Saturday, March 29, 2014

Project Management Front End

Salah satu activity dlm kerjaya i adelah Front End work. Minggu ini berpeluang menhadiri workshop PMFE. Bukan mudah dpt join workshop ini for free....kalau pakai duit sendiri sudah pastilah i tak akan pergi...itis not a cheap workshop anyway.

Workshop ini adelah mengenai kerja2 awal twrutamanya kerja2 yg perlu dilakukan sebelum start develop new block. Xpernah ade direct involvement lg sebelum ini...dgn workshop ini maka bukala mata i tentang kerja2 seorang Petroleum Engineer dan Geologist.

Harap berguna ilmu yg i dpt ini di kemudian hari

Thursday, March 27, 2014

Lunch at Zest Marriot Putrajaya

Hari ini dh kira hari last dekat Marriot Putrajaya for this workshop event. Hari ni maka berakhirla aktiviti menambahkan berat badan dgn jayanya....bila nak turunkan? Ngak bisa jawab tu..

Disini i kongsi sebahagian dr nutrien yg overloaded selama 3 hari ini. Tak amik banyak gamba sb segan plak nak snap semua...hehehe

Makanan mmg variety varies dr western, fusion dan juga local cousine.bermacam2 sampai tak larat nak telan lg.huhuhu...

Kepada yg berminat bolehla try dine in kat Zest ni..price utk buffet rm98++ kalau tak silapla...ok daaa n selamat jamu mata...

Wednesday, March 26, 2014

Swimming Pool Marriot Putrajaya

Semalam satu family bermalam kat Marriot Putrajaya. Kami semua xcited nk bawak anak2 ke swimming pool.

Berbeza dgn Aliya, Adam lahir je kami pindah ke rumah landed jadi aktiviti mandi pool boleh kata tiada lah compared to Aliya dulu.

Anak2 seronok main air sampai gigil2 pon belum mau naik lg. Utk Aliya mcm bisala slides pon takut nk naik.

Berbeza pula Adam. Dr biasa2 sampai end of session dia pandai selamkan kepala dan anjak badan utk timbul semula. ...sgt excited dlm air.

Lepasni myb boleh lg kerap bawak mereka kw pool.

Sunday, March 23, 2014

Farm Heroes Saga Madness

I ni jarang sekali nak melekat dgn game2 ni. Boleh kata tak minat dan mmg xde talent specially yg race2 dan tembak2 ...mmg tak layan langsungla.

Bayangkan zaman i budak dulu Super Mario Brothers tu mmg sgt2 hit tp samapai ke sekarang kalau main masih lg tak reti nak buat Mario melompat heheeh punyala dungu bab2 game ni.

Tp kalau game yg ini mmg i tgh madness sekarang ni....FARM HEROES SAGA..haha gamenya ala2 Candy Crush yg pernah jugak jadi kegilaan tahun sudah2 tp dh boring plak nak main sekarang ni. Jadi gantikan dgn FHS ni.

Gamenya mudah saja tp agak mencabar strategy juga bila dh sampai stage atas2 tu.

Ade 5 free life everytime main n setiap stage ade roadblock. Kena tunggu 4 hari utk lepaskan setiap roadblock kalau tanak beli. So far ...it a fun game. Bolehla release tension bila balik kerja.hehehe

Saturday, March 22, 2014

1st Parent Teacher Meeting 2014

Hari ini juga merupakan hari perjumpaan guru dan ibu bapa utk tadika Aliya.

Alhamdulilah dr feedback dr teacher Aliya banyak sekali improvementnya dalam masa 3 bulan pertama persekolahan.

So far pada i amat puashati hantar ke sekolah ini.

Big Bad Wolf Fireball 21-23 March 2014

Big Bad Wolf (BBW) utk kali ini lain sikit dr yg lain. Caranya adelah beli kotak dn isikan sebanyak mana yg boleh diisi dalam kotak tu. Ade dua jenis kotak rm79.90 dan rm99.90.

Kami beli 2 kotak yg rm99.90 tu. Mmg target utk beli buku utk anak2 saja. Mmg berbaloi sb amik mmg semua yg hardcover banyak juga yg jenis ade bunyi2. Kalau beli kat kedai biasa semestinya sgt mahal.

Puas hati anak2 pon suka.

Monday, March 17, 2014

Kidszooona Aeon Taman Equine

Sabtu sudah bawak anak2 pergi indoor playground. Since KidsZania terlalu mahal buat anak2 kami yg belum pandai main, Kidszooona pon jadilah.

Harga entry adelah rm15 seorang utk weekends dan rm10 seorang utk weekdays.

Utk anak2 yg baru pandai main2 ni okey jela. Kasi gembirakan hati mereka.

Kat sini juga ade sediakan perkhidmatan sambutan hari lahir. Kalau berminat bolehla hubungi pihak pengurusan Kidszooona Aeon.

Friday, March 14, 2014

Baby's Safety Gate

Di kediaman kami, kedua2 area iaitu family area di tingkat atas dan living area di tingkat bawah merupakan kawasan yg common dimana kedua2 anak selalu bermain2 di kawasan ini.

Memandangkan Adam masih lg dlm category "tak lepas lg ujian naik tangga sendirian", maka baby's safety gate di kedua2 hala naik dan turun tangga masih sgt aktif digunakan.

Ade dua jenis pagar yg berbeza kami guna.

1) brand Sweet Cherry.
Ini yg pertama beli semenjak baru mula2 pindah masuk rumah dh beli. Masa train Aliya tido bilik sendiri dulu.
Dr segi design mmg cantik , cuma malangnya myb kami ni golongan ganas jadi pintunya mudah tercabut bila diangkat utk lalu.
Harganya lebih mahal dr yg satu lg tp antara yg termurah di Jusco (tempat beli masa tu).
Malangnya utk pagar lebar dlm 46 inch ni kena beli 2 set extender.
Harga semua seingat i dlm rm180 after sale.

2) brand MyDear
Ini beli yg kedua kali.
Design mmg tak cantik tp sgt praktikal sb hanya angkat dan letak shj.
Setnya dh dtg dgn 2 set extender.
Harga rm129.

2-2nya pon ok. Tp i mmg lebih suka yg MyDear, but since dh beli kan so gunala smpai lunyai.

Apepon...safety first.

Jerebu Pelabuhan Klang

Jerebu di kawasan Pelabuhan Klang dan kawasan sekeliling adelah sgt teruk.

Dh melebihi paras bahaya 300 indeks IPU.

Sekolah dh 2 hari tutup.

Kerja hari ini dh kena stop work.

Semoga segera pulih seperti sediakala..ringankanlan siksaanMu terhadap kami Ya Allah.

Monday, March 10, 2014

Pemasangan CCTV

Kawasan rumah kami ini, bukan gated dan juga tiada guard. Agak bayak juga berlaku kes2 pecah rumah dikawasan terdekat.

Rentetan dgn kejadian yg makin berleluasa ini , hubs sertai rukun tetangga dikawasan perumahan kami. Tp almaklumla benda2 sukarela cmni mmg payahla nk dapat 100% commitment dr semua kan. On top of that, kami memasang CCTV dirumah kami.

Sabtu lepas pasukan Perfect Alarm yg kami pernah engage utk Autogate tempoh hari datang ke rumah utk memasang CCTV pula. Ini kerana puas hati dgn khidmat autogate haritu so engage vondor sama utk CCTV.

Pakejnya adelah 4 biji CCTV ( kami ambil yg 3 outdoor dan 1 indoor) , complete wiring (kami sengaja minta tak ade wire yg expose sb xnak cacat pemandangan) , DVR.

System ini adelah menggunakan WIFI contoh kami menggunakan UNIFI , jadi sepanjang survilance mesti onkan UNIFI.

Tempoh pemasangan adelah dalam 4 jam. Agak lma kerana kami attached kan dgn TV dan tv kami ade di bahagian tingkat 1 rumah jadi panjang pulak wiring yg kena tarik cable...itu yg mkn masa sikit. Tapi hasilnya mmg owesome sb tak de wayar yg exposed terutama diruang tamu.

Utk pakej lengkap dgn konfigurasi android semua ni adelah rm2700. Pakej harga berbeza2 base on jenis camera yg digunakan ie kuantiti outdoor dan kuantiti indoor.

Pada yg mencari2 CCTV , autogate dan Alarm system bolehla hubungi vendor ini utk berunding mengenai harga dan pakej yg ditawarkan.

Perfect Alarm,
No 36-02-01,
Lorong Batu Nilam 1B,
Bandar Bukit Tinggi,
41200 Klang.
Pic : Muksin 0196456506 & 0126294464

Sunday, March 2, 2014

So Long Citibank Office

After a year resides kat Citibank's  office, akhirnya last Friday was last day kat sana since team dh kena mobilize to Fabrication yard starting 3 March.

Sedih jugak meninggalkan kawan2 pejabat yg masih kat sana.

So long....Citibank's Office.

Demam Telekung Lycra

ISekarang ni dh mcm demam telekung lycra iaitu telekung warna warni yg kainnya adelah kain lycra.

Tak terkecuali, i juge kena dgn demam ni...nak buat cmne dh la kainnya tebal tapi sejuk dan juga mcm2 warna yg menarik plak tu digabungkan plak harganya yg murah. Sekali angkut 5 pasang..utk diri sendiri dan juga utk adik2.

Berbeza dgn yg banyak ade dipasaran, telekung ini adelah made in Malaysia dan i categorykan Industri Kecil dan Sederhana lah. Harganya murah diantara rm50 ke rm60 sepasang. Harga berbeza mengikut berapa banyak yg dibeli..lagi banyak lg murah.

Kalau berminat boleh hubungi Ilyana +60104080910

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...