Wednesday, June 24, 2015

Air Fryer KHIND RM358

hari ni nak bercerita pasal Air Fryer.

dengan semangat nak mengurangkan tahap kolesterol dan lemak berlebihan dalam badan, i telah membeli satu air fryer jenama KHIND dari Lazada.com.my   . harganya RM358. the best in the market is Philips tp harganya agak high end jugakla. so pilih yg KHIND ni je la.

hasil masakan adelah spt gambar dibawah.
rasanya mmg tak best sb terasa kering nya tiada minyak, namun itulah tujuannya..

next myb nak try goreng ikan atau ayam pula.

gorengan fries nampak okey tapi rasanya kering 

rupa air fryer

frying pannya 

gorengan nugget dan crab stick , garing tapi rasa kering 

Monday, June 8, 2015

Danisa Traditional Butter Cookies

Kegemaran Adam lately. Danisa Butter Cookies. Haritu bila first time beli, lepas stok dh habis..melilau jugak nak g beli.

Kat Jusco xde, kat Cold Storage pon xde. So kitorang replace dgn brand yg lain tp Butter Cookies jugakla..

Cuma rasanya mmg xsedap mcm yg lambang crown ni.

Akhirnya ade kat Giant jugak harga rm20 lebih kurang.

Sunday, June 7, 2015

Penyakit Sosial , Bila Dosa Dah Jadi Biasa

petikan dari Facebook ..

Warning.

A girl came into the shop looking for a breast pump. I asked who is it for as I need to explain on how to use it. She looks like under 16.

She kept quiet. Her mum walks in. I asked if its for her.


"Ni haaaa untuk anak makcik ni. Puteri ni tak abih sekolah dah beranak pulak"

I was caught off guard. I said my code word to my staff and off they stayed far away from me and the customer.

Trying not to stare, I asked the girl, "Bayinya sihat?"
She just nodded. I think she is either scared or she is embarrased.

Tahniah. I explained to her that is the right move to breast fed her baby.

The big mother said, "duit bukannya ada budak-budak ni nak beli susu, jadi kena pam sendirilah"

I just ignored this loud big mother. I think i deal with her later.

I turn to this scared timid looking girl.

I explained that it is ok not to give infant formula. Mother's breast milk is the best for the baby and the mother. Healing process would accelerate too. Main thing, no stress and eat well for the mother. With that, the quality milk will be better. She smile.
I look at her, for whatever reason, know this " you are not a lost cause." in Malay I said "Adik jangan susah hati. Orang drama tv kata, babak hidup Adik tak berakhir lagi. Masih ada ruang nak bina diri"
I hate myself a bit when I have to explain my thoughts in Malay. But the point that I wish for her is that she is not a lost cause.

Ada apa nak tanya lagi?

Big mother "Pil Minda tu dia boleh makan tak? Dah ada anak pun kena amik peksa. Nanti nak sara anak macam mana kan?"

Tak boleh makcik, sebab dia susu badan.

"Mak, Takpelah mak. Xxxx jaga baby ni dulu. Lepas abih SPM, bole jahit masak jaga anak sekali. Xxxx dah ada rancangan lah."

First of all, I do wish they would not talk all this infront of me. Malu and sad really. But damnnn, she got a plan. Better than the last girl who said she wants to study cosmetic, be an artiste bagai. At least this one is realistic.
I noticed this girl pun chantek jugak. Ok ok ok. Focus.

So I explained how breast pump works. Looks easy. Ok.

The big mother ask. "Awak tak nak tanya ke budak camni napa mengandung?"

By this time, nothing surprises me anymore.

"Makcik, yang penting ibu dan anak Selamat. Benda lain buat bukak aib dan datang fitnah saya rasa saya tak masuk campur."

She blinked. In my mind, do not make her an enemy.

"Dan syukur sangat Adik ni ada mak penyayang macam makcik. Dia dan bayi dia ada harapan lagi. Sokongan keluarga tu penting. Makcik ni bagus sangat."

I don't know if she boughtu what I said to her just now.

"Ni menantu saya. Laki dia anak saya. Nak marah pun tak guna"

"Baguslah tu."

I think i had enough. That little girl had enough here.

I just turn to the girl. Belajar tanam sayur sekali dik. Boleh buat niaga. She smile.

No one is perfect.
No one wants to be outcast.
But fate has its own story line that needs to fulfiled.

My staff was scared that day. I told them do not be scared if you live honestly. Know your right. Say "no" if its against your will and more importantly, be smart.

For this xxxx girl. She is going to be a terrific girl and a good mother.

I may not help her much today. But I am satisfied that I managed to kick some sense to the big mother.

My only thoughy is for the mom and baby. That is what matters.

This can happen to any one of us. Really.

Syed Azmi, not my best. Not my best

hari ni nak share serious talking sikit........

mungkin ramai yg dah come across petikan kat atas. 
Ramai yg mengaggap En Syed ni macam herolah kononnya sb membela nasib gadis yg teraniaya.

i am soo against this , memang patut mak budak tu marah..sb ape ? 
sb ALLAH lagi marah..ini zina bukan sedikit kecil dosa ni..dosa besar!! walaupon masih lagi , insyaallah akan diampuniNya.

ini lah masyarakat kita bila halal haram mmg diremeh-remehkan ... betapa besarnya dosa penzina ini sampai hukumnya adelah 100 rotan , bayangkan lah betapa seriusnya larangan ALLAH terhadap dosa ini.

Sedikit Huraian Berkaitan Hukum Zina: Perzinaan ialah persetubuhan yang dilakukan oleh seseorang lelaki dan wanita di luar nikah yang sah, atas dasar disengajakan dan keduanya mengetahui, bahawa persetubohan itu dilarang keras oleh agama. 

Firman Allah swt : “Perempuan dan lelaki yang berzina, maka rotanlah mereka oleh mu, tiap-tiap seorangdari keduanya sebanyak seratus kali rotan. Dan kamu tidak boleh merasa sayang kepada keduanya dalam perkara agama (hukum ) Allah, jika kamu beriman kepada Allah dan Hari Kiamat, dan hendaklah hukuman keduanya itu disaksikan oleh segulongan orang-orang yang mukmin.” (An-Nur : 2) 

Hadis Nabi saw : Dari Ubadah bin Samit ra dari Nabi saw ia bersabda,” Ambillah oleh mu (peraturan) daripada aku, Ambillah daripada aku, sesungguhnya Allah telah memberikan jalan untuk mereka, iaitu perawan dan jejaka, hukumannya di rotan sebanyak 100 kali rotan dan dibuang daerah selama 1 tahun. Janda sama duda, hukumnya dirotan sebanyak 100 kali rotan serta direjam.” (Riwayat Muslim dan Abu Daud)

++++ petikan dari Al-Alorstari+++

dan i sebagai parent mmg memandang serius perkara2 mcm ni, mmg tugas ibubapa utk ajar anak2, tapi berapa ramai yg terlibat dgn penzinaan ini yg dididik dari awal lg dari ibubapa??

ini amat serius, bayangkanlah ape akan jadi dgn anak2 dihari kemudian ,,tak ush jauhla ,,,dalam 4-5 tahun lagi kalau org kita masing2 kata "it's okey" dgn penyakit sosial ini.



Saturday, June 6, 2015

Keretapi Tinggalan Banjir Di Jerantut

Ini cerita lama baru nak share.

Dalam perjalanan balik ke kampung 1 May lepas, kami singgah kat Jerantut area stesen keretapi Jerantut.

Kawasan ni dh jadi tinggalan ekoran dari banjir yg dasyat melanda Kelantan sekitar hujung tahun lepas. Tak tahulan bila pulak akan pulih seperti sediakala.

Adam seronok sb dapay naik train.

Friday, June 5, 2015

Kluang Downhill Challenge 2015

Ini cerita nak share cerita pasal hubs cinta hati i naik podium selaku juara utk categorinya Master B kalau tak silap bawah 33 tahun.

Dh lama dh dia tak masuk race sekali masuk juara pulak....

Alhamdulillah #kipidap

Tuesday, June 2, 2015

Mamakiddies Baby Jogger Stroller dgn Harga Lebih Murah

kepada yg berminat untuk mendapatkan Tendem/Double Stroller terutamanya, i cadangkan anda berkunjung ke Mamakiddies lokasinya di Subang USJ websitenya http://www.mamakiddies.com.my



untuk double stroller model sebelum 2014 ini, (warna silver) kami beli dgn harga RM2600 tapi utk harga semasa model 2014 (warna hitam) harga kat Jusco yg i ambil gambar semalam adelah RM3600. bayangkan beza dalam RM1000. banyakkan?

jadi kepada yg sangat berminat utk mendapatkan stroller jenis ini, rasanya amat berbaloi utk berkunjung ke Mamakiddies.

2014 black edition. **sorry dh cuba rotate gambar tp failed 

detail harga 

ni yg kami beli last year. 



Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG