Monday, January 26, 2015

Belian dan Pemasangan Air Cond oleh Jintex Electronics

hari sabtu yg lepas hari contractor Jintex datang pasang 3 unit aircond kat rumah kami. this is 2nd time beli barang electronik dari Jintex , first time dulu pon beli aircond juga, siap dengan pemasangan sekali.

ooo utk yg tak tahu Jintex Electronics ni company yg jual barangan electronic online. pautan ke kedainya adelah DISINI.  ada banyak pilihan barangan electronic yg jual kat kedai ni.
penghantaran percuma utk pembelian RM500 dan keatas.

berbeza dengan pemansangna yg lepas, contractor yg Jintex engage kali ini sgt efficient dan cepat. cara meeka kerja juga amat bersih dimana juga merupakan idea utk hubs drill dinding utk pasal wall deco semalam iaitu dgn tadahkan habuk kawasan drill dgn plastik siap2. 

utk 3 unit aircond 1hp compact design brand Mitsubishi ini adelah berharga RM3030 sekali dgn kos pemasangan nya selagi copper line < 10ft. 


cara drill dinding tadah plastics 




yg model ini mmg cenonet je nampaknya sb compact design 

Sunday, January 25, 2015

Wall Deco Ayat Al Quran

Walaupon KUFI adelah sgt revolusi sekarang ini dan sgt cantik, i masih lg convensional...ayat quran biasa mcm entry ini masih lg jadi pilihan utama. Nak baca senang. ..kalau KUFI, mmg berkurunla nak baca ..habis2 "pukul" aje yg mana kena.

Tp itu i la...lain org, lain citarasa dan kepandaian sendiri. Terpulang pada selera masing2.

Entry lepas cerita pasal buat frame..kali ni cerita pasal pasang pulak. Hari ini ahad jadi ade masa nak pasang kat dinding...actually kuranh gemar tebuk2 dinding ni tp ayat2 suci al quran..mmg kita kena tinggikan kedudukannya.

Jadi ini hiasan utk bilik arwah hajar dan satu lg ayat 3 qul kat bilik tetamu kat tingkat bawah.

Tips utk xnak banyak sgt habuk adelah tadah dgn plastik semasa process pengerudian.

Saturday, January 24, 2015

Futsal

Aktiviti JK1M utk hari ini adelah futsal. Tak pernah seumur hidup main futsal...alih2 hari ni main futsal pulak.

Mainnya caca marba saja tp yg penting sweat a lot. Itu yg nak .

Hari ini juga minggu pertama pertandingan.start timbang td ade juga rakan yg turun sampai 5kg...wow.

I pula berat terkini 64.8kg.
Turun 1.4kg dari minggu sebelum ini.

Ini hanya dgn mkn kira calorie saja.

Teruskan usaha ....10kg ~20 kg

Friday, January 23, 2015

Jeruselem In The Quran

rukun iman ke 5: Percaya / Beriman kepada Hari Akhirat , sebagai muslim, ini bukan perkara enteng yea.

semenjak 2 menjak ini i rasa terpanggil utk mempelajari lebih detail mengenal kejadian hari akhirat ini.paling senang, boleh je buka you tube video2 ceramah mengenai ramalan/hadis2 RasulAllah SAW mengenai kejadian hari akhirat ini.

bagi yg suka membaca tafsir Al Quran, bolehlah membacanya dalam tafsir Al Quran, nak senang beli tafsir yg dah ade kategori cerita seperti Al Quran Al Karim Amazing dr Karya Bestari

ade juga sumber dari buku2 karya2 Islamic Scholar seperti Imran N Hossein. yg terbaru I beli ini Jeruselem In The Quran. tak start baca lagi nti bila selesai baca insyaallah i share the synopsisnya.


mintak maaf, tak pasti kenapa boleh jadi twist mcm ni

Note: ini first time i beli online, barang sampai dulu baru buat bayaran.
beli di   Imran Hosein Book Store

Thursday, January 22, 2015

Wall Deco Surah Al Quran

Sudah lama perasan ade surah Al Quran yg parent i bawak balik dr Ibadat Haji tahun 2003 dulu lagi, dh 12 tahun ter"sebek" kat dalam almari.

balik lepas , i mintakla izin dgn mak i nak ambil utk rumah i. 
episod nak hantar pg buat frame pon satu hal, asik tak menjadi je..

cuti 3rd January yg lepas pg hantar kat kedai yg selalu i hantar lately, seperti yg cerita wall-deco-baju-korea-dan-tea-towel-paris  , kedai yg i hantar tu adelah "galeri seni" dan juga kedai renovation steel work. detail mengenai kedai ini adelah Ziercon .

Cost utk membuat frame ini adelah RM100.

selalunya mmg i akan riki2 kedai tu tgk hasil2 seninya. kebanyakannya mengunakan canvas dan juga oil painting. kepada yg berdekatan bolehla melawat galeri ini.

3 kul. pilihan warna frame gold to complement gold thread 

antara hasil seni yg dijual 

ini katanya manuskrip tempahan Ustaz Don

Wednesday, January 21, 2015

Circuit Training

Hari kedua perjumpaan dgn coach @team leader hari ahad lalu. Hari ini buat circuit training. Mmg osem. Penat tu kira moderatela.

Session ini mengajar cara2 basoc utk cardio dan excercise. Basic aje buat kat rumah pon okey je. Ade juha session belajar kira calorie and belajar portion makan.

Gambar sekitar aktiviti.

Tuesday, January 20, 2015

Cadar Sutera Dari China

Ini merupakan survenior utk kami yg hubs beli masa kami backpacking ke China tahun 2010 ke 2011 dulu. Dh lama beli tp amat jarang sekali kami guna.

Tak taula sutera asli ke cmne, Jauhari ini tak kenal Manikam. Cuma nak share, tidur atas ni mmg sejuk dan selesa. Tak perlu ON aircond lama sgt tambah2 musim sekarang, Selangor sgt panas dimalam hari.

Dh lupa harganya berapa tp ni kami beli kat Beijing. Pada i sgt cantik sayangnya basic set saja, xde conforter dan sarung bantal 1 pasang saja...xde jugak sarung bantal peluk.

Ramai2 org jual cadar dari China, ade ke yg jual seakan2 yg ini yea?

Saturday, January 17, 2015

Kick Off JK1M sn 4

Hari ni merupakan kick off (sepak mula) program cabaran jom kurus utk musim ke 4. Sebenarnya i join program ini mmg xde niat langsung utk menang. Join sb mmg nak kurus semata2.. sungguh penat dh hidup dlm kegemukan dan self esteem yg sungguh rendah.

Program hari ni lebih kepada perkongsian ilmu utk diet pemakanan. Seminar kevin zahri last week mmg dh ajar cara2 kira calori dsb nya. Juga permulaan measurement utk berat dan juga every inch of the body.

Utk outdoor pula, training lebih kepada nak measure fitness badan. We did jumping jack, sit up, push up dan juga stretch.

I sgt berharap i bersungguh2 dgn cabaran ini. At least nak buang 5kg.

Berat i hari ni:  66.2kg

Thursday, January 15, 2015

Heart Rate Monitor

salah satu essence dari seminar Jom Kurus yg i joined last Sunday , ceritanya kat sini..

salah satu item yg agak penting ade utk org yg nak light workout adelah utk mengetahui heart rate kita adekah telah bersedia dan masih belum cukup warm up atau dah kaput ??

jadi eloklah ade pakai heart rate monitor utk mengetahui kadar kesediaan heart kita (alasan utk beli jam baru)

banyak ade kat pasaran tapi yg di recommed adelah 3 brend dibawah:

1) SUUNTO
2) POLAR
3) GARMIN

terpengaruh juga i dah order dari http://www.lazada.com.my/


Wednesday, January 14, 2015

Harga Yamaha EGO LC 2014

Adik i Hafizah sudah mula berkhidmat di Hospital Kajang sebagai jururawat masyarakat bermula 5th Januari yg lalu. kisah daftar kat entry lepas disini.  

untuk memudahkan perjalanan dan urusan pergi balik kerja khususnya, kena ade motorsikal.
mmg dah lama Hafizah ni nak Yamaha Ego ni. since EGO S 115cc(lower spec) vs EGO LC 125cc(upper spec) beza RM700 je so amik LC teruslah.

harga motor ni OTR RM6,140 tak sangka mahal jugak harga motorsikal ni. ini buatan 2014.

detail pasal kedai ni adelah:

Sin Swee Kee Motor,
36 Jalan Mendaling , 43000 Kajang
(Depan Satay Kajang Haji Samuri)
019-3117863
03-87369817

free gift adelah Lock , Baju Hujan dan helmet bodo..i upgrade tambah RM60 utk KHi.




Tuesday, January 13, 2015

Hafizah Si Jururawat Masyarakat

pernah suatu masa dahulu i up cerita pasal adik i yg dapat offer belajar sebagai pelatih Jururawat Masyarakat under kementerian Kesihatan malaysia , cerita tawarannya disini .

sepatutnya dh habis belajar tahun akhir 2013 tp sb masalah kesihatan dan operation buang appendix telah menyebabkan terpaksa tangguh exam 1 semester, baru tahun 2015 ini la baru dapat penempatan utk kerja.

satu yg i tak suka pasal perkhidmatan kerja government ini adelah staff hanya akan tahu penempatannya pada hari mendaftar.

contohnya :

surat tawaran hanya menyatakan negeri mana penempatannya iaitu Selangor. Negeri Selangor keluasannya 8,104km2..betapa luasnya..jumlah Hospital dan Klinik Kesihatan pula jangan tanyala berapa banyak,pastinya banyak kan.

jadi soalnya sekarang , pada hari daftar staff akan tahu kat mana berkhidmat dan pada i sgt sukar utk arrangekan accommodation , kediaman dan juga utiliti lain. daftar Isnin, Selasa dan seterusnya dah mula bekerja. jadi bayangkan mana nak stay mlm Isnin itu ??

jadi utk improvement , i cadangkan supaya sebelum daftar tu sudah di confirmkan penempatan (posting) tu kat Jabatan Mana , Kawasan mana..at least staff boleh datang awal dan arrangeken accomodation awal. xdela terpingga2 pada hari daftar.

_____________________
selamat berkhidmat.


Monday, January 12, 2015

Seminar Jom Kurus bersama Kevin Zahri

semalam hari Ahad, i join seminar Jom Kurus bersama Kevin Zahri. i dapat free participant sb register utk cabaran Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) utk musim ke 4. seminar yg informative dan fun, tak sangka Kevin seorang yg kelakar juga.

banyak ilmu yg dapat sepanjang 3 jam seminar ini. paling penting pengiraan kalori dalam intake makanan seharian dan juga kepentingan senaman atau aktiviti active lifestyle. 

ini adelah salah satu usaha i utk mencapai target tahun ini , kalau boleh nak kurangkan 10kg,,
kalau boleh high target 20kg duration sampai hujung tahun ini.

insyaallah jika umur panjang. semoga bersemangat !!!terus bersemangat, tak mau hangat2 taik ayam saja.

#JK1M


Sunday, January 11, 2015

Cadar IKEA's ÄNGSSKÄRA dan MYSKGRÄS Double

i nak share cadar yg baru beli hari tu .

actually its a quilt cover with 4 pillowcase set. nama adelah spt tertera.

harga set:
1) Quilt cover set ÄNGSSKÄRA ini adelah RM50 (genapkan).
2) Quilt MYSKGRÄS ini adelah rm 20 (genapkan)

utk cadar i tak beli sbnya boleh pakai cadar kat rumah ade i cadar yg tak ade "kawannya", tak matching tapi okeyla sb tak nampak .

after masukkan quiltnya i jahit kat tepinya ke cover itu sb nti taknak tukar2. utk "mulut" quilt cover i jahitkan kelim saja. agak bersepak utk org yg tak pandai menjahit tp okeyla asalkan kemas

so puas hati jugak dgn set ini, bila pakai nampak cantik jugak. 

Saturday, January 10, 2015

Halal Food in New York City

"tercicir" pulak citer pasal food kat New York.

entry sebelum ini mmg i ade citer pasal kami transit je kat NYC for 2 days jadi tak dela kami google bersungguh2 pasal halal food dekat area2 sana.

jadi, agak susah jugak kami nak mencari makanan halal dekat area hotel yg kami tinggal.
jalan punya jalan mmg letih jugakle mencari.

jadi di sini nak share yg kami jumpa adelah kiosk makanan yg penjualnya adelah pakistan kalau tak silap.
nampak i je berhijab terus dia bagi salam.

kami mkn kebab je, harga lupa pulak berapa. selain dari itu kami mkn buah2han saja. 

Premise Dakota Roadhouse ni adelah surau tempat solat

inilah, bfast, lunch dan dinner kami


Friday, January 9, 2015

OLAY Aquaction Deep Hydrating Toner

setelah agak 2 bulan guna toner SKII dgn sejimat2nya, akhirnya dh 2 minggu tiner tu habis jugak. iyela, 30ml je pon mestila habisnya sungguh cepat. plan asal mmg nak sambung pakai tp memandangkan harga nya yg sgt high end, i decided utk maintain pakai FTE dia aje.

manakala utk toner, kita nak cuba pakai OLAY pulak. 

tak pernah cuba lagi pakai toner OLAY, ini merupakan 1st time. dari zaman belajar dulu OLAY ni i pakai dia punya OLAY Total Effect je 

OLAY Aquaction Deep Hydrating Toner ni harganya RM65 utk 150ml isi kandungan.
all the best utk diri sendiri. 

Monday, January 5, 2015

Selamat Penggantin Baru Yatie

it is quiet sometimes i attended friend's wedding reception since my circle of friends are either married with kids or comfortable being all alone.

so yesterday was the wedding reception for my beloved Yatie (close friend who like an adik) .
Congratulations Yatie.

"jodoh itu rahsia Allah. 
enjoy your after married love and life"

pardon my attire..those are my most comfy uniform

Saturday, January 3, 2015

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck Novel to Movie

lupa sudah sape yg share kat blog beliau pasal adenya Movie TKVDW ni.

novelnya mmg dah lama i baca, karya HAMKA
satu karya yg amat menyentuh hati, menangis tak berhenti baca novelnya.

tak kurang menyayat hati filemnya.
cuma soundtracknya pada i mcm tak kena sb cerita ni gambarannya tahun 1930-an soundtrack lagu terkini hehehe

sini link ke filemnya , siap dgn sarikata utk memudahkan guna bahasa Melayu



Friday, January 2, 2015

Bunga Hidup IKEA

bunga hidup yg sangat murah dan sesuai utk indoor decoration.

ni i beli kat IKEA harga bunga RM1.90 saiznya kecik saja tp mmg comel utk letak kasi penyeri saja.
pasunya RM4.90

kononnya ni jadi " Penyeri Kat Singki Basuh Tangan "

kepala paip yg tak semengah 

Thursday, January 1, 2015

Welcome 2015

impian tahun ini adelah sambungan dari tahun lepas. sb ape??
sb impian yg di create utk tahun 2014, semuanya tak tercapai...jadi i masih lg tak give up tapi akan terus sambuung.

IBADAT
1) Solat 5 waktu
shame on me!! walaupuun ade peningkatan dari segi solat 5 waktu, tp banyak kali juga tertinggal.
tahun ni kena perhebatkan lagi ibadat wajib ini.

solat Dhuha, sekali pon tak buat ADOIH!! tahun ini kena curi2 masa juga kena buat.

2) baca Al Quran
yg ini masih lagi ikut mood.
tahun ni target nak khatam (sama mcm target Kevin Zahri)

TRAVEL
1) Perth & New Zealand
yg ini plan dgn family in law nak kesana tp kena tgk budget kapal terbang dulu cmne sb sekarang ni ekonomi pon tak berapa nak memberangsangkan.

2) Kota Kinabalu
yg ni plan nak bawak family kat kampung bercuti di Kota Kinabalu. myb cuti sekolah March atau Mei nti.

HOBBBY
1) membaca
tahun 2014 ni tak track pulak berapa banyak yg i baca tp mmg tak capai target 20 biji buku.
kena banyak lg membaca ni. start with The Help

2) Menulis
yg ini i banyak tulis blog aje, plan nak tulis hantar kat megazines adelah tidak tercapai.
banyak habiskan masa kat media social...IG and FB

SELF IMPROVEMENT
1) yg ini hajat nan 1 utk reduce weight adelah sgt tidak berjaya .
will power mmg hancus.
instead of losing weight , i gained 5kg in 2014.
sekarang 65kg adooiii dh mcm mak beruang pulak gamaknya.

to start with , 17th Jan ni i join JK1M Kevin Zahri...
tgkla mcmana harapnya ade kuat will power

NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...