Wednesday, October 29, 2014

Easy Ironing Shirt

Teringat pulak isue masa chit chat dgn kawan2. Ape yg kami share in common adelah..siksanya nak iron baju hehehe.

Boleh kata inilah yg paling malas sekali nak buat. Maklumla dulu husband pg kerja pakai coverall, just 2 tahun kebelakangan ni kerja ofis jadi terpaksala rajin iron baju. Tp ade kalanya husband tolong i iron sendiri baju2 dia.

Sini i nak share, biasanya i pilih baju yg easy ironing. Brand yg i selalu cari utk husband adelah PADINI. cari yg easy ironing range juga yg 2ply yarn. Yg ini mmg mudah sgt nak iron sekali lalu je.

Harganya takdela mahal sgt kalau beli masa sale rm 180++ dh boleh dapat 2 helai. Bergantung jugala kat mana beli but pada i harga mcm tu okeyla boleh consider.

Bolehla consider menggunakannya.



Sunday, October 26, 2014

SKII Trial Pack

Benda ke dua yg i concern pasal fizikal i adelah kulit..paling highlight adelah mestilah muka. Al maklumlah bila dah masuk 30an ni, mestila rapid skit anti aging agent kena bekerja.

Dh agak lama meriki2 manakan brand yg sesuai..maklumla i ni kedukut jadi kenala invest yg terbaik dan yg menjadi. Tak mahu separuh2.

Haritu ternampak kat paper adds Parkson ade promosi SKII yg Facial Treatment Assence (FTE) yg 75ml biasanya harga RM229, promosi kali ni dapat free gift 30ml Toner dan 1 facial mask.

So marilah mencuba SKII.

Saturday, October 25, 2014

Hyatt Regency Kota Kinabalu

jarang sekali i nak post pasal bilik hotel ni. bukan takkan tapi biasanya kalau masuk bilik hotel after long journey mmg baring dulu kat katilnya then terus spoil mood nak amik gambar.

tapi kali ni sb terover impressed dgn bilik airnya, nak share pulak gambar interior untuk rujukan umum.

ini adelah Hyatt Regency Kota Kinabalu.



Hallway




Bathroom Open 

Bathroom Close

Friday, October 24, 2014

Birthday Celebration Aliya

Hari ni mmg tc buat hari sambutan birthday utk anak2 bulan 10. Jadi birthday aliya semalam sambutnya hari ini. Alhamdulillah.

Since tak sempat nak tempah custom made cake, mlm tadi beli aje kek kat secret recipe. Ntahla budak2 suka mkn ke tidak ...harapnya habis tiada yg bersisa.

Hari ini ade jugak student lain yg sambut birthday jadi sukala anak2 ade banyak doorgift. Sampaikan ade 1 mummy yg anaknya masih sakit tp nak jugak dtg sekolah harini sb nak present birtday katanya (refer to doorgift) .

Alhamdulillah dr gambar2 kiriman tc, nampaknya aliya suka sambutan birthdaynya ni.

Tahun depan insyaallah buat lagi.

Aliya Zaireen is 4

Semalam merupakan hari ulangtahun kelahiran Aliya yg ke 4.

Tuptuptup dh 4 tahun anak kesayangan ku.
Semoga membesar menjadi anak yg baik..hamba yg taat.

Door Gift Birthday Aliya

since tahun ni merupakan tahun pertama Aliya celebrate birthday kat sekolah, i mmg excited utk menyediakan door gift utk Aliya.

sebanarnya plan nak buat tema Frozen tapi mcm tak kena pulak utk boys. separuh dr kawan sekolah Aliya boys takkanla nak bagi Elsa,Anna bagai tu kan ..so cancella tu. lagi pon susah pulak teacher nak bagi2 yg ni utk boys, yg ni utk girls..jadi i buat sama je..senang

ade beberapa item dlm goodies bag nya semuanya beli saja cuma isikan aje dalam bag yg banyak kerja sket satu je iaitu mangkuk utk isi gula2 je kena tampal tag dan isi gula2.

total cost:

1) Bag RM1.90 x 6 = RM11.40 >>Mydin Mall
2) Animal Fridge Magnet RM2 x60 + Postage RM10 = RM130 >>Ekinjamal queencolors.com
3) Colouring & Sticker Book RM1 x60 =RM60 >>>GM Klang
4) Gula2 RM2.80 x 5 = RM14 >> Kedai Runcit
5) Gula2 RM15.50 setong >> Kedai Runcit
6) Trompet RM30 for 100 unit >>GM Klang
7) Choki2 RM12 x 2 =RM 24 >> Kedai Runcit
8) Bekas Plastic RM1 x60 =RM60 >>ZC Nilai 3

total = RM 344.90

banyak juga belanja sebenarnya , tapi okeyla Aliya seronok nak bagi hadiah kat kawan2 katanya.

process penampalan DIY TQ taq 

Close up " ALIYA ZAIREEN IS 4,TQ" taq

process memasukkan gula2

barangan dalam goodie bag

Wednesday, October 22, 2014

Riadah di Taman Putra Perdana Putrajaya

Sesuai dgn azam nak kurus dan kempen #jomkurussatumalaysia dan #demiiphone6...cuti Diwali pagi2 lagi kami dah terpacak kat Taman Putra Perdana Putrajaya.

Taman ini sgt luas dan pada i sgt sesuai utk aktiviti riadah terutama yg berkeluarga mcm i ni. Dgn permandangan yg cantik dan laluan joging yg luas, aktiviti jog dan errr jalan kaki adelah amat convinience sekali.

Myb datang lagi ....oh lupa nak inform. Masuk percuma

Ruang Menonton Movie

Ruang ni kat bawah tangga. Mula2 masuk rumah dulu letakkan grandfather clock utk tutup tiang seri. Pastu ubah letak daybed sofa utk lepak2.

Then after awhile, lepas beli lagi satu tv, tv lama ni letak kat ruang ni. Masa renovate dulu mmg dh siap2 mintak contractor tambah plug point utk ruang tv kat sini jadi senangla.

Since mmg xde astro ke ape jadi kat bawah ni letak smart tv. Mmg best smart tv ni sb boleh live streaming tv (biasanya tgk tonton). Tapi sentiasanya kami tgk moviela. Sb compare to tv biasa, smart tv boleh baca format movie yg didownload.

Dh terpesong cite pasal tv plak. Nak cerita ruangni i ubah dh remove semua kerusi bagai then letakkan bantal besar. Bantal ni kat Parkson rm49.90 satu. Bantal peluk yg ractangle tu beli masa sale Jusco rm6.90 satu. Yg square tu dh lupa cuma kainnya disamakan dgn corak kain langsir.

Itu saja ruang nonton kat bawah.

Friday, October 17, 2014

BSN's Putrajaya Night Marathon 2014

mmg dh lama tgk dekat facebook kawan yg dia selalu join marathon run sana sini for the past one year. dari badan gemuk mcm i ni , dh kurus cekeding mcm badan masa anak2 dara dulu balik dah rupanya. i mmg terujala. mmg dh lama plan nak join, kali ni baru join.

pertama kali join ni mmg rasa sgt teruja dan berkobar2. dari hari collect bib and baju tu pon mmg dah beria.

hari marathon 11th October sampai Putrajaya dalam pukul 8 malam, org dah ramai dah. yes, boleh kata 2/3 adelah bangsa cina. kuat bersukan depa ni. masa parking tu mmg dah nampak mcm2 ragam org, ade yg makan makanan free, tapi ramainya yg warming up dah berlari sana2 sini. belum ape2 lagi dah berpeluh2.

i plak amik 5km fun run je jadi rilek2 jela. sb starts pon pukul 9 mlm flag off. ramai juga yg join, dari announcement DJ kat situ dalam 10,000 penyertaan juga pelbagai category ni.

akhir event mmg bestla, semangat bila berada dalam kelompok org2 yg xcercise ni kalau sendiri2 mmg tak buatla kan lebih2 lg org mcm I hehe

insyaallah for starting ni, 1 bulan 1 event.

bergambar kenangan di kawasan mula

adam teruja tgk bangunan warna-warni, ade fireworks juga ni

finisher medal..not bad yea



Sunday, October 12, 2014

Nebulizer

Ini pengalaman Aliya ambil nebulizer. Pertama kali Aliya ambil nebulizer adelah masa amitted hospital masa kecil dulu..dh lama dalam umo dia 4 ke 5 bulan mcm tu.

Selama ini jarang Aliya batuk sebegini hebat. 2 minggu lepas kena pulak batuk berterusan sampai muntah2 keluar lendir kahak.

Maka 2 sesi jugalah nebulizer utk Aliya. Kali pertama dkt klinik panel. Kali kedua dkt poliklinik pakar kanak2. Nampaknya pakar kanak2 lebih kelihatan profesional dan teratur prosedurnya.

Saturday, October 4, 2014

Tukar Absorber Toyota Wish

Masa bawak kereta rasa bunyi bising dan juga rasa wobbling tayar belakang.

Masa hari pergi servis aritu mekanik ade check yg punca dr bunyi bising tu adelah absorber mountingya sudah pecah. Akibat dari ini tayar sebalah dalam tayar belakang sudah haus kedua2nya.
Jadi dikedai yg sama beli absorber baru rm250 seunit. Beserta upah rm110. Upahnya agak mahal jugak rasanya...alasannya seat dalam kena bukak semasa process pembuatannya.

Friday, October 3, 2014

Praktikal Haji Little Caliph

Hari rabu lepas sekolah Aliya ade buat praktikal ibadat haji di sekolahnya.

Malangnya Aliya mmg batuk dan demam teruk haritu jadi tak joinla praktikal utk tahun ni. Ruginya insyaallah tahun depan kalau ade lg boleh join.

I sgt suka pendedahan awal mcm sudah didedahkan kepada anak2. Syabas Little Caliph.

NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...