Wednesday, February 27, 2013

Cakar Ayam

Cakar Ayam ni bermaksud tulisan yg comot. .Entah sejak bila tulisan i berubah menjadi tulisan yg comot dan cakar ayam. Seingat i dulu,  semasa disekolah pernah mendapat pujian dr cikgu mengenai karangan yg bagus dan tulisan yg kemas....lama kelamaan tulisan i evolve menjadi huru hara...mungkin kerana practice menulis sudah menjadi kurang lebih2 lagi semenjak bekerja. Maklum saja semua laporan, isu dan arahan adelah ditaip melalui computer.

Sementelaah meeting semalam i sedar, tulisan i semakin comot. Kesedaran Ini timbul kerana i tukar font type kat telefon kepada handwriting style dan membandingkan tulisan i dgn tulisan di handphone....diibaratkan seperti kepompong dgn rama2...dimana kepompong itu adelah tulisan i manakala tulisan di smartphone adelah rama2. Begitu ketara perbezaan dr segi presentationnya.

Menyedari hakikat ini, azam baru i adelah...utk menghasilkan atau memiliki tulisan tangan atau handwriting yg cantik.insyaallah.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, February 22, 2013

Penstoran Bawah Tangga

Pada those yg mempunyai design rumah yg store room di bawah tangga pada i adelah benificial berbanding yg memiliki ruang bawah tangga yg lohong....i terbayangkan mesti pening memikirkan macamana nak buat susun atur utk bahagian lohong dibawah tangga.

Tetapi memiliki ruang storage berupa bilik di bawah tangga juga rupa2nya pening jugak bila nak susun atur ruangan didalam store itu. Walaupon mmg tersorok dr pandangan umum, tp tuan rumah mesti tau betapa kemas atau tak kemasnya store itu. Dan umpama "hantu" ternging2 pulak dlm kepala betapa serabutnya store dan betapa store tersebut mintak di 5s kan.

Hasil perbincangan kami suami isteri, pada asalnya Kami plan nak beli tingkat atau rak2 yg seperti kat kedai tu so survey2 jugakla kat kedai perabut dan juga pasaraya spt Giant dan Tesco. ...malangnya harga adelah mahal dan pada i tak berbaloi quality yg ditawarkan mesti ade comment dr segi lebar dan materialnya. Jadi kami pergi ke option no 2 yg lebih practikal dan murah iaitu storage box atau kotak menyimpan.

Hasilnya kotak menyimpan yg kami beli adelah dr Tesco yg berharga rm 10.90 setiap satu. Kami beli yg tiada roda kerana tujuan utamanya adelah utk storage sahaja static usage. Jadi hasilnya kami amat berpuas hati dan sgt value for money.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, February 21, 2013

Boba 3G Baby Carrier

I ni jenis yg tak keen sgt kat strollers jadi tak heran kalau ade yg pakai stroller mahal2. Tp i jenis yg into baby carrier. Pada i baby carrier adelah lebih convinience either nak jalan kat flat surface area apetah lagi area yg lebih berliku. Tapi ade penat skitla.

That is why i choose baby carrier. Banyak jugak brand yg i riki2...banyak jugak yg berkenan tp dlm banyak2 tu jatuh cinta plak kat boba. So final decision belila boba ni. I beli dr Fabulousmom.com.  harganya murah berbanding kedai kedai lain. Rm 390++ harganya...walaupon tak murah tp i rasa sgt berbaloi sb mmg guna. Selamani dok guna yg sweet cherry tu. ..ok jugak tp sakit gak pinggang kalau utk jangka masa yg lama.

So harapnya kejap lg okla. Tak sakit pinggang lg and hope it value for money.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, February 13, 2013

Buka Akaun Adam di Tabung Haji

Alang2 hari rabu ini i dh masuk lewat office sebab bawak Adam utk injection 3bulan. I lencongkan terus ke Menara Tabung Haji utk buka akaun Tabung Haji utk Adam dan juga utk kemaskinikan buku Tabung Haji Aliya. Ini sebab Tabung Haji ade satu system yg amat pelik dimana bukan pemegang akaun tidak boleh kemaskinikan buku pendeposit...(i tanya Kat kaunter depa kata dulu boleh je tapi dh ade kes penipuan depa offkan system tu..ini hanya utk deposit dgn agent ie Bank Islam n Bank Rakyat shj kalau kat kaunter Tabung Haji boleh je)...

Kalau tak silap jumaat lepas Lembaga Tabung Haji mengishtiharkan dividen dan bonus Sebanyak 8%...since isnin dan selasa lepas adelah cuti Chinese New Year so hari rabu ni mmg ramai yg amatlah dekat Tabung Haji...tapi takpe, utk kemaskini buku akaun 3 kaunter tanpa nombor telah disediakan utk kemudahan pendeposit. Sgt cepat aje urusannya cuma utk urusan buka akaun Adam ni memerlukan urusan di kaunter dan agak banyak masa diperlukan. Dtg pukul 11am selesai semua pukul 1pm. 2 jam jugakla...

Utk makluman, untuk urusan Pembukaan akaun kanak-kanak,  dokumen yg perlu ade adelah surat beranak asal dan juga kad pengenalan asal penjaga..tidak perlu susah2 nak photostat segala. I tak pasti samada ade deposit awal minimum atau tidak tapi rasanya boleh buka akaun as low as rm10 sahaja kot. kepada umat islam terutamanya yg belum mencarum TH, i amat recommedkan utk anda memilih TH sebagai agent simpanan..banyak kelebihannya antaranya zakat dibayar terus dan dividen yg sgt competative.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, February 12, 2013

Aliya Panjat Bukit Broga

It was my husband's crazy idea "organizing" the hiking with the Wahab's boys and girls. I was not joining them as on call to take care of the smallest one.

As early as 530am they went to Bukit Broga. The clan pick up hubs and Aliya at home. For those who didn't know, Bukit Broga is located at Semenyih nearby the Notthingham University and Opposite the rabbit farm. The depart from our house at Bandar Seri Putra. About 30min after that they arrived at the entrance and started climbed after the Subuh prayer.

Since Aliya is still too small to climb and was her first time experience hiking, she refuse to walk on her feet thus hubs had to hold her all the way long. But indeed she enjoyed the view when at the peak. Her first time wasnt that good but definitely we will train her for more of this..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, February 7, 2013

Baby Bedding Set from Little Kabukabu

Cerita ini Sudah agak lapuk tp kekangan masa utk update blog membataskan perkongsian. Dh pakai mobile internet pon masih belum cukup masa. Ditambah pula dgn lately kurang ade info menarik utk dikongsi.

Pada awalnya i rasa mcm tak perlu beli bedding set yg baru utk Adam...tapi tertarik dgn corak dalam facebook Little Kabukabu, harga pon boleh tahan affordable juga so i make a purchase. Pada mulanya i ingatkkn ready stock sb dia kata ready stock rupanya kainnya yg ready stock utk bedding setnya kena tunggu 2 minggu utk siap jahit..ok fine. Harga satu set rm180.

Pemilihan delivery service menggunakan pos daftar iaitu selama 4 hari bekerja kosnya rm20. Jadi total semuanya rm200. I make payment on 21 dec 2012. Target siap 4th January 2013. Malangnya penghantaran tidak dpt dibuat kerana owner kedai masuk hospital for complication during delivery. Ok takpela end up only 1st February 2013 baru dpt barangnya...she hand delivery ke rumah since kami sama2 living kat area Bangi kajang.

Iye ade sedikit ralat utk urusan deliverynya tapi end productnya i can give rating 4/5. Ini kerana amat puas hati dgn kualiti kekabunya utk tilamnya sgt tebal dan berat namun masih terasa selesa utk bayi tidur malah Aliya yg berumur 2 tahun cuba juga selesa. Begitu juga dgn bantal dan boosternya sgt padat tapi selesa. I tak pandai menilai qualiti kekabu tapi tak rasa ade biji2 atau empulur kekabu dlmnya only kekabu jadi i assume quality kekabunya adelah tip top.

Satu lg i suka Little Kabukabu amat transparent dr segi meletakkan harga. Tiada urusan seperti kena PM harga. Dimana harga tertera secara terang2an pada gambar barangan which i like and rasa mcm dia bukan menipu harga. Amat bagus. Akhir kata selamat maju jaya utk Little Kabukabu.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, February 2, 2013

Wall Daco Batik Bird of Paradise.

Sebagai sebahagian dari hadiah utk rumah baru ituhari, adikku ade bagi satu wall spread dr batik bermotifkan alam semulajadi lukisan bunga Bird of Paradise. Sudah agak lama lukisan batik ini terperuk dlm almari...asik tak jadi nak buat frame.

Idea asal nya adelah spread ini adelah utk digantung tanpa frame saja. Baru dia dpt berkibar2 ditiup angin tp i rasa agak kurang kemas jika buat mcm tu jadi tekad nak framekan dgn cermin.

Isnin lepas hantar ke kedai cermin dan framekan..malangnya cermin yg Anti reflect tidak muat utk panjang kaun mcm ni. Maximum cermin tu boleh cover hanya 4ft x 6ft sahaja. Cerminnya agak nipis dr cermin biasa ini. Kami proceed dgn cermin ini saja. Cermin tebal cuma ade reflection pada mirrornya. Kurang menyerlahkan kecantikan imej hiasannya. Utk corak frame i guna yg biasa saja straight senang nak maintain dn kelihatan lebih kemas berbanding yg bercorak.

Kos keseluruhan adelah rm250 utk kain ( i dpt free) + rm250 frame. Not a cheap wall deco tp amat cantik..bak kata hubs mcm dekorasi hotel.

Published with Blogger-droid v2.0.8

NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...