2 tapak kaki mereka utk kedua2 anak.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, January 8, 2013

60 Days Maternity Leave Policy

Semalam merupakan hari utk i report duty after 60 calendar days leave utk maternity leave. Since sepanjang cuti i tak de good internet connection utk key in i punya leave application online, jadi semalam i satlekan few administrative metters i. Salah satunya adelah key in leave application dlm system utk seperior's approval.

Since i lahirkan adam on 8th nov jadi ikut mc letter from Dr pon last day maternity leave adelah on the 6th January 2013. Jadi i key inla begitu, sakali tgk bilangan harinya adelah cuma 56 hari. Jadi short lg 4 hari...i terus call HR utk penjelasan then diorang terus explain yg all Public Holidays shall excluded from the 60 days calculation. Since sepanjang 2 bulan tersebut ade 4 PH ie Deepavali,Awal Muharram,Hari Natal & Tahun Baru 2013 jadi i dpt replacent leave utk 4 hari tersebut.

Hhhaha jadi hari isnin 14th nti baru i naik kerja balik..alhamdulillah masih ade lg masa utk full time dgn anak yg berdua ini.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, January 6, 2013

Top Up Stock Susu Ilham

Susu Ilham merupakan susu pertama didunia yg menggunakan terapi Al Quran dlm penghasilannya, disamping itu kandungannya juga ade badam, kurma dan juga kismis. Susu ini keluaran tempatan dr syarikt Ebunda Sdn Bhd
Ade 3 variasi pilihan Susu ini iaitu (1)perasa asli 1,2,3 (2) vanila 4-7 tahun dan (3) coklat 4-7 tahun.

Lokasi pejabat urusan dan pejabat jualannya adelah di Jalan Reko 4, Kajang...berhampiran dgn Econsave Bangi.

Aliya telah mula minum susu ini sejak dia berumur 1 tahun. Sejak mula minum susu ini Aliya langsung serasi dan tiada masalah adaptasi dr dia.

Jika sebelum ini kami tinggal di Johor dan biasanya tempahan kami dihantar melalui courier service, sakarang since pejabat jualan di Kajang saja jd kami ambil sendiri stok sebanyak 30 kotak. Penjimatan yg diperoleh Dgn belian secara pukal ini adelah sebanyak 20%. Ramai juga yg berbisnes dgn susu ini. Ini kerana untung diperoleh adelah up to 20%. Tp utk kami, belian hanyalah utk supply makan Aliya shj.

Kepada yg mencari susu yg sesuai buat anak2 bolehlah mencuba susu ini, juga kepada yg memcari peluang perniagaan boleh juga cuba menjual susu ini. Insyaallah prospeknya bagus.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, January 5, 2013

Mencuba Popcorn dr Planet Popcorn

Semenjak Garret popcorn glamer ni timbul plak popcorn lain yg seumpamanya. Planet Popcorn buatan Malaysia. Siap ade logo HALAL lg. Itu yg bestnya. Jalan2 kat Sunway Pyramid dan promoter PP ni bagi kami cuba yg perasa caramel...wah sungguh sedap rasanya ape lg terus approached counternya (kiosk) dan cuba perasa2 lain.

Ade beberapa flavour yg ditawarkan spt Oripop(original), Ms. Mel Mel (caramel), Sunny Cheezy (cheese), Chocoman(coklat) , Noriweed (seaweed), Currybaba(kari), Emosabi (wasabi), Mr. Toffee (coffee) & Kimmy G (kimci). Comel2 je nama yg diberi hehe rasanya pon sgt sedap. Harga beza2 tp yg kami makan ni Ms. Mel Mel rm9.90 sekampit..murah sket dr Garret kot rasanya. Apepon kedua2 popcorn jenama2 tersebut adelah sedap. Selamat mencuba.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, January 4, 2013

Holiday Plan Drive from Sydney to Melbourne

it always been my dream to visit Australia..why??? Australia is full of national park!! almost all their cities' attractions are national park. pencinta alamla kononnya ni..errrr tidak juga,  bandar2 di Australia juga sgt menarik dan meruntun Qalbu. salah satu reason yg kuat adelah AirAsia ade ke sana jadi berangan ke sana adelah suatu yg agak possible utk direalisasikan (ugh bahasa ku). sejak 2-3 tahun lepas, visit Australia @ Oz  masih Top dlm vacation wish list. 

Since kalau kami travel, kami suka buat sesuatu yg wild instead of jalan2 dikawasan bandar tanpa advantura,  seperti yg pernah kami buat (1) Travel China : Tianjian - Beijing - Xi'an - Chengdu, (2) Chiang Mai - Bangkok - Siem Reap - Phnom Phen, i  godek2 pasal options utk travel ke Oz. one of the famous tourizm attaction adelah driving from Sydney to Melbourne. wahahaha another crazy idea kan..but we love it!!

baru aje start godek2 ni, kalau nak bersungguh2 pergi kena buat planning yg mantap ie : car rental, route to take since ade 3 route (1) Caostal , (2) Heritage and (3) Great Alphine.  mcm best je kalau Sydney - Melbourne via Coastal , while return via Heritage...perlu mantapkan iterinary, as of now everything is still at early stage lagi masih perlu banyak reading and planning and off course SAVING.

this shall be one of 2013 planning. Insyaallah BOLEH!!







 pictures from :Sydney Melbourne Drive Guru



Wednesday, January 2, 2013

Kek Coklat Lambap (Moist Chocolate Cake)





ORentetan tak ade ape nak makan utk minum petang, i muntak hubs belikan ingredience utk buat kek coklat. Oleh kerana rumah kami masih belum ade oven jadi i buat yg kukus saja kali ni. Resepinya sgt mudah san cepat.
Bahan:
1 cwn milo
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak mazola
1 cwn air panas
2 biji telur
2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonate
Moist:
2 cwn milo
1 cwn serbuk koko
1 sb susu pekat manis
Air panas secukup
Cara:
Campur kan semua bahan tadi secara sekata dan kukuskan selama lebih kurang sejam. Tuangkan moist dan sejukkan dlm peti ais.
Boleh juga sejukkan dulu baru tuang moistnya...boleh hiaskan dgn coklate rice.
Published with Blogger-droid v2.0.8

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG