Sunday, June 30, 2013

Light Packing

Berkongsi pengalaman dan share2 idea bersama rakan di whatsapp mengenai packing. Ini rentetan I terkejut besar seorang rakan yg berkongsi gambar di instagram ttg how heavy dia pack utk travel. Terkejut kejong i tgk dh mcm nak pindah, nak balik kg siap bawak set toto sekali, and they travel in 4 pax. Pengsan!!
I mmg sgt jarang travel heavilly sb travel is either by car or by plane kami kurang suka bawak byk barang..sgt renyah dan i tak suka packing n unpacking. Lebih2 lagi hubs n i adelah so called frequent backpacker. Jadi barang2 kami mmg light lebih2 lg kalau travel ke negara yg kering..it will get lighter even spend seminggu kat sana.
Masa ke kuching last week ...juga merupakan 1st time travel in flite with 2 kids jadi i assume barg akan jd sgt banyak..rupanya tidak. Tp ni i left termos air aliya.
Ape dlm bag? Baju bajan of course sufficient for 3 days. Pampers aliya n adam more then enough, safety boots hubs n baju i sket, juga bantal busuk aliya n breastpump. Luar bag ialah Stroller. Beg sandang anak dan baby carrier. Soo lightkan? I xbwk handbag..pakai wriatlet je.lagi light. Refer to gambar..kalu travel by car ade aditional i bakul utk letak susu n termos aliya.
Cmne plak anda travel?

Thursday, June 27, 2013

Pengalaman Terbang dgn Malindo Air

Post ini utk berkongsi pengalaman terbang bersama Malindo Air iaitu competitor baru utk AirAsia. Terbang dr KL ke Kuching To and Fro 22 & 24 June 2013.Pesawat sederhana besar Boieng 737.

In term of terminal adelah sgt awesome kerana point of embarcation adelah dr KLIA, so menggunakan Skybridge..itu yg best.sgt senang pada "heavy cargo" mcm i ni (was traveled alone with 2 kids). Sampai kat Kuching Airport juga pakai Skybridge.

Cabin crew adelah sgt friendly dan cantik2. Tp awas buat Male Traveller, kain yg stewardess pakai adelah belah depan sampai ke pangkal peha...hati2 dan jagalah mata anda..hehe..i diajar utk pakaikan sest belt pada infant..dpt ilmu baru kt situ.airline ln tak bagipon infant seatbelt masa i travel dulu huhuhuh...

In flite pula interesting sb ade intertainment panel dekat every seat to tanpa headphone jd kalau naik malindo please bawak earphone or headphone then baru boleh dgr lagu atau audio from movie. Kalau rasa tak syg duit boleh je beli headphone dr malindo air ...rm 15 satu. Mereka juga hidangkan lite meal iaitu 2 keping sandwich dan air mineral. Okla for low cost airline.

Harga tambang utk 1 adult 1 child &1 infant adelah rm598 to and fro. Competative juga dgn air asia. Pada yg belum cuba bolehla cuba.insyaallah value for your money

Wednesday, June 26, 2013

Dinner di TopSpot Kuching Sarawak

Weekend lepas kami sekeluarga ke Kuching Sarawak. Lebih tepat lg, i dn dua anak terbang ke Kuching utk visit hubs yg dh sebulan outstation di Kuching. Tujuan lawatan ini adelah utk reunite anak2 dan papa mereka. Juga utk give n take nafkah batin dr hubs..

Malamnya kami pg makan seafood kat Top Spot di Bandar Kuching. Lokasinya adelah bertentangan dgn bangunan LHDN. Tempat ini adelah parking building sebenarnya..manakala tingkat paling atas iaitu tingkat 6 dibuat medan makan2. Ade lebih dr 5 buah kedai seafood disana .

Makanan yg kami cuba adelah Sayur Midin Belacan, Sayur Campur Seafood, Kerapu Bakar Sambal, Sotong Goreng Tepung, Udang Ala Thai dan Tiram Keropok. 6 hidangan semuanya tanpa nasi utk 2 org mkn heehhe amat melampau disitu.

Overall okla rasanya ade yg best ade yg takbest. Harga utk semua makanan adelah rm108. Kerapu agak mahal utk saiz kecil rm30++. Yg lain diantara rm15 ke rm25. Berbeza dr semenanjung, disini order pakai saiz hidangan iaitu S,M,L instead of utk 1,2,3pax. Tp pada i saiz S is equavalent to 2 @3 org mkn so okla harganya tak murah tp tak mahal.

Pada yg nak ke Sarawak bolehla cuba mkn disini.

Sunday, June 23, 2013

Seri Pajam New Promotion Idea

Selalunya bila developer rumah buat promotion or baloting or seangkatan dgnnya mesti buat indor n normally dekat sales office mereka. Ni first time i experience different type of promotion , iaitu Seri Pajam Development buat promotion in term of road show pakai lori kecik myb saing2 lori 10T sebagai sales office bergerak mereka.

Sgt kreatif pada i, mereka target a few location terutama area Lembah Kelang. This one yg i tgk berdekatan dgn office i iaitu di hadapan Menara MCA Jln Ampang. satu kelainan yg mana pada i pendekatan yg diguna adelah "get to the customer". Suatu yg berbeza dan unik lain dr yg lain.

Berkenaan rumah mereka pula, kawasan yg ditawarkan adelah area Salak Tinggi, Seremban 2 dan juga Senawang. all are landed properties.Design menarik juga tp since my current housing loan masih banyak lg remaining dan hubs pula terget to add in 2 more low cost apartment each for both of us dan gaji yg masih xleh menampung loan more then rm300k, pendamkan saja niat tu buat masa sekarang ...bukan rezeki kami. But all the best utk mereka yg masih mencari kediaman yg sesuai.

Tuesday, June 11, 2013

Video - video Kegemaran Aliya

hari ni bercerita sket pasal anak. entry ni utk berkongsi video2 kegemaran aliya dr dulu sampai sekarang.

1) POCOYO

2) PINGU

3) ABC TRAIN

4) OGGY and THE COCROACHES

5) KINDER SURPRISE

Monday, June 3, 2013

PADELLING AROUND THE PENINSULAR

I do admire them. I admit, very rare malaysian will do such crazy things but they did it..in 37 days consecutively.

I am talking about a book i am recently finishing..which also the tittle of this entry. A travellog of Sandra and her partner's in crime journey around 4 corners of peninsular malaysia. What an inspiring reading. Was written in simple yet beautiful english so easy to understand and at the same time very informative. Not just the cycling that is matters, she also share a very good secret hidden in our lovely country..things we rarely explore, items we easilly forget...bring to alive by them. I also feel like am the third person in their journey.

I recommend reading this book at your leasure. Beleive me , it's good. Congratulations Sandra for the successful journey and the book. 


Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG