Tuesday, December 29, 2015

Bukit Melawati Kuala Selangor

time2 downtime sekarang ni di mana industri Oil & Gas sangat2 berada dalam keadaan tak stabil, nak cuti2 overseas tak dapat lah yea so kita jalan2 terokai dalam negara sajalah. 

kebetulan masa pg Kuala Selangor ni utk tujuan kenduri kahwin sebenarnya, since google2 banyak jugak tempat menarik kat sini, terus decided utk stay satu malam. 

antara aktiviti yg kami pergi adelah melawat Bukit Melawati. 

agak menarik juga lawatan kesini kerana utk menaiki bukit itu kami semua menaiki tram. agak seronoklah menaiki tram. cuma mungkin kebetulan dgn cuti sekolah jadi pengunjung agak ramai.

di puncak bukitnya ade musium dan juga light house. ade juga sekumpulan besar monyet hitam berbulu panjang. 

gambar dihadapan musium berlatar belakangkan light house 
sekumpulan monyet berbulu hitam yg menjadi "penyambut tetamu".
untuk i pertama kali tgh monyet yg spesis ini. 


Friday, December 18, 2015

Husband Patah Tulang Bahu

musibah yg menimpa hubs hari Ahad lepas.
jatuh masa main basikal downhill masa sesi latihan utk Race 19 & 20 December nti.
dah nasibkan , adelah tu hikmahnya..
penghapus dosa.

secara scientific nya Clavicle /collarbone fracture or broken lah ni.
kalau ikut ni mmg severe lah jadi dinasihatkan segeralah jumpa pakar utk rawatan lanjut.
sb mmg sakit bila lakukan pergerakan selisih tulang dgn tulang.

disini i share kan x-ray image utk informasi semua.

Wednesday, December 16, 2015

Homeschooling Art Craft

ni aktiviti yg i buat dgn Aliya semasa menunggu hubs dekat hospital.
sepanjang cuti sekolah ni Aliya mmg selalu mengadu bosan tak tau nak buat ape.
suruh membaca malas pulak dia , buat buku kerja pon malas. 
sampai nangis2 ckp bosan nak buat ape??

terpaksalah pulak mama dia ni jadi art teacher. 
tq for internet , google2 dapat jugakla idea ciput2. 
nak pikir sendiri mmg i ni jenis bangsa yg tak kreatif

2 art items yg sempat buat guna bahan2 yg simple.
beberapa helai kertas warna
guntung dan gam 
pencil warna 
puncher corak2 

maka terhasillah kerja /art work utk hari tu
tp syarat budak ni pon susah jugak..
kena buat sama2 
huhuhhu 

feather duck 


numbering turkey 


Thursday, December 10, 2015

Bunga Lavender Hiasan

untuk hiasan kat atas console table/almari ni mmg dah banyak kali bertukar2 
haha lama2 mesti ade aje yg tak puas hati kan ..

sebelum ni letak hiasan lilin dan lampu meja, 
sebenarnya mmg dah lama dah tukar hiasan kat atas tu dah lebih dari setahun setengah dah pon 
bertukar jadi letak frame2 gamba 

Entry Detail (sila klik) 


tp frame gamba pon lama2 nampak tak sememeh dan tak cantik jugak
walaupon warna frame sama tp sebab mcm2 saiz jadi huru hara jugaklah (gamba pakai frame takde pulak ) 

entry detail (klik) 


pastu i cari idea baru dan letak pulak pasu dan bunga sebagai hiasannya pulak
hiasan bunga lavender jadi pilihan sebabnya orkid kesukaaan agak mahal harganya.

jadi belilah 2 pasu bunga lavender. RM170 setiap satu. 

tunggang terbalik pulak gambar nya 





NUFFNANG

Halaqah Tanda2 Kiamat

Kepada teman-teman yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk ...