Wednesday, December 31, 2014

Recap 2014

rasanya baru je tak berapa lama lepas buat enrty recap 2013. sekarang ni udah recap 2014 pulak. 'cepatnya masa berlalu, cepat jugala "END OF THE WORLD" bakal berlaku.

nak senang dan untuk entry yang lebih bersistematik, i ikut saja format enrty 2013.

TRAVEL
tahun ni tak ade travel yg di arrange sendiri , semua travelling adelah pergi berdasarkan urusan kerja.
tapi biasalah kita sekalikan dgn travel kenali tempat orang.

1) Kota Kinabalu , SABAH
pergi kesana 2 kali, Januari dan juga Oktober.
after 5 years tak kesana Januari pergi kesana. ini sgt memori utk i kerana trip ini adelah trip terakhir bersama adinda Siti Hajer sebelum dis sakit teruk May dan meniggal dunia November lepas.

memori terakhir travel bersama Hajar
juga kesana atas tuntutan kerja melawat kompressor syarikat yg dibikin oleh Rolls Royce.
sambil2 sempat melawat Niagara Falls dan juga shopping di Premium Outlet mereka.
nice experience tp sgt perit journey yg panjang.


3) CHINA
true definition of "This Part of The World". susah giler nak dapat makanan yg halal this part of the world sb tempat yg pergi ni bukan lokasi penempatan Muslim.xcbcbc   AA



pergi kesana utk urusan Team Building bersama kontraktor dan juga PRoject Department. 
Masa ke Lumut hanya sempat membeli hasil laut . namun bila ke Penang, sempat jugakla melawat Bukit Bendera.



RUMAH
tak banyak perubahan atau penaiktarafan (upgrading) utk tahun 2014 ini. kami hidup secara sederhana sahaja. banyak peruntukan utk makan sahaja (megakibatkan i naik 5kg tahun ini.)

1) wall deco 
buat frame utk tea towel Paris yg kami bawak balik dr trip ke Paris hujung tahun 2013.

2) pasang CCTV 
utk keselamatan, kami mengambil langkah pemasangan CCTV di rumah.

3) Epoxy Coating Bathroom Floor 
disebabkan lantai bilik air bocor, kami decided utk pasang Epoxy Coating utk Bath room floor.




Tuesday, December 30, 2014

Rak Besi MULIG IKEA

bila nak habis cerita IKEA ?
susah nak habis kalau cerita pasal barang2 IKEA ni kan hehe

ke IKEA baru2 ini i ade sambar satu rak utk storan barang2 yg ade kat backyard yg tak semengah susunannya.

rak in materialnya besi jadi amat sesuai utk storan outdoor , walaupon bukan terdedah pada direct sunlight and rain, tapi since dianya kat luar mmg sengaja amik yg besi lebih tahan lama pada hemat i.

model ini ade 3 jenis,
1) 5 tingkat panjang - RM249
2) 5 tingkat pendek (i beli yg ini) -RM149
3) 3 tingkat pendek - RM99

assemble senang, ade attachement juga utk drill dan kemaskan ke dinding.

ni gambarajah juga buku panduan 


pembantu puas hati dpt tolong mama pasang rak

utk drill dan kemaskan ke dinding 

siap ade cangkuk 4 pcs 



Monday, December 29, 2014

HP Ink Advance Printer 1515 Murah

ini nak share info kepada yg sedang mencari2 3 in 1 printer yg murah dan low maintenance.

i sharekan kat sini printer HP Ink Advance model 1515. 
printer ini adelah function 3 in 1 iaitu , mencetak (printing), mengimbas (scanning) dan juga fotocopi (photocoping). lengkaplah utk barangan asas kepada student terutamanya.

harganya agak perpatutan iaitu RM240++ lebih kurang (maaf xdpt share harga yg tepat sb beli dah agak lama dan sekarang baru nak share) . 

mmg ade yg lebih murah yg berharga bawah dari RM200 tetapi apa yg menarik perhatian i utk pilih printer ini adelah kos utk katrij baru adelah amat murah iaitu RM24-RM27 utk each hitam atau tri-warna.

kepada yg sedang mencari printer bolehla letak this printer dalam comparison list.



Sunday, December 28, 2014

Homestay Warisan Villa, Nilai Impian

Nak share kepada yg merancang atau tercari2 Homestay yg best kat area Nilai Impian.

Semi D,
2 tingkat
4 bilik tidur
5 bilik air

No 68,
Laman Akasia Warisan Villa,
Nilai Impian

RM300 /night (harga Dec 2014)
hubungi RINI - 0139285534







Saturday, December 27, 2014

Banjir KELANTAN Dec 2014

banjir tahun ini mmg luar biasa sekali, walaupon sudah ade sejarah banjir 2004 tetapi kali ini tahun ini adelah yg terburuk sepanjang seumur hidup i.

dalam pada banjir yg terjadi sekarang ini
musibah, amaran atau bencana yg menimpa ini mmg berat utk ditanggung
tapi bersangka baiklah terhadap perancangan Allah yg Maha Kuasa.

ALLAH SAJA YG BISA MENJADIKANNYA DAN ALLAH SAJA YG BISA MEMULIHKANNYA.

doa i adelah keselamatan dan kesejahteraan utk semua yg terlibat khususnya Keluarga di kampung.

disertakan gambar2 sekitar acara banjir di sekitar kawasan rumah Ayahanda i

pre banjir 

pre banjir

mula air pasang , naik mendadak dalam masa 4 jam 

dapur -  pagi

dapur - dalam masa 2 jam 

sekolah pusat penempatan mangsa banjir


depan rumah 

Friday, December 26, 2014

The Help

di antara benda2 yg buat i bahagia adalah watch movie and read books.
lebih bhagia lagi, reading the book which i watched the movie or visa versa.

tetapi semenjak punyai 2 anak, saat bahagia itu seringkali tak boleh buat sb terlalu sibuk ( urusan rumah, hal ehwal anak2, kerjaya) .

terkini, sekarang tgh madness dgn The Help, both the movie and the book.

dah habis tonton movienya (4 kali tonton baru complete 1 movie) , i mmg suka movie nya.
bukunya pulak masih lagi baca berdikit2 (selalu terlelap masa baca, unlike those days buleh gomol habis baca 2,3 hari saja) .

Add caption

Friday, December 19, 2014

Fruit Salad

kononnya nak kurangkan berat badan, nak try ambil makanan yg menyihatkan.
jadi dinner semalam makan fruit salad. resepi mudah, sedap dan berkhasiat.

bahan2:
1) apple merah
2) apple hijau
3) jambu air
4) pisang
5) cherry tomato
6) telur puyuh
7) sosej cheese
7) mayonnaise
8) salad dressing
9) thousand island sauce
10) daun salad (utk hiasan dan makan)

cara:
rebus telur puyuh dan sosej
potong semua buah-buahan
campurkan semua bahan dan gaul bersama mayo , TI sauce dan salad dressing.
hidangkan atas susunan daun salad.

sila makan!!
(pilihan buah adelah ikut citarasa anda)

yummy!!

Thursday, December 18, 2014

Lin Handmade Greetings Card 2014 Giveaway

2014 Year End Blog Giveaway!

hi there all readers!!

am promoting for LHGC Year End Giveaway. the price is a packet of all above items.
you may click to the "2014 Year End Blog Giveaway!!" for steps join this giveaway.

please drop by Lin's FACEBOOK here or her BLOG here  to know more about the craf-ty things handmade by this talented lady. 

she also provide step by step tutorials for those who interested to learn or improve your craft skills.

she do sell craft product for your special occasion. i encourage you to drop by her pages for more details. trust me, worth every click and browse..ENJOY!!

Bilik Idaman : Mini Gymnasium

nak berangan tak salah kan??

mcm2 pulak berangan i ni. yg terkini , terpesona pulak nak ade mini gymnasium sendiri kat rumah.
alohla !! (ketawa kat diri sendiri) 

takpela berangan kan free, jadi takda ape masalahnya kan ?

currently mmg admire giler kat @jlipose , walaupon mmg xtreme giler dia punya workout .









Ruang Menonton Movie Terbaru

memvariasikan jenis entry , kali ini i tulis entry dekorasi pula.

ini adelah revision dari entry yg lepas mengenai Ruang Menonton Movie .
malangnya ruang tu tak lama mcm tu, sb tak practical nak tgk Movie sambil baring ats carpet, i kembalikan day bed yg mmg asalnya kat situ utk kesenangan dan kelegaan tulang belakang kala tika menonton movie.

jadinya keadaan terkini adelah seperti gambar dibawah.
akibatnya, dh jadi "budu"lah daybed ku...

takpe , sarung boleh basuh janji rajin jer.

real time. ginila keadaannya bila berhujung minggu. 

Wednesday, December 17, 2014

Meggi Udang Harimau

ini resepi yg terlalu mudah dan simple, sbnya baru bawak balik udang harimau tempoh hari, barang dapur pulak tak banyak.

nak gulai bagai, dh balik kerja pon agak malam jugak , so bila nak cepat jadilah..
bila-lapar-semua-makan-mee-segera.

bahan:
1) mee segera perasa kari
2) bawang merah dan bawang putih
3) air 
4) udang harimau aummm
5) telur

cara: 
tumis bawang
masuk air, masak sampai mendidih
masuk meggi dan juga udang 
pecahkan telur tanpa kacau.
bila udang dh merah dan telur merah dah keras..
hidangkan

sila makan !!!
resepi ini kan bertambah sedap bila ade bahan2 sayuran bersama




Tuesday, December 16, 2014

Hard Rock Hotel Penang

Menginap kat Hard Rock Hotel Penang ni atas urusan treasure hunt yg company arrangekan. Merasa jugak stay kat hotel mahal ni.

bilik hotel ni biasa2 je , makan so-so je.
cuma, dekorasinya mmg best utk sesiapa yg minat rock.
ade pulak Hard Rock Cafe, mlm2 ade  band...kawan2 lain join lapak mlm tu, i tak.

overall oekyla sb FREE hehe
enjoy the photo!!!








Monday, December 15, 2014

Repair Pagar

biasanya pagar asal yg developer buat ni mmg jenis material yg standard dan biasanya bukan besi padu (hollow section inside with about 2mm thickness) jadi , setelah agak lama welment yg dibuat masa pasang autogate tempoh hari ,  lama kelamaan , pagar dekat kawasan weldment mula reput dan tear akibat dari karat atau surface rusting. 

risau jugak bila dah dalam keadaan kritikal tu , kalau tercabut mmg xboleh lan nak buka tutup pagar. 

kebetulan pulak mak baru lepas repair pagar kat rumahnya di Nilai Impian , jadi mintak share no contractor utk buat repair ni. 

telefon pakcik tu dan cerita serba sedikit terus dia faham masalahnya dan terangkan cara penyelesaiannya. agaknya mmg biasa kes mcm ni berlaku. 

hari isnin pukul 10am mereka dtg utk repair, caranya hanya tambah C Chanel. 
kosnya RM80 utk 2 set. 

kepada yg bermasaalah pagar atau welding works area Nilai, Bukit Mahkota, Bandar Seri Putra, Putrajaya  dan sekitarnya bolehla hubungi 017-6043940.

insyallah murah dan puas hati.

hubs siap ikat dgn cable tight hehe

End Product 



Sunday, December 14, 2014

Owl Museum & Bukit Bendera Pulau Pinang

kunjungan ke Pulau Pinang tempoh hari atas urusan kerja diakhiri dgn kunjungan ke Bukit Bendera. 
antara ikon heritage Pulau Pinang yg amat osem sekali. 

utk tidak mengelirukan anda yg tak biasa berkungjung ke Pulau Pinang ni, sila setkan GPS / WAZE anda ke "Penang Hill Lower Station" sb kalau setkan Bukit Bendera, ia akan bawa anda ke gate utk hiking. utk yg guna manual boleh ambik laluan Air Hitam.

harga utk Train nak adelah :

Ticket Prices
Harga Ticket
 Standard
Biasa
MyKad
Adult ( Dewasa )RM30.00RM8.00
Senior Citizen ( Warga Emas )RM30.00RM4.00
Child ( Aged 4 -12 years )
Kanak-kanak ( Berusia 4 - 12 tahun )
RM15.00RM4.00
School/College/University Student
Pelajar Sekolah/Kolej/Universiti
RM15.00RM4.00
Family Package
Pakej Keluarga

2 Adult + 1 Child
2 Dewasa + 1 Kanak-kanak
RM65.00RM17.00
2 Adult + 2 Child
2 Dewasa + 2 Kanak-kanak
RM70.00RM18.00
2 Adult + 3 Child
2 Dewasa + 3 Kanak-kanak
RM75.00RM19.00
One Way (Sehala) - Adult/DewasaRM17.00RM5.00
One Way (Sehala) - Child/Kanak-kanakRM10.00RM2.00
Monthly Season Pass (Pas Bulanan)RM100.00RM40.00
Yearly Season Pass (Pas Tahunan)RM1000.00RM400.00
Disabled Person
Orang Kurang Upaya
Complimentary
Percuma
*50% Discount for all categories after 7pm, Monday to Thursday except Friday, Saturday, Sunday, School Holiday and Public Holiday

detail mengenai Bukit Bendera boleh anda ke pautan ( BUKIT BENDERA) .

yg i nak cerita ni pasal Owl Museum ni. last time naik Bukit Bendera ni Dec 2009, museum ni masih belum ade. disebabkan tghhari dan cuaca yg amat panas, kami masuk kat museum ni aje, tak pulak jalan2 around Bukit Bendera ini






trade mark Bukit Bendera, Air Batu Campur 
.

keterangan pasal Owl Museum ni, bolehla ke pautan (Owl Museum) . Harga tiket pulak adalah RM 10 dewasa, RM5 utk student dan free utk 12years and below . museum ni lebih kurang mcm Toy Museum punya konsep. pada i lebih kepada koleksi peribadi pemilik, cuma mmg agak seronok tgk pelbagai koleksi Owl. ade juga kedai cenderahati at the exit. 













 


NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...