Friday, September 27, 2013

Borong Baju Anakku lg dr Parkson , KLCC.

Agaknya dh menjadi kegemaran i utk beli borong baju anak dr Anakku ini. Ade 2 reasons utama iaitu :

1) harganya yg agak murah iaitu kurang dr rm 30 sepasang.
2) masih ade lagi sepasang baju dan seluar@skirt utk umo 3-4 tahun.

I ni kan mmg nk murah aje hehe...ape pon sekarang ade free gift beg kain gamba gajah utk belian lebih dr rm150 in single receipt.

Wednesday, September 25, 2013

Minuman Kecantikan Ephyra

Hari ini start minum ephyra. Target utk lihat perubahan terutama kulit merekah pada tumit kaki, parut jerawat dan stretch marks kat perut. Within 14days insyaallah ade perubahan katanya.

Rasanya adelah sgt sedap berbeza dgn herbalife dan ESP yg rasanya sgt tak selesa pada tekak i ini walaupon minum bersama dgn jus. Ephyra ni bancuh air kosong pon dh sgt sedap..

I beli direct dr Oceanlife. Rm197 sekotak 30 sechets percuma recycleable bag dan shaker. Insyaallah boleh cerita pasal kesannya 14hari lagi.

Tuesday, September 24, 2013

Poole Quay Motor Show

our last visit to Poole last August ,  kebetulan plak pergi ade Motorshow every Tuesday evening the whole Summer from May if i am not mistaken. My husband and I mmg tak reti nak appreciate sb both tak minat motorsikal tp my partner Mahes mmg sgt teruja.

tapi since location show tu along the quayside iaitu depan hotel kami so just join je the crowd. ade beribu2 jenis motorsikal dr yg oldies to the latest. mmg happening..start pukul 5pm dan dalam kol 8pm gitu semua bersurai ..

















Monday, September 23, 2013

Wall Deco Tea Towel

Ole2 simple dr Australia dan England tempohari merupakan tea towel i tak sia2kan walaupon murah harganya. Hantar ke kedai cermin utk dibuatkan frame. Satu frame harganya rm60 dan 2 lagi rm 70. So cost semuanya adelah RM 200.

Weekend lepas mintak tolong zairi gantungkan maka terhasilla wall deco kami di family area. Alhamdulillah i nampak come molek dh walaupon ade lg tempat kosong di kiri kanannya..which means More Places To Go. ..insyaallah one day.

Wednesday, September 18, 2013

New Babes in the House

Menyesal tak beli masa pergi London that day. Balik mesia beli dekat the Gardens.

Sabtu lepas pergi the Gardens then here comes my first Dr Mart in the house. Rm629...the satisfaction is priceless..

Sunday, September 15, 2013

Madame Tussaud's and London Eye

Tempoh hari berjalan ke London kami sempat ambil tiket awal2 utk pergi ke 2 tempat main attraction iaitu di Madame Tussaud dan juga London Eye. utk mengelakkan banyak buang masa dr beratur utk tiket, kami buat tempahan awal2 on line sebelum ke England tempohari. Tiket online boleh dibeli dr website Mdm Tussaud's. (www.madametussauds.com)

waktu operasi 9am, kami tiba awal 30 minit. seronok spend masa dlm sana tanpa sedar 2 jam berlalu sekejap saja. afterwards terus ke London Eye , lebih kurang dlm 15 minit naik bas kesana + 10 minit jalan kaki ke tapak kawasan. malangnya hari hujan jadi gambar kurang cantik tetapi syukur, berpeluang menjengah di tempat org..alhamdulillah. 













Friday, September 13, 2013

Rambut Ala2 Emma Watson

Rambut Aliya jenis yg lurus hitam so since dr dulu lg mmg stail rambutnya typical straight classic cut. Kesian tgk dia asik berpeluh kat dahi lencun rambutnya plus Adam plak suka tarik rambut kakak...i decide nak potong pixie cut ala2 Emma Watson.

Aliya nak potong rambut takde masalah. Dia diam saja myb sb dia dh besar pon. Sgt behave dn senang nak potong.

Hasilnya ala2 la xdela sebijik langsung but seems ok for me. Harga murah je rm8 utk kanak2.

Thursday, September 12, 2013

Atasi Masalah Keputihan dgn Shaklee's Alfalfa Complex

Jika sebelum ini I ade berkongsi dgn di blog ini mengenai I berjaya mengatasi masalah Sembelit yg teruk dgn mengamalkan pengambilan Alfalfa dan Vita-Lea juga dari Shaklee di entry yg lalu ( suplement-utk-membantu-penghadaman.), entry ini I nak berkongsi mengenai masalah keputihan yg i pernah alami pula.

Mungkin ramai mengalami masalah discharge dr alat sulit dan mungkin menjadi lebih terus sehinga menguarkan bau yg kurang senang dan boleh membawa kepada kegatalan..jgn malu, i juga pernah mengalami benda yg sama.  sudah agak lama juga masalah ini timbul, on off on off selepas lahirkan adam lagi. 

..di sini i nak kongsikan pula bahawa setelah mengamalkan kembali makan Alfalfa Compleks secara constant,(berhenti masa puasa hari tu)  i perhatikan masalah ini semakin berkurangan, malah boleh kata discharge hanya sedikit sahaja, masalah bau hilang, tiada lagi kegatalan tp harus ingat , penjagaan dr segi kebersihan juga harusla selari dgn pengambilan supliment ini.

mungkin pada anda yg mengalami masalah sama boleh cuba. 


oh yea ...Lecithin tu utk kurus, baru nak cuba hari ni heheh.

Wednesday, September 11, 2013

Schedule Waste Management : Used Cooking Oil

Ape susah noo tajuk entry kan...secara straight to the pointnya adelah pengurusan sisa minyak masak.

I ni takla selalu sgt memasak tp bila lepas goreng mengoreng mestinya ade sisa minyak masak yg perlu diuruskan. Sudah semestinya buangkan saja dlm sinki adelah satu "dosa besar" dalam undang2 domestik rumah kami.

Cara menguruskannya adelah kumpul dlm tong bekas sabun yg terpakai dan buang dlm tong sampah bila dh penuh huhuhu solution yg typical tp dpt eliminate terus masalah sinki tersumbat.

Alangkah bahagia berada di kampung sb boleh tnam terus sisa minyak dlm tanah..

Tuesday, September 10, 2013

Baked Bolognaise Pasta

Resepi yg amat simple dan cepat disediakan. Amat sesuai utk disediakan pada hari kerja. I cuba kelainan sikit dlm menyediakan pasta instead of rebus semua i baked.

Resepi adelah seperti :

Bahan
Pasta direbus bersama 3 titik olive oil.
Cherry tomato
Minced beaf
Cendawan butang
Olive
Kuah pasta..(i guna kimball)
Few slices of kraft singles.

Cara:
Sediakan pasta dlm baked pan, taburkan cherry tomato, cendawan butang dan olive.

Gaulkan kuah pasta bersama minced beaf dan tuankan atas pasta secara sekata. Susunkan craft singles.

Bakar selama 15 ke 20 minit ikut kesesuaian oven anda.

Done.

I panggil ini adelah true difinition of fast food sb cepat sediakan cepat juga habis hehee

Sunday, September 8, 2013

Memoir Sehelai Jacket

Jacket ini i beli semasa tahun pertama dkt IPT dulu lebih kurang dalam bulan Sept 2002. Boleh dikatakan hampor setiap hari jugala pergi kelas pakai jacket ini sb i jenis yg pakai tshirt n jeans then sarung jacket sb tshirt adelah shortsleeve.

Lama jugak dulu sb sampai final year pon masih pakai jacket ni. Bila habis belajar start kerja, jacket ni pon i dh tak pakai..then lupa terus dh pasal jacket ni . Tup2 adik i pakai jacket ni pg kerja digayakan dgn baju maxi sleeveless.

Ter singkap balik memori zaman belajar dulu..Walaupon dh 7 tahun i tinggalkan zaman universiti dulu dan juga jacket coklat ni, kainnya masih elok cuma zipnya yg sudah rosak..tak boleh dizip lagi...then i juga dh xleh pakai lagi mestinya lengan pon dh besar xleh masuk lg hehehe....

Terima kasih jacket yg berkhidmat lama utk tuanmu.

NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...