Tuesday, March 31, 2015

Cameroon Highland : Penginapan

baru ada kesempatan nak share pasal penginapan kami masa percutian ke Cameroon Highland tempoh hari .

mmg tak dinafikan banyak tempat penginapan yg disediakan kat Cameroon Highland (CH) .
anda boleh pilih dari segi penginapan Hotel, Service Apartment ataupun Homestay. disebabkan mmg pergi dgn group yang besar, jadi pilihan kami adalah Homestay atau Service Apartment.

mmg mula2 approach Homestay tapi last2 i pilih utk stay kat service apartment. so , book Parkland Apartment thru Hotel.com. harganya mmg within range budget i. reason nak tinggal kat service apartment ni sb convenience .

sedikit mengenai Service Apartment ini :
1) bilik tidur :  3 bilik  (1) master bedroom (1 queen bed, 1 single bed), (2) second & third bedroom ade 2 katil single.
2)  bilik air : 3 bilik air , setiap bilik ada bathroom sendiri
3) meja makan
4) sofa set & TV set
5) dapur, tiada cooker, peti ais kecil disediakan
6) built in heater utk bilik air

parking mmg banyak, kami datang dgn 4 kereta cukup utk parking.

berdekatan dgn Brinchang town dan Pasar Malam CH

jadi secara totalnya, mmg puas hati.

harga 3H2M : RM751.34

copy from Hotel.com
gambar si kecik sg hiasan di persekitaran Parkland Apartment 

Sunday, March 22, 2015

Sexy White Jamu Jelita

dh 2 anak ni, tak pernah mencuba pulak suplement utk memontokkan kembali payudara. sbnya anak masa breastfeed amat sensitif dgn jamu2 jadi tak ade action n effort utk menganjalkan kembali bentuk payudara.

malu jugak tgk baru masuk 30an tp dh kendur...usah ceritalah spare tyre keliling pinggang.

jadi sekarang nu mencuba Sexy White Jamu Jelita. conceptnya yg popular sekarang ni...iaitu minuman shake. set ini retail price rm38.90 utk 400g botol packaging sekali dgn shaker.

kalau beli dgn stokis yg ni harganya rm31.00. stokis di Econsave Bangi. selamat mencuba dan harapannya berhasil.

Saturday, March 21, 2015

Nasi Arab Sedap di Cameroon Highland

minggu lepas awal cuti sekolah bawak family semua ke Cameroon Highland. mmg dh sgt lama tangguh trip ni alhamdulillah at last jadi jugak.

utk makan tengahari, i rasa mcm agak sukar utk cari mkn tghari yg proper kat sini. cari punya cari jumpala kat area Tanah Rata satu restoren makanan arab.

nama kedai Ar Raudhah. masa pergi tu operating hour agak lewat jugak iaitu pukul 12 noon. masa kat sana semua pon dh agak lapar tu yg tak sabar2 nak makan.

kami makan nasi mandhi arab dan pada i sgt sedap rasanya utk air tangan org melayu.  harga yg kami mkn ni rm54 set sekali dgn satu jug air. sesuai utk 3-4 org makan .

MyKlik , Online TV RTM

kalau sebelum2 ni mmg tak tahu atau tak pernah ambil tahu tentang catch up Tv atau Online TV untuk chanel RTM, tapi semenjak melekat kat Drama malam2 Angin Syurga ,TV2...berjinak2 pulak dgn TV online specially catch up tv utk tgk balik episod yang lepas2.

since mmg agak susah jugak nak commit tgk tv 9mlm so tgk kat MyKlik sajalah.
ini boleh tgk online live streaming ataupon catch up.

ini link utk ke MyKlik .


Wednesday, March 18, 2015

Tema Warna Makanan

Nak share perkongsian dari group wassapp.

Sesuai utk yg mengamakan makanan untuk kesihatan.

Tuesday, March 10, 2015

Lawatan Zoo Negara 2015

ini kejadian hujung bulan January yg lepas. since weekend tu mmg i takde plan ape2 activity, jadi kami bincang-bincang aktiviti apa yang kami nak buat utk menceriakan anak-anak.

i terfikir juga sudah agak lama berkira2 nak ke zoo. bukan ape, Adam, sgt sukakan binatang2. jadi adelah elok juga utk exposekan anak kecil ini dgn real binatang, bukan saja berpandukan gamba.

so kami bergeraklah ke Zoo Negara pada hari Sabtu 31st Januari tu.

1) tiket 
jadual untuk tiket harga semasa adelah :

harga 2015 

2) Parking 
parking rate agak mahal pada i . namun, bolehla ruangnya agak besar dan lapang.

3) Attraction, 
rasanya utk Zoo Negara ni, attraction not bad siap ade bird show bagai.

4) Makanan dan Minuman 
kat sini BAPOK mahal..nasi gorang mau rm25 satu set, air teh je rm8 segelas ABC rm9 gilos. so i advice, bawaklah bekal sendiri dari luar. kat sini mmg harga cekik darah

itulah so far, okeyla buat suka anak2. hubs siap buat video post kat You tube



Monday, March 9, 2015

Ladybird's Peter And Jane

ekoran dari keterujaan mak2 utk anak2 pantas membaca, maka i pon terjebak utk membeli buku "epic" Ladybirds' Peter and Jane ni, sepertimana buku ini amatlah di recommend oleh teacher sekolah Aliya.

buku ni sebenarnya banyak je dijual loose2 piece dgn harga RM9.90 satu. tapi lebih jimat jika beli dlm small box dimana contoh yg i beli ni series 1 -2 a,b,c iaitu 6 biji buku semuanya RM56. jimatla dalam rm 3.40 kat situ ...ade banyak kat MPH Alamanda.

ade saja jual kat online, ig @earlylearningshopmy  kalau nak beli thru online RM52 +RM6 postage so terpulanglah pada diri sendirilah nak beli online atau ke kedai. kalau kat kedai ig ni ade juga jual box set 36 books RM378 free Flashcard  .

kisahnya, buku ini mmg dah lama ade dalam pasaran malah i rasa dari zaman i  kecik2 dulu pon english teacher mmg ajar baca english guna buku2 ini. kalau ikutkan packaging buku ni, dah 50tahun dah teknik pengajaran ni. ade 12 set semuanya dan stepsnya a = sebut, b= guna dan c=tulis.

selamat mengajar.

beginner set, see 50 tahun dh buku ni di publish 

harganya dari MPH 

cara2 guna buku ini 

tajuk2 utk semua series 12 series semuanya 

inilah "rat lab" nya 

adik yg teruja bila disuruh smile 





Saturday, March 7, 2015

Art Class A Ball Clay

Jika ikut jadual pembelajaran Aliya, hari sabtu pagi adelah art class.

Jadual yg dibuat tu adelah utk panduan sahaja supaya mama disiplin utk mengajar Aliya membaca, menulis dan juga mengira.

Utk art class harini buat ball clay modelling yg beli kat Toys r Us.

Harga benda ni murah je rm7.95. Sesuai utk anak2 5yrs and above sb perlu teliti jugak utk buatnya. Bersungguh2 aliya buat sampai sanggup xtido siang.

Wednesday, March 4, 2015

My Beauty Regime

Post kali ni i nak share pasal my beauty regime.
I senang sekali catogarikan i punya beauty regime ini sbgai quick and easy.

I suka sekali kalau anda2 pakaila sikit light makeup kat muka sendiri, be more presentable. But being me, i mmg belum lg jinak2 kat alam2 makeup ini so...i always wear my face bare.

Biasanya i akan pakai

1) toner- yg ini tukar2 dari SKII ke OLAY

biasanya i akan wajib guna setiap pagi. Mlam tgkla kalau rajin...caranya pat kat muka pakai kapas muka..awal2 dulu nampak jugak kesan sedikit hitam Kat kapas tu tp after 2 months gitu apply every morning, kesan hitam sudah makin tiada.

2) pre moisturiser - SKII Pitera Essence

Yg ini i beli dh quiet sometimes, beli yg paling kecik 70ml harga dlm rm229 gitu. Agak mahal utk range i tp ape i boleh kata mmg puas hati. Walaupon cara yg diadvice adelah pakai kapas muka tp i suka tuang dlm 2 titik kata tapak tgn then apply kat seluruh muka....sampai cmtu sekali nak jimat tau. Boleh kata mmg i rajin apply 2 kali sehari.

3) moisturiser - OLAY Total Effects @OLAY Regenerist

I guna OLAY TE ni mmg dh lama seingat i dari umur i 20 tahun. So far mmg tak tergugat langsung utk tukar ke brand lain heehe....lately, selang seli dgn OLAY Reg sb dh rasa mcm kulit dh makin tua (walau jiwa sentiasa muda) .

4) Perfume - Live Jennifer Lopez @ Heat Beyonce

Yg ini perfume i gilir2 guna kalau nak strong sket pakai Heat kalau nak light sikit pakai Live...beli dh lama masa g London Dec 2013 lagi...dh makin nak habis dh time to topup. So far, among the scent yg i suka.

So far tu yg i selalu sgt guna. Utk siapkan diri after mandi, i akan apply semua /hampir semua diatas + Nivea Deo.

Utk bedak muka i pakai yg murah je , Silky Girl Neutral color. Senang nak top up sb murah harga dlm less than rm20. 1 ade kat bilik, 1 kat ofice , 1 kat beg makeup dlm handbag dan 1 lg kat tingkat bawah.

So far i agak puashati dgn kulit muka i...tp like i wrote earlier, kalau pakai light make up lg best.
Kat bawah i share gamba i hari ini.

NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...