Monday, February 24, 2014

Seminar Cepat Membaca Little Caliph

Last 2 weeks ade terbaca dr salah satu blog bercerita mengenai Seminar Cepat Membaca ni. Mula tertanya2 bila pulak turn kami? Mcm tau2 je belum sempat tanya Principal sekolah Aliya, dh dpt invitation utk seminar ini.

Sabtu lepas, member di Shah Alam plak upload kat facebook menghadiri seminar yg sama.manakala yg utk kawasan kami plak hari Ahadnya , 23rd Feb diadakan di KUIS. kami suami isteri mmg excited join seminar ni.

Alhamdulillah teknik yg diajar adelah mudah utk kami as parent follow utk ajar anak2 kami dirumah nti. Dipesankan agar parents juga bg kerjasama utk spend 5min setiap hari utk kuatkan memori anak2 terhadap ape yg diajar.

Tujuan utama adelah supaya parents boleh ajar teknik yg sama diajar di sekolah barula anak2 tak confuse dgn ape yg dibelajar. Ini sb mmgla teknik yg diajar adelah phonic. Tp i suka panggil teknik ini lebih kepada pictorial phonic. Selepas balik dr seminar ini barulah kami paham ape yg Aliya buat .... kesannya kami lebih care. Alhamdulillah dpt peluang begini.

Gambar adelah sekitar preparation yg teachers buat as shared by teachers. Gambar during event tk ambik plak sb asyik dgr ceramah.

Friday, February 14, 2014

Workshop Ukiran Kayu di Bangkok

During our last visit cross Thailand n Cambodia dulu, one of the place yg kitorang lawat adelah bengkel ukiran kayu ni di area Bangkok. 

Semuanya adelah ukiran tangan dr blok2 kayu. Amat mempesonakan.

Malangnya mahal sgt...tak daya nak beli sbg ole2 heheeh...myb jika anda2 ke sana boleh la beli. 

Tp sori..dh lupa nama tempat ni.

Thursday, February 13, 2014

Wall Deco Baju Korea dan Tea Towel Paris

I ke Korea dh lama iaitu winter 2010. Masa tu baru lepas pantang Aliya. Kecik2 aku dh tinggalkan si comel tu sampai hati betul huhuhu. Masa tu tak terpikir pon nak buat baju national korea ni jadi wall deco.

And now after 3 years baru la nak terhegeh2 buat frame saing dgn tea towel dr Paris. Ole2 dr Paris masa pergi sana winter 2013.

Utk frame tea towel mmg puas hati tp yg baju tu ade sedikit kurang "come". Ini sb baju tu bukan dlm flat spread jadi kena penyet2 sikit. Masa nak order tu mmg org kedai dh explain tp tak sangkala hasilnya mcm ni huhuhu.

Tp okla. Boleh je. Harga frame Paris: rm65, Baju Korea :rm100

Amirul Accident

Im back...phone problem haritu ni baru boleh start blogging balik.

Kejadian masa cuti raya cina haritu, adik bongsu lelaki accident motor dgn kereta.

Akibatnya patah peha belah kanan. Malang tak berbau.

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...