Tuesday, January 28, 2014

Baju Muslimah Aqeela

Aqeela adelah merupakan pakaian atau fesyen favourite i. Mmg dr duku lg koleksi favourite i adelah dari brand Aqeela ini. Pernah cuba brand lain yg paternnya seakan2 sama tp tetap tak boleh lawan keselesaan Aqeela.

Biasanya i akan beli dari range tshirt muslimah atau tshirt menyusu. Last week angkut lagi 2 pasang masing2 berharga rm48 dan rm50++ sepasang. Walaupon murah tp amat berbaloi kerana quality kainnya dan juga designnya yg mengikut tuntutan agama.

Pembelian kali ni diawal tahun dapat free kelendar.

Monday, January 27, 2014

Perarakan MaulidurRasul Nilai Impian

Kalau Jumaatnya sambutan peringkat sekolah...hari sabtu pulak Little Caliph Nilai Impian, LCNI  mendapat jemputan dr persatuan Surau Nilai Impian utk menyertai perarakan Maulidurrasul.

Antra acaranya adelah Perarakan sambil berselawat, qasidah dr Maahad Tahfiz dan juga ceramah perdana.

Ibubapa adelah diminta join bersama. Sempat join tahun ni walaupon hanya join perarakan sb nak rushing ke kenduri doa selamat rumah Cik Nah di Cheras.

Alhamdulillah another great event by LCNI. Good Job teachers.

Saturday, January 25, 2014

Sambutan MaulidurRasul Little Caliph

Antara acara yang best utk anak2 tahun ini adelah sambutan MaulidurRasul di tadika Little Caliph Nilai Impian tahun ni. Diadakan pada hari Jumaat iaitu semalam.

Seronok juga tgk kan agendanya. Picture yg dishare oleh Principal Ilham juga kelihatan anak2 sgt teruja dan seronok.

Antara acara adelah selawat dan doa, story telling, quiz dan juga prize ceremony. Aliya pon sgt teruja balik siap cakap seronok kat sekolah. 2, 3 hari sebelum acara tu mmg Aliya kat rumah asik selawat aje.

Alhamdulillah inila yg best bila hantar ke tadika islamik mcm ni. Syukur.

Wednesday, January 22, 2014

Dry Kitchen Cabinet Reveal

Haritu dh reveal on our wet kitchen kali ni reveal utk dry kitchen plak. Kawasan dry kitchen kami ni adelah kawasan dapur asal rumah kami. Kecik je dapurnya yg asal.

Material cabinet nya adelah dari solid wood. Harga agak mahal jugala utk cabinet without table top dan sink iaitu harganya dlm rm6k. Utk designnya kami guna yg biasa saja tanpa pull out basket bagai.

Utk bawah ade 5 pintu dan 3 drawer. Utk atas ade 6 pintu dan satu pintu bukak atas. Utk bahagaina atas buat design a bit of oriental...ala2 cina sket gabungkan dgn frosted glass.

Kat sini biasanya i storage barang2 yg jarang guna dan juga electrical appliances. masih lg tak fully in semua barang. Tp setakat ni oklah cukup puas hari dgn semua yg dapat ni.

Sunday, January 19, 2014

Hadiah Ulang Tahun ke 7

16hb January haritu genapla 7 tahun kerja dgn current company. Alhamdulillah setakat ni rezeki murah berada kat sini.

Hadiah kali ni beli in advance few days sb kebetulan rapat dengan Year End Sale hari tu. Ape lg kalau bukan barang kemas....hehehe something that i will never no to.

Symboluknya adelah bunganya tu ade 7 lekuk melambangkan dah 7 tahun kerja. Corak nampak familiarkan? Iye sb coraknya sama dgn gelang set cincin yg hubs belikan hadiah "beranakkan" Aliya dulu. Bezanya coraknya kat atas je bukan di keliling cincin.

Malamnya hubs belanja mkn seafood kat Abas Seafood bersama dgn family in law.

Semalam plak i reward myself makan kat Serai,Paradigm Mall.

Alhamdulillah ...semoga menjadi lebih cemerlang.

Saturday, January 18, 2014

2 Jenis Cangkuk Langsir French Pleat

Untuk kesemua langsir rumah kecuali sliding door kami guna langsir jenis French Pleat saja. Simple dan murah. 

Semenjak tempah langsir sendiri ni barula tau yg ade beza cangkuk utk day curtain dgn night curtain. Iyela kat rumah kat kg pakai satu lapis curtain je mana ade perlu cangkuk asing2 ni. 

Utk day curtain, cangkuknya tinggi sampai ke top sama dgn empat jari tu manakala utk night curtain yg kat depan, cangkuknya separuh. Barula day curtain kat belakang tu senangcdi cangkuk dan tak clash dgn railing depan.

Jadi jika anda mengukur sendiri langsir anda buat kali pertama (i advice sila dapatkan khidmat profesional utk tugas ini) bolehla consider dikurangkan ukuran dlm 1/2 inci utk provision ini. Kalau tak nti takut day curtain lg labuh dr night curtain...errr buruknya!!

Selamat ber"langsir".

Thursday, January 16, 2014

Aliya di Minggu Minggu Pertama Persekolahan

Inilah Aliya di minggu-minggu pertama perskolahan . Masa orentasi 2 n 3 jan ok jer.

Minggu sekolah betul2 setiap hari nangis xnk g sekolah ....tak pandai nk berkawan lg. Jjoin activity quiet ok. Cuma masa daycare belah petang dia selalu nangis.

Minggu ni banyak cuti. Cuma hari Khamis je g sekolah. Kelihatan ok saja. Mudah2an makin ok dihari mendatang.

Tuesday, January 14, 2014

Pintu Baru Master Bedroom

After almost 1/2 year pintu mastwr bedroom kami tombol-less, akhirnya hari ini pintu dh ditukar dgn complete set of new door.

Pintu asal merupakan plywood tp kali ini kami tukar pakai pintu solid wood yg corak 8 kotak. Harga utk semua all in siap pasang dan cat syelek warna pilihan adelah rm 410. Tak murah jugak pintu ni yea .

Tombol pintu kami pilih yg bulat biasa ni saja tp berbwza dgn pintu asal, kami pilih yg kunci ketap saja berbanding kunci pulas yg disediakan oleh developer.

Harapnya tak rosak lg le lepas ni.

Merumput Carpet di Luar Pagar

Hasil dari belian di Sungai Buloh ahad sudah tu jadi hari cuti ini kami pakat2 tanam rumput carpet di kawasan luar pagar. Tanahnya kecik je, sebelum ni developer ade tanam cow grass tp hubs tak suka jadi di scrapkan semuanya pakai cangkul.

Dalam masa sejam jugak siap semua kerjanya. Since ade 7 keping je rumpit yg balance, jadi litupannya sikit saja yg boleh cover. Hubs kata xpe nti senang nak scrap kalau cow grass hidup semula.

Snake plant yg i tanam tu dh hidup segan mati tak mau so potong aje...tp pokok mangga tu walaupon kecik amatla i sayang so maintain je kat situ.

Itula kerja kami hari ni. Harapnya berjaya hidup dgn suburnya.

Monday, January 13, 2014

Produk Ikan2 di Pasar "Philiphine" Kota Kinabalu

Merupakan antara tempat yg famous di Kota Kinabalu adelah pasar "Philiphine" yg terletak bertentangan dgn Hotel Le Meridian.

Yg famous jual kat situ adelah kraftangan berasaskan mutiara sabah. Tp kali ni my interest adelah lebih kepada product hasil dari ikan2. Sebelah saja dgn tempat jual kraftangan tu terletak satu lg tempat jual hasil produk ikan.

Yg menjadi minat i adelah ikan bilis dan juga jajan keropok udang dan keropok ikan. Ikan bilis siap kopek rm22/kg. Keropok udang n ikan rm5/pack.

Kepada yg gemar ikan bilis dan ikan masin bolejla borong kat sana.

Borong Bunga dan Rumput Carpet di Sungai Buloh

Ini merupakan kali kedua ke Sungai Buloh utk mendapatkan buanga2an dan rumput carpet. Walaupon kawasan "bertanah" dirumah tidakla luas mana tp tetap nak manfaatkan dgn kehijauan (dan warna) alam semula jadi.

Hasil buruan adelah:
10 keping rumput carpet Philiphina rm1.50 each
6 biji pasu no 3 rm 20
2 pasu bunga orkid rm15 each
3 pasu bunga campur rm11
1 pasu bunga rose rm8
6 bag tanah campur rm10
5 bag tanah hitam rm5

Baru mula nk berjinak2 dgn orkid. Rupanya ade orkid yg boleh kena panas. Mcm2 jenis orkid ade, peruik kera, bunga bintik2 dan sebagainya. Kami test dulu nak cuba tanam yg ini.

Tak sabar nak tunggu cuti Selasa ni nak pasukan semua pokok2 yg dibeli.

Saturday, January 11, 2014

Potong Rambut Boy Cut Layer

Ni kisah Aliya bukan kisah i. Since Aliya sekolah kena pakai tudung, jadi amat sukar nak keep maintain kemas bagi seorang budak lagipun dgn banyak activiti kat sekolah tadika jadi serabut pulak rambut keluar2 dari tepi tudung.

Oleh itu i bawak Aliya utk potong rambut. Amat sayang nak potong sb rambut dia cantik lurus saja niatnya nak simpan panjang tp sb lurus sgt rambut depan tu selalu kena trim sb tutup mata. Nti besar sikitla kita simpan panjang.

Kalau sebelum ni potong ala2 Emma Watson, kali ni buat boyish sikit. Lain plak tgk muka Aliya. Hehhe

Friday, January 10, 2014

Chinese Cuisine in Sydney, Australia

this is so-called part two of makan2 story in Sydney, Australia. since our last visit to Mainland of China, i mmg dah jatuh cinta dgn mee tarik buatan tangan yg kerap kami pekena sepanjang trip ke China (opss trip China masih hutang lagi storynya kat sini). 

jalan2 cari makan kat kota Sydney telah membawa kami ke satu restoren masakan cina HALAL di tengah kelang kelibut kota. i ape lg terus kata nak mkn kat sini , luckily adikadik semua setuju utk makan kat sana. mak n abah tak ikut since sepanjang trip ni abah tak sihat sebenarnya , so mereka rehat aje kat bilik lepas jalan2.

meal yg i amik semestinya mee tarik le. since i sgt suka soup chinese style so amik mee soup. rasanya sgt "terangkat". sgt puas hati seingat i pada masa tu, rasanya lebih kurang the one yg makan dekat China. habis semangkuk besar balun sorang2, best habis!! mungkinkan ade mee tarik halal di Malaysia??

nama kedai Chinese Noodle Bar

Si kecik ensem sebagai selingan

interior





my meal, habis mkn sorang2 ni


Thursday, January 9, 2014

Di Kota Kinabalu

After 5 tahun tak datang KK, hari ni kat KK atas urusan kerja. Since tiket petang ni dh fully booked so kena balik besok pagi. Flite pukul 7 awal nooo...

Berapa gambar i amik ni dalam perjalanan nak ke ofis tadi. Banyak dh berubah..yg paling ketara UTC ni duli rasanya menara PETRONAS ni seketul je duduk situ...sekarang dh maju giler

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...