Sunday, September 6, 2015

Salted Caramel Doughnut dan Roti Sosej

nak berkongsi resepi hidangan snek yg i sediakan untuk keluarga semalam.

1) Salted Caramel Doughnut

bahan2;
yis 
2 sudu kecil yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
semua bahan dicampurkan dan dibiarkan hingga kembang berbuih

bahan utama
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin

cara2;
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.

2. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
3. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
4. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
5. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
6. Salutkan donut dengan salted caramel dan juga taburan choclate rice



2) Roti Sosej
menggunakan doh yg sama tadi , masukkan sosej dan silangkan balutan doh pada sosej.
boleh juga dimasukkan cheese utk rasa yg lebih sedap.



Salted Caramel Sos

Pasti ramai yg suka minum latte bersama caramel sos atau makan desert bersama caramel sos ini.

Rasanya manis dan warnanya amat menbuka selera tapi kadangkala kita membayar agak lebib dari nilai nya sendiri.

Jadi disini i nak share cara buat caramel sos yg mudah.

Bahan2;
1 cawan gula halus
1 cawan susu sejat
50g butter
Secubit garam
Sedikit assent vanila

Cara2;
Dengan menggunakan sauce pan, panaskan gula dgn api yg sederhana, pasyikan sentiasa kacau.

Hanguskan gula sehinga berwarna perang kemudiam masukkan butter dan kacau.

Setelah butter cair semuanya masukkan susu kacau sehingga mendidih.

Masukkan garam dan juga assent vanila.
Siap utk dihidangkan.

Saturday, September 5, 2015

Larian Hari Malaysia MAKSAK 2015

Ini event hari ni setelah 2 minggu gaps dari event larian yang lepas.

Event ni dibuat utk org2 penjawat awam ( kerja goverment) tp open jugak utk penjawat swasta mcm i ni.

Bila event gomen ni bahasa pasarnya, jadi dh tentulah ramai org melayu berbanding larian lain yg bukan anjuran gomen mestinya ramai bangsa cina.

Event simple saja tiada yg lain dari yg lain..cuma org agak ramai setelah event habis kerana ade Karnival Usahawan Desa (KUD) yg sama2 berlangsung disana ketika ini.

Bila acara di Dataran Putrajaya, lalauannya mestilah dari dataran terus ke PICC then patah balik ketempat mula di Dataran Putrajaya.

Catatan masa i dh agak improve cuma masih banyak perlu diperbaiki lagi. Larian perlahan tidak mengapa tetapi perlu consistant.

Till next event.

Wednesday, September 2, 2015

All Creatures Big and Small , NOAH is Gone and Two by Two Ooops The Ark Has Gone

ketiga - tiga tajuk kat atas :

1) All Creatures Big and Small
2) NOAH is Gone
3) Two by Two Ooops The Ark Has Gone

semuanya refer to movie animasi yg sama.
sekarang ni terpesona dgn kartun ni, mmg best !!

jalan cerita yang relax, team yg cantik dan kartun yg colorfull.
Temanya:  Friendship, Team Work, Appreciation for Others.  

bukan je anak, i pon suka layan kartun ni, ade ciri2 kesamaan sikit dgn Ice Age ,
but the characters are even cuter.

"nora bagi 5 bintang!!"








Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG