Saturday, November 30, 2013

Wednesday, November 27, 2013

Europe Trip Plan

ini masih lagi planning tapi agak gila bila planning ini adelah hanya dalam masa satu hari. insyaallah berjaya.

London - Paris - Brussel - Amsterdam - London in 3 days. KERJA GILA!!

Tuesday, November 26, 2013

Balang Tepung, Baby Highchair dan Rak Kasut IKEA

Hasil tangkapan dr IKEA hari Ahad yg sudah...ade jugak tangkapan walaupon niat nak temankan mak aje hehehe

Balang tepung ni i dh lama berkenan tgk dr blog seorang blogger ni. Tak tanya pon mana dia beli alih2 ade kat ikea murah saja rm4.90 satu so sambar 4 ketul...dh balik rumah isi semua tepung rasa mcm comel n nak kena tambah lg plak hehehe nx visit insyaallah.nx project nak buat lebel plak.

Kedua baby highchair ni...yg ini mmg dh lama nak beli masa dok kat johor lg tp asik tak tersambar je so kali ni pg amik 2 sb aliya pon nak satu jadi utk mengelak dr bercakaran sesama mereka. Harganya rm39.90 tanpa tray kalau nak tray tambah rm10.

Rak kasut plak amik yg simple aje rm18.90 satu 2 tingkat ni utk letakkan sliper kat depan pintu rumah saja utk kasi kemas sket ..murah je...nak pasang pon senang ...si kecik berdua ni jadi assistant.

Itu saja utk kali ini...tp IKEA msh lg pegang trademark.."kalau g IKEA, mcm2 nak sambar" ...tp sabar..spend wisely.

TV Cabinet dari IKEA

Entry ini hanya angan2 dan luahan hati kepada betapa berkenannya i pada almari dan rak TV set dari IKEA. Rentetan dr lawatan kami sekeluarga menemani mentua utk beli rak buku di IKEA, i riki2 le set rak TV yg banyak display katsana. Dalam banyak2 itu hati ini terberkenan plak dgn yg satu ini hewhew.

Sebab jatuh cinta yg pertama adelah sb ianya rak storage, kedua sb jenis yg tv lekat kat wall instead of kat almari, ketiga warna hitam dan seterusnya sb harga. Kesemua set itu adelah  rm 1800++ (sila besarkan gamba utk lebih jelas).

Pada i harga nya adelah berpatutan sb rata2 i survey kalau tempahkan wall panel utk tv dr kefai cabinet pon wall saja tu dah diantara rm1300 ke 1500 tanpa ruang storage. Tp kalau dr segi cantik, itu terpulang pada individual yg menilai.

Ape pon keep on berangan sb for the next few years pon we still goin to use our current cabinet in our family area hewhew....syukur.

Saturday, November 23, 2013

Idea Plaster Ceiling

Since ade yg bertanya disini sy sharekan perihal plaster ceiling kediaman kami. Mmg plan kami utk buat plaster ceiling dan menggunakan downlight. Jadi masa pengkajian pasal plaster ceiling element downlight adelah menjadi ciri utama.

Inspirasi hubs adelah nak buat interior concept morrocco. Jadi kami google banyak gambar2 contoh interior ala2 morocco ini. Since morroccon interior dan downlight adelah not compliment each other dari gambar2 yg kami download, jadi  kami amik sikit2 saja element concept morrocon ini. Bukan itu saja malah mencari lampu morroccon yg menepati citarasa juga agak memberi pain in the ass.

So kami decided utk buat yg simple saja iaitu berinspirasikan picture no 1 dibawah. Cuma bezanya i tambah border berbentuk flower sb nampak bongok nooo kalau nak tiru sebijik2 mcm dlm gambar. Hasilnya terjadilah concept minimalist morroccon kami hehehebhwntam ajelakan ape namanya.

Usah ditanya berapa belanja sb kami pakai lump sum dekat contractor utk tambah dapur, pasang all lampu n kipas , pasang shower heater , grill dan table top kat dapur. Jadi utk plaster ceiling ni lupa dh bape dia amik. Picture 2 n 3 adelah gambar semasa plaster ceiling kat bawah .

Oggy Madness dan Walking Frenzy

Ni sebenarnya nak cerita pasal anak2. Dh lama tak cerita pasal kisah anak2.

Aliya & Oggy Madness
Walaupon ini bukan kali pertama Aliya melekat dgn cerita atau video kartun tp yg ini merupakan yg paling latest. Boleh kata setiap hari nak tgk cerita ini sampai nk tidopon mesti nk tgk oggy. Siap gelak sorang2 tgk oggy.

Kat rumah pakai smart tv jadi dia dh pandai mana remote yg boleh terus ke you tube. Nak cari je belum pandai sb nak kena taip...kalai pandai cari sendiri tak taula cmne.

Adam & Walking Frenzy
Si adik ni plak dh pandai berjalan dgn agak tegap. Dh sebulan boleh jalan tp sekarang dh dh tegap n dah boleh sepak2 barang (sign mama kena beli bola) ..juga dah pandai bangun sendiri dan cangkung dan bangun dr cangkung without assistant.

Dh boleh simpan walker adam ni nampaknya.

Friday, November 22, 2013

Borong Baju Anakku dan Jeans MIKI.

Dua entry dh cerita pasal borong baju Anakku dr Parkson KLCC..kali ni ade penambahan iaitu 2 pasang jeans dr MIKI. Jeans budak yg cenonet tu pon mahal..rm99 after discount 50% jadila lebeh kurang rm50 satu tp sb angkot 2 jadi rm99 juhakla hehehe.

I notice yg i borong baju anak2 2 bulan sekali. Agak kerap tp masih rasa tak cukup...nafsunya..anda bagaimana?

Tuesday, November 19, 2013

Table Lamp and Console Cabinet

Mmg dah lama i riki2 utk melengkapkan hiasan rumah dgn lampu meja dikedua belah console cabinet . I mmg sgt menyukai cara hiasan ini kerana sgt elegent pada mata i.

Memilih lampu yg sesuai adelah sgt memeningkan kepala dan budget. Jumpa yg murah, design plak tak berkenan. Yg cantik , harga pula mahal. Maklumla kena ingat nak 2 set jadi kena set budget betul2. Kalau amik satu sj mcm tak cantik plakkan.

Hasil riki2an yg entah ke berapa kali, akhirnya beli jugak  yg nampak ok (ok yea bukan osem) dan sgt ngam dgn budget. Beli kat kedai Glite Nilai 3..rm168 utk 2 set. Kerana ade promotion 50%. Harga siap mentol...

Badan (pasu)nya dr metarial besi so durable berbanding seramik atau kaca. Amat sesuai utk rumah yg ade anak kecil walau so far anak2 mmg tak sentuh kawasan atas almari itu.warna hitam compliment dgn warna almari dan kalau dh boring boleh spray colour lain sb surfacenya yg licin... Shadesnya dr  material baldu warna hitam bunga silver..i kurang suka dgn combinasi warna ini walaupon masih nampak sedikit elegent..tp boleh je tukar dikemudian hari kalau suka.

Cara hiasnya letak kedua belah kiri dan kanan serta bunga kat centre sbg centre piece....the verdict: BEST , tp hati tetap kata nak kena tambah lg beberapa kuntum bunga kasi kembang lg jambangan itu...hehehe. another mission accomplished.

Monday, November 18, 2013

Oyster Card , Travel Made Easy in London

aduih...tak tau nak letak tajuk ape tp nak cerita cara senang nak travel dekat London. ade banyak pilihan cmne nak jalan2 sekeliling iaitu :

1) London Bus 
yg ini salah satu trademark London. disamping banyak perkhidmatan bas henti2, ade juga perkhidmatan tour bus..yg ini pada i menguntungkan kalau anda ade banyak masa dan larat utk hop on hop off sb harga pakejnya kalau tak silap around £34 utk 24 jam penggunaan. kami travel with kids jadi mau rilek2 on our sweet time saja jadi amik ticket OYSTER utk kegunaan sepanjang travel. 

fungsinya mcm touch n go tapi boleh jimat cth nya kalau bayar cash satu trip bus £2.40 per trip tapi kalau pakai kad cume £1.40 per trip, amat jimat disitu.harga kad kosong adelah £5 dan boleh reload utk tambah nilai. juga boleh refund kad bila dh tanak guna. 

kami banyaka naik bas kerana senang sb ade tempat khas utk stroller dan boleh tgk kawasan sekeliling semasa travel. 




2) Underground Train
ini juga trademark London sampaikan banyak servenior berupa Tshirt UNDERGROUND dijual merata2. 

i kurang prefer guna perkhidmatan ini kerana tidak semua station ade menyediakan lift , amat sikar utk kami yg travel dgn kids and stroller.hanya station yg ade lambang OKU sahaja yg ade lift yg lain kena naik tangga dan escalator. 

boleh juga guna cad OYSTER yg i ceritakan td tp ratenya ikut rate station ke station. 



3) Black Cab
namanya pon cab jadi harganya adelah mahal kami naik sekali sahaja dr Harrods ke hotel sb dah tak larat jalan.

4) Barclays cycle Hire
ini ade merata2 , pada i amat mudah tp utk yg travel tanpa kids kira okla sb kiosk sewa basikal ade dimana2 dan kalau tak silapnya £2 sahaja kot. kami tak cuba, hanya bergambar kenangan sahaja.


itu sj antara alternative yg kami sempat survey harap bisa jadi panduan.

Thursday, November 14, 2013

Carpet untuk Kawasan Bukaan Pintu

Pada asalnya utk bilik no 3 ini i try letakkan carpet lama yg lembik atau carpet silky itu tapi utk kawasan bukaan pintu tak poleh lepas plak carpet itu jadi utk bilik ini ditinggalkan bare sahaja lantainya.

Tapi tak boleh tinggal bare lama2 sb mata ini sakit tgk ade kesan tapak kaki kat lantai..mmg jelas walau dr kejauhan tambahan pula agak tak sedap solat dgn sejadah shj jadi i usha2 kedai carpet dekat nilai..dh lama nk survey tapi asik tertangguh2.

Akhirnya singgah ke Nilai Square kat Nilai 1 cawangan Neeam Carpet jumpa carpet nipis dan tapaknya getah menghalang dr slippery. Rm70 after tawar menawar. Hasilnya sepwrti yg diingini..another mission accomplished.

Wednesday, November 13, 2013

Tower Bridge London

pada mula nya i a bit confuse manasatu Tower Bridge dan mana satu London Bridge. bila dah travel kesana barula faham London Bridge ni yg dekat dgn London Eye's dan Tower Bridge a bit further. nama pon nya travel jadi ape lg yg nak kami buat di London selain dr pergi ke semua attraction nya kan. since kami tinggal at other side dr Tower Bridge ni jadi nak ke sana tu agak jauh juga ...dalam 2,3 kali jugak tukar bas. 

kami sampai kat Tower Bridge ni dlm tengahari jugak after visit kat Buckhingham Palace seperti yg diceritakan dlm previous entry. masa sampai tu lunch hour so mmg ramai jugak yg mana bekerja nearby tu keluar lunch...ramai yg duduk2 di along the riverside sambil makan. 

kami spend sikit masa saja disana , capture gambar2 kenangan utk tatapan hari muka hhehehhe...so enjoy the pictures yea.








Tuesday, November 12, 2013

Buckingham Palace , England

tak habis lagi travellog kami ke London haritu hehehe. Final day kami kat London haritu sempat jugak menjengah ke Buckingham Palace masa kami sampai tu sebelah pagi dan kat istana haritu tak de marching so pergi sana just utk amik gambar kenangan sahaja. disebabkan entry ni agak lambat i tulis jadi dah lupa dah kalau naik bus tu mana nak berhenti hehhee...tp dont worry , public transport kat London sgtla effective so no need to worry about getting lost.

it is a very nice view to snap pictures around the Palace...kalau any of readers here berpeluang ke London one fine day nti jgn lepaskan peluang ke sana...really worth it.







Monday, November 11, 2013

Adam is 1

Disclaimer: This entry was supposed to scheduled published on last 8th but was having an extra hextic schedule last few days since my younger sis was ammited to hospital for colon so to and fro home n PD were unplanned routine those days.

Finally Adam is 1 on 8th Nov 2013. Able to talk few simple-understandable words and able to take a few steps forward unassisted now...BRAVO dear boy.

HAPPY BIRTHDAY AND MAMA LOVE YOU SOO MUCH

Saturday, November 9, 2013

Anniversary Surprise

Ini cerita sudah lama asik tertangguh nak cerita...tp dikala ini , i sgt rindu pada suami jadi teringat surprise yg hubs buat masa 24th Sept sudah.

Hari itu hubs amik emergency leave sebab rasa perut tidak selesa. Sepanjang hari itu banyak urusan juga yg dibuat spt tukar nama cukai pintu utk rumah-rumah sewanya dekat mentari court sunway.

Balik ke rumah..surprise tgk sekuntum gubahan lavender digubah sendiri oleh suami sgn ucapan "Happy 4th Anniversary"...hehe segan plak i tak bg ape2...tp advance anniverssary holiday ke England bulan 8 lepas tu dh kira hadiah la kan hehehe..

Thursday, November 7, 2013

Aktiviti Cuti PIL Anniversary Lunch & Adik Sakit

Hari selasa citi utk awal muharram (islamic calendar new year), i joint my family in law utk lunch kat Padi House Sri Petaling. The meals were so-so but the gathering was great.

HAPPY 34's WEDDING ANNIVERSSARY dear MAK & ABAH.

Sebelah petang tu plak kitorang head to Hospital Port Dickson melawat adik i yg belajar dkt Kolej Jururawat Port Dickson ammited sb appendix bocor. Operation schedule on ptg ini. Insyaallah selamat.

Sunday, November 3, 2013

Aktiviti Cuti Akikah Baby Danial

Hari kedua cuti iaitu Sabtu, gerak awal pagi ke Klang utk pergi kenduri akikah baby Danial. Baby Danial ni anak sulong Farah our pipeline engineer.

Baby Danial baru 70++ hari tp bambamnya masyaAllah sungguh debab. Tp alhamdulillah kelihatan sihat dan tiada masalah.

Kambing goleknya sgt mantap. Acaranya ringkas dan meriah...Alang2 dh di Klang, kami singgah ke GM Klang. Pertama kali ke sana , kesimpulannya i tak suka tempat tu...sesak dgn org dan barang...harga nak kata murah takle sgt..myb murah kalau beli borong.

Aktiviti Cuti Makeover Bilik 2 dan 3

Cuti kali ni panjang. Diwali fall on Saturday , company bagi cuti Friday....plus weekend...take Annual Leave on Monday and Awal Muharam (islamic new year) on Tuesday.

So on 1st day that was yesterday i make over bilik no 2 and no 3. Beria pakai perkataan make over bukanla makeover ape, masa mula2 masuk rumah dulu bilik no 3 ni plan nak buat bilik budak2 then bilik no 2 ni bilik pelbagai. So i letak 2 single bed kat bilik no 3 and queen bed kat bilik no 2.

Selari dgn duration tinggal kat rumah ni make perabot pon bertambah menjadikan bilik jd sempit. Semak jugak nampak lagi pon since Hajar (adik) tinggal bersama kami buat sementara ni i dh lama tanam niat nak swap kan katil2 di antara 2 bilik ini.

So hasilnya ruang yg lebih besar utk move around. Tp penat juga buat sorang2...untungnya katil murah IKEA ni ianya sgt ringan so tadak halle sorang2 je.

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...