Tuesday, September 30, 2014

September 11

bersempena bulan September ni, dah ujung baru sempat nak bercerita pasal September 11.

Trip ke USA hari tu kebetulan hotel kami mmg berdepan dgn the Late Trade Centre yg tombang itu hari.

masa jalan2 kat kawasan tu sempat la kami jenguk2 kawasannya , after errrr 13 tahun rasanya lepas kejadian itu, tempat ini dh terbina bangunan baru dan juga memorial park and museum. masih belum complete sepenuhnya lagi construction worknya.

kawasan ini siap ade security jaga 24 hours.

lets check out the photos

capture dari tingkap hotel kami. the sky scraper ni pengganti WTC  

sejuk sgt cuaca , anak taknak jalan


mcm water fountain diorang buat , nama2 mereka yg terkorban diabadikan kat wallnya




Sunday, September 28, 2014

Produk Hasil Laut , Lumut.

Setelah selesai urusan teambuilding pada Jumaat lalu, bergerakla i ke Jeti Pulau Pangkor di Lumut Perak.

Niatnya mestila utk dapatkan ikan bilis, ikan masin dan beberapa lagi hasil laut tempatan.

Utk ikan bilis..i pilih utk beli ikan bilis mata biru, kononnya ikan bilis mata biru ni ade dekat Lumut ni saja.

Ikan masin pulak amat puas hati sb jumpa yg baru2 nak kering tu which i mmg suka type yg mcm ni. .tak kering garing sgt.

Borong jugak beberapa jenis jajan yg lain spt sotong giling madu, satay ikan sotong dan kerepek ikan.

Saturday, September 27, 2014

Bantal Hiasan Murah

Mana tak murah RM6.57 saja. Mcm tak percayakan?

Ni bantal hiasan kerusi i beli dekat Jusco harini sempena ulang tahun Jusco sale sampai besok .myb yg ni clearance...70% discount ...

Harga asal rm21.90 so tolak 70% dapatla beli dgn harga rm6.++ ni. Yg ni ukurannya lebih kurang 50cm x 30cm, material kainnya pulak jenis kain tebal tu.

I amik 2 je buat peluk2 sambil tgk tv. Yg jenis square pon ade after discount dalam rm9.++ je. Tp i tak beli sb dh ade banyak kat rumah.

Pada i sgt berbaloi beli sb tak pernahla jumpa yg murah cmni.

Friday, September 26, 2014

Harga Pasaran Minyak Enjin

Selalunya mmg i tak ambil pusing pasal urusan minyak engine dan service utk kereta, mcm dh ade mutual agreement yg tugas2 mcm ni suami yg handle
.
Tapi happen to be baru baru ni suami tak sempat nak servis over the weekend so i pg servis masa kebetulan cuti pada hari jumaat.

Kat sini nak share dari segi harga minyak engine kat kedai servis kereta. (Sila refer gamba) . Untuk panduan

Agak "ohsem" jugak harganya. Tercekik jugala setiap kalo servis kereta.

Ni utk harga Shell dan Castrol. Utk harga lain tak pasti. Tp tgk kat kedai tu ade jual juga Toyota Engine. Harga lebih kurang juga. 

Monday, September 22, 2014

Aku Tanya Apa Khabar?



begitu jelas sekali kerinduan Joe pada Malique.

tak tau dan tak ambik tahu ape controversy between them.
but honestly, they are a really nice duet.

Sharpie Permanent Marker

macam dah takde ape nak cerita kan?? ape da!!!!

hehe saja nak suka2, for those yg suka buat art-art work tu mesti seronok kan bila jumpa pen yg colorfull mcm ni.

rupa2nya macam2 jugak variants utk Sharpie ni, i ingatkan Sharpie ni pen utk tulis kat any surface je, tu jela application yg i tau rupa2nya mcm jugak design dan range kegunaan pen ini.

rasa seronok pulak dah macam "magic pen" pulak.

pada yg nak buat art class uth ank2 tu bolehla cuba beli pen ni , tapi awas, ini permanent marker!!

sebenarnya utk i, i beli sb nak colour2 PNID, utk readers yg seangkatan profesionnya dgn i mesti paham kenapa nak colour2 utk PIND.

let's colour the world!!

warna warni gitu 

ini utk fine point yg biasa

yg ini range baru 

application for fabric, point mcm brush , ade lg few range of other colour 

yg ni dua point, satu fine (yg biasa) , satu lg yg super fine( mcm pen) 

inila guna buat colour PNID, nak clasifykan system type. 

Saturday, September 20, 2014

Statue of Liberty Trip

trip ke USA yg lepas kami transit ke New York selama sehari sementara nak naik flight balik ke Malaysia keesokkan harinya.

jadi dalam masa yg singkat itu sempat jugak melawat ke beberapa tempat tarikan pelancong, salah satunya adelah Statue of Liberty atau Lady Liberty. mestila pergi ke landmark kan , rugila kalau tak jengah ke sana.

lokasi Statue of Liberty ni adelah kawasan "pulau", jadi untuk ke sana mestilah naik feri. untuk pass lawatan ke Statue of Liberty ini adelah pakej dgn Ellis Island.

Waktu kami pergi tempohari , tiket yg beli dekat kaunter tak bukak pulak untuk lawatan ke crown, jadi kami lawat di kawasan Liberty Island sahaja. jadi kalau sesiapa yg mmg dah plan awal2 utk trip ke Statue of Liberty boleh book ticket awal2 utk melawatt ke atas crownnya.

di sini link utk TICKET .

bangunan putih kat belakang itu adelah tempat naik feri


sementara beratur utk security check sebelum naik feri

atas feri



RNR Adam dulu

bahagian belakang Statue, kalau trip naik ke crown, kena masuk dari khemah putih kat belakang kami tu

background belakang adelah New York City 

kami beckground Statue


setelah habis trip, anak2 wondering sekejap at the park


bangunan yg mcm Colesium kat belakang tu adelah tempat beli ticket nak naik feri

Thursday, September 11, 2014

Impian Murni

i ade impian, i anggapkan impian i ini sebagai impian yg murni.

masa belajar dekat uni dulu i ambik Mechanical Engineering. semua subject yang di ajar tu ade yg senang ade yg so-so dan ade yg susah. alhamdulillah, syukur i rasakan bidang itu tepat dgn jiwa i.

masalah besar i pada masa belajar dulu adelah memahami application terutama bab2 teori. mungkin juga i ini golongan average saja..tak pandai , tak bodoh.so ade banyak benda yg i tak berapa nak paham dan tak minat.

setelah 8 tahun bekerja ini, i cuba untuk mengapplikasikan apa yg i tahu sekarang dan relate balik dgn pelajaran masa i belajar dulu.sebenarnya i boleh kat 90% application dari tatakerja i sekarang ini iaitu dalam urusan pembinaan pelantar minyak dan juga plant2 pemprosesan minyak dan gas ini adelah relate dgn ape yg i belajar dulu.

jadi semanjak 2,3 tahun ini sebenarnya ade rasa berkobar2 untuk mengajar /teach terutamanya dalam jurusan Mechanical Engineering ini, untuk membantu anak2 bangsa kita supaya belajar bukan sekadar untuk lulus. sb i rasa kebanyakan tenaga pengajar masa i belajar dulu kurang application but more to theory semata2. kebanyakannyala, bukan semua. 

dulu masa belajar tak tau ape2 pasal international standard mcm API, ASME , ASTM , EN etc.

ini impian, insyaallah jadi suatu hari nti

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...