Friday, November 21, 2014

Angin Kencang

#doauntukhajar

Family Area

Hari ni nak share kawasan Family Area rumah kami. Ruang ni tak kecik tak besar sedang elok utk lepak2 tgk tv sambil2 monitor anak2 main kat bilik. Masa arwah Hajar tinggal dgn kami, nila tempat lepak2 kongsi2 cerita sebelum masuk tidur.

Decor kat area ni ringkas saja. I mmg tak suka yg sarat2, pelik2 dan banyak. Semak mata tgk. So kawasn ni mmg ditatahias seringkas namun praktikal utk seisi penghuni rumah.

Sofa LShape 4 seaters dari fabric PU Leather : walaupun 4 seaters namun utk boleh je muat 5 ke 6 org dewasa bersais sedang. Panjangnya ngam2 dgn kedudukan pintu bilik no 3. Hiasan bantal atas sofa adelah 2 unit square shape yg ni dtg sekali dgn sofa, come together with the sofa. Juga di tambahkan bantal hiasan berbentuk segi emapat sama warna biru sedikit terang utk contra dgn warna sofa. Bantal hiasan ni disamakan warnanya dgn warna carpet.

Hiasan dinding pula adelah frame Tea Towel kenangan ketika melancong ke England dan Australia. Bingkai htam utk sesuaikan dgn sofa.

Manakala utk meja cabinet tv cum coffee table pula beli yg design yg modern warna serona dgn sofa.

Manakala utk bahan hiburan , intertainment tool pula ade TV , DVD player dan mini home theater kat kawasan ni. Serba ringkas juga berwarna hitam. Agak semak juga cuma berjaya disorok sikit dgn design meja cabinet semacam itu.

Satu saja yg i tak berapa nak berkenan adelah terpaksa menggunakan kipas meja, nampak sikit kurang elegent tempat ruang ini hehehe (elegent ke??). Tp okeyla kan still sejuk mata.

Bagaimana pula ruang keluarga rumah anda? Sudi2kanla berkongsi.

Bakul/Storage Tray Stoking

Sebelum ni, lepas lipat (gulung) stoking simpan dalam drawer dlm almari kat master bedroom. Agak leceh jugakla setiap kali nak pakai mesti nak kena naik atas ambik.

Jadi pergi kedai plastic minggu lalu i beli bakul/storage tray utk letak semua stoking dalam almari kasut. So senang, setiap kali nak guna sambarkan saja stokingnya.

Multipurpose tray mcm ni ukuran L32 x W23 x H14 cm brand Century fit nicely dgn almari kasut kami. Boleh muatkan dalam 20++ pasang stoking jugak. RM5.90 saja.

Sunday, November 16, 2014

IKEA Wishlist

Wishlist ke?

Tidakla beria sgt wishlistnya cuma bila riki2kan websitenya haritu terberkenan pulak few items.
Antaranya :

1) toilet rack
Yg ini utk tambahkan kekemasan dalam bilik air kononnya. Materialnya dari steel okeyla rasanya cuma rasanya akan nampak bersepah jugak kot sb jenis yg open storage.

2) tea or coffee pot
Yg ini ngam juga utk jadikan serving pot. Kat rumah pon mmg belum ade pot yg nampak elegent utk hidangan utk tetamu.

3) tea cup and saucer
Yg ini pon rasa agak perlu..harga pon ok. Warna putih rasa sesuai utk hidangan. Boleh ngam dgn ape juga jenis hidangan

4) mug
Mug ni murah jugakla harganya. Boleh jugak borong utk kegunaan harian dan tetamu yg datang

Friday, November 14, 2014

Tea for Health

Sejak member share pasal tea utk different condition haritu, terdetik pulak nak ubah breakfast drink dari coffee ke tea.

Langsung ke Cold Storage ituhari riki2 ke bahagian teh..mcm2 jugak jenis teh yg ade kat pasaran ni rupanya. Yg i selalu beli teh boh aje hehe

End up ambik juga few teh utk buang angin dan yg buah buahan sb baunya manis.

Happy tea time!!

Sunday, November 9, 2014

Kemas Bilik Anak2

Entah kali ke berapa dah berubah susunan perabut kat bilik anak2 ni. Sb banyak sgt barang, susah jugak nak organize lain2 cara.

Kami mmg tak sediakan playroom utk rumah kami sb semua bilik tidur mmg ade siap2 katil..senang utk accomodate family i yg besar kalau2 dtg singgah kat rumah jadi bilik anak2 nila bilik main juga bilik tido ...dan juga bilik meja study i. Huhuhu cramp

Hari ni mmg habiskan masa utk kemas bilik ni..susun aje bukan major pon perubahannya. Plannya besok nak g cari carpet kecik utk kawasan meja study.

Ikutkan hati nak buat laminated floor satu rumah ni ..tapi malas pulak nak angkut perabut yg banyak ni dan yg paling besar...modalnya xde..hehehe keep berangan jela.

Saturday, November 8, 2014

Adam is 2

Hari ni genaplah umor adam 2 tahun
Sungguh cepatnya masa berlalu rasa mcm baru sekejap lahirkan si kecik ni sekarang dh 2 tahun.

Membesarlah jadi anak yg baik..hamba yg taat.
Mama syg Adam.

Friday, November 7, 2014

Burger Simple

Selalu jugakla resepi utk mkn mln dihari  bekerja adelah burger simple ni. Masak guna pemangang ajaib dalam berapa minit je siap.

Bahan:
Roti burger
Daging Burger
Tomato
Timun
Iceberg luttace
Telur
Butter/Mentega
Cheesedale slice

Cara:
Bakar daging, roti yg disapu butter dan telur.
Susunkan semua bertingkat.
Enjoy your meal with ketchup and mayonaise.

Jeruk Asam Mangga dan Epal Hijau

Tgh viral kan sekarang semua pakat2 buat jeruk ni. I pon xnak ketinggalan layan jugak.

Cuma amat susah jugak nak cari mangga area rumah i ni. Yg ade pon banyak buruk isi dalamnya.

Xpela guna ajela yg mana ade. Tu yg 2nd option tu buat epal hijau.

Rasa? Buat mangga lg meletops rasanya. Cubala.

Tuesday, November 4, 2014

P&E Interaction Day

1 Nov lepas bertempat di Setia City Convension Centre (SACC) kat Shah Alam telah berlangsung Family Day ini. 8 tahun kerja, ni baru pertama kali join. Event pon 3 tahun sekali je..bukan annual.

Mmg best event ni ade banyak games yg sgt kids friendly antaranya Face Painting, Sand Art, Games booth, Mini Paintball, Wall Climbing dan Inflator. Ade juga Zumba and sukaneka.

Acara indoor adelah lunch , P&E Idol dan juga cabutan bertuah. Tahniah kepada pihak penganjurannya.

NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...