Thursday, November 10, 2016

Birthday Goodie Tag

seperti tahun2 lalu , bila time nak celebrate birthday Aliya kat sekolah i dgn budgetnya biasanya buat tag utk goodie bay tu sendiri je.

pakai words je.
 tahun ni celebrate sekali Aliya dan Adam.
untungnya anak sekolah sekali dan bithday month dekat2 so boleh celebrate sekali je.

kali ni buat lain sikit, ade tambahan Pinky Pie (My Little Pony) utk Aliya dan Transformer bumble bee utk Adam .

hope budak2 suka .



Wednesday, November 9, 2016

Idea Bedroom Dresser

Kali ini i nak share idea utk dresser dan juga cermin utk bilik tidur. Setakat ini consider this one is under my wishlist lah gitu gayanya.

Sgt teruja utk make over dresser IKEA yg i dh beli suatu masa dulu tp tak guna utk storage.

Cuma idea i utk tambah kaki utk dressernya dan juga pilihan warn adelah dari off white colour senada dgn perabut2 lain yg sudah ada di dalam bilik kami.

Masih tercari2 kaki kayunya dan juga mencuri2 masa utk painting.

Semoga tercapai

Monday, October 3, 2016

Idea Utk Cermin Dresser

Tgh mencari2 idea lg utk menukar/transform chest drawwer kepada sudut dresser dlm bilik tidur utama kami .

Idea dlm kepala lebih kepada nak cermin bulat dan jenis yg kena drill ke dinding, tp masih menimbang2 utk guna simple square mirror dan jenis letak tanpa perlu drill dinding.

Walaubagaimana pon entry ini sy kongsikan idea2 round mirror yg unik2 dan berkenan dimata.

Monday, September 19, 2016

BookXcess Online , Gedung Buku Murah

hi all,

hari ini I nak berkongsi satu gedung belian buku yg murah.

Kalau tak silap ini company yg orgaize big bad wolf.

Buku mmg murah. Range belas2 rm je utk buku yg kebanyakan jual kat kedai rm30 -rm60.

Tp pilihan tajuk2 buku bukan semua yg famous2lah. Kena pandai2 godek2.

I beli 6 terus, advance birthday gayanya.

Friday, September 16, 2016

Serawa Durian dan Roti Jala

Musim2 durian banyak ni jom share resepi cara buat serawa durian.

Bahan2:
Durian ikut kesukaan berapa ulas nak letak
Santan 1 kotak
Gula
Garam
Gula Melaka
Daun pandan

Cara:
Campurkan durian, santan,air dan gula.
Masukkan simpulan daun pandan.
Masakkan sehingga santan masak atau mendiddih.
Tambahkan gula melaka dan garam secukup rasa. 

Sambung masak sehingga semuanya sebati dan gula melaka cair.

Sedia utk dihidangkan

Wednesday, September 14, 2016

Pulut Panggang



Rupa pulut panggang siap utk dihidangkan
Bahan2:
250g beras pulut
1 sudu gula
Garam secukup rasa
1 kotak santan
Serunding daging
Daun pisang utk membungkus

Cara2:
1) Bersihkan beras dan tos sehingga kering
2) kukus sehingga masak dlm 1 jam
3) gaulkan gula, garam dan santan bersama pulut yg sudah masak
4) sambung masak sehingga pulut nampak sebati dgn santan
5) bungkuskan didalam daun pisang yg sudah dilayurkan api
6) panggang atau bakar ikut selera.

Utk resepi di atas dapat 15pax kuih yg gemuk2. Yg lebih boleh frozen dan panggang bila2 rasa nk mkn.

Ini pulut yea, utk jaga diet jgn mkn banyak sangat sekali mkn.

Saturday, September 10, 2016

Review Manual Breastpump Pegion

Binaan lengkap pump.
Button merah utk tukar ke mode expression dan stimulation
My breast milk "package" kat ofice

Hi

Nak berkongsi review manual breastpump jenama Pegion.

Structure breastpump ni simple aje ade 3 part utama iaitu kepala , cup dan juga botol.

Cupnya disertai dgn pelapik sikikon yg sangat lembut. Tidak menyakitkan bahagian puting dan sekeliling breast berasa selesa.

Bodynya pula amat simple dan no much effort required utk mengepam. Uniknya, ade mode utk expression dan stimulation, hanya alihkan lokasi button merahnya.

Utk rm145 harganya amat berbaloi.
Pakej disertai dgn spare valve.


Wednesday, August 17, 2016

Travelog Faghuzi/Kompilasi Travelog 7 Benua GIVEAWAY By Aku Seorang Traveler



semenjak dua menjak ni kecoh kat FB ke , IG ke ,Bolg ke malah kat Wassap Group pon orang dok bercerita pasal travel ..travel budget, tips, photo sharing la bagai for me banyak membuka minda utk traveler amatur utk berjinak2 dalam dunia travel2 ni.
 
thanks to otai2 travel sb banyak kongsi tips , itenary, pictures malah yg mana rajin tu siap ternitkan buku2. antara salah satunya brader kita kat bawah nile Aku Seorang Traveller dh siap ade buku2 siap bolehla amatur2 sekalian buat rujukan dan juga booster biar bersemangat jadi kaki travel.
 
brader AST baik ati ni buat giveaway , jom join sambil2 promo org local kita .
senang je takde slogan ape (typical kuiz ade slogan kan) ... sonang je manatau untung2 dapat hadiah ..

so apelagi , ade masa lagi ni ...All the Best !!

 
I tag Mrs Z
________________________________________________________________________________


CARA2:
Ikut jer 7 step kat bawah ni:

1. Follow blog AkuSeorangTraveler dengan  follow blog Kedai Atas Talian
2. Buat entry dalam blog korang, bertajuk "Travelog Faghuzi/Kompilasi Travelog 7 Benua GIVEAWAY By Aku Seorang Traveler"
3. Sertakan banner (kat bawah ni) beserta link giveaway dalam entry korang. Kalau nak copy image, sila select dan tekan Ctrl + C.





4. Tag seorang rakan blogger
5. Publish entry anda
6. Wajib untuk sertakan link entry penyertaan anda di ruangan komen entry INI sajer
7. Selesai, Good Luck!


Hadiah yang aku nak kasi,

  • Hadiah Pertama 1x Buku Kompilasi Travelog 7 Benua
  • Hadiah Kedua 1x Buku Travelog Faghuzi
  • 3x Tabung (pelbagai corak) Untuk Simpan duit buat travel
5 orang pemenang!

HADIAH MUNGKIN BERTUKAR & DITAMBAH LAGI JIKA GA INI MENDAPAT SAMBUTAN! :)

Penyertaan dibuka start harini 20/07/2016 sehingga 20/08/2016. Pemenang akan saya contact melalui komen pada 21/08/2016 :D

Wednesday, August 10, 2016

P.S I Love You

kali ini nak share pasal buku novel bertajuk P.S I Love You.
 
well mcm biasalah I mmg suka baca novel adaptasi filem or filem adaptasi novel. mcm tulah gayanya.
 
ceritanya berkisar mengenai Holly yg baru kematian suami Gerry, bagaimana Gerry sebelum meninggal meninggalkan 1 surat utk setiap bulan umpamanya seperti checklist , apa yg perlu dibuat /aim utk bulan tersebut . jadi, Holly menjalani kehidupannya sendirian berpandukan surat tersebut.
 
cerita ini juga berkisar mengenai persahabatan, keluarga dan juga kerjaya.
 
amat santai sekali tapi penuh dengan kenangan dan juga suka duka kehidupan. Ending yang sedikit dramatic tetapi memuaskan hati pembaca.
 
PS. buku pertama Berjaya khatam utk bulan August .  

Monday, August 1, 2016

First Day Work

first day work after 90 days maternity leave.
best ke tak best?

1) best
sebab pindah office, akan dapat new assignment pula lepas ni. insyaallah better life
2) tak best
sebab takde kawan , dating kej naik train

Tuesday, July 26, 2016

Instant Divider


Pembahagi ruang dan juga meja consol

Nak share pasal instant devider kat rumah. Biasalkan typical rumah teres kat Malaysia ni mesti bukak pintu jumpa sofa utk tamu , then meja makan. Utk kasi cantik, biasanya tuan rumah akan letak devider in between, made from wood atau seumpamanya.

Utk rumah kami tiada devider sebegitu  tujuannya kalau ade kenduri kendara atau expecting crowd ke rumah, takde masalah ruang.

Tp setelah 4 tahun duduk ka rumah ni dgn susun atur yg sama...kami (i) decided utk ubah sikit pandangan kat rumah sambil utk dapat pandangan yg berbeza, juga memberi lebih ruang utk anak2 berlari2 dlm rumah.

Jadi almari consol yg kami letak kat tempat cermin dinding berhampiran meja makan telah dialih menjadi pembahagi ruang antra sofa dan juga meja makan.

Semoga memberi nafas baru !!


Thursday, July 21, 2016

Memasak


Lama i cuti maternity kali ni lebih kurang 90hari..kena pulak bulan ke 2 cuti tu bulan puasa.

Timing yg sedang elok utk polish skill memasak. Tidaklah pandai atau rajin sgykan tp kesian pulak tgk wajah2 kesayangan yg lapar dan gembira puas bila tgk semua makan dgn penuh selera.

Alhamdulillah misi tahun ni utk tahun ke 2 kami "bazar-ramadhan-free" semua juadah homemade dan biasanya makan 1 lauk saja. Tiada pembaziran.

Tak sempat nak ambil semua gambar tapi entey ni adelah antara menu2 yg sempat disnap.

Semoga lebih istiqomah dan rajin memasak utk suami dan anak2.


Friday, July 15, 2016

Rantai Nama Aisyah


Nak berkongsi hadiah kelahiran Aisah tempohari..
Since Aliya dulu lahir i tempahkan rantai nama jadi utk kasi adil dan saksama, Aisyah kalini pon i ade tempahkkan juga rantai.

Tempah dari sedara kat kelantan.
Dia tukang buat emas..mean tukang buat rantai,cincin semua.
Design simple aje.
Harga emas masa tu klau kelantan ikut
1riyal = 2.72gram.

Yg ini mcm ni 6.11 riyal
Harga upah= rm250
Semua rm3058.

Beraya sakanle anakanda ku


Tuesday, July 12, 2016

Hari Raya Aidilfitri 2016















Raya Aidilfitri tahun ni belah Kelantan. So kami balik kampung 2 hari sebelum raya. Alhamdulillah sekali ni takde sangkut jammed mcm sebelum2 ni.

Hari raya sambutan kat kampung kami mcm biasa je xdela havoc hebat2 sgt. Sederhana sahaja.
#bajuraya
#kuihraya
#ziarahraya
#sembahyangraya

Tahun ni i tak sembahyang raya, kat rumah je sb #aisyahzaireen masih baby lagi. Takde siapa nak jaga.

1st day raya
Kat rumah sahaja, biasanya mmg mcm ni sb ayah antara yg agak berumur dlm keluarga jadi sepupu2 ayah akan dtg kerumah kami..beside org yg paling tua (nenek) i , adik beradik dia je yg masih ada jadi sedara2 dtg rumah.

2nd day raya
Melawat sedara2 kat kg belah mak. Repek Pasir Mas. Rumah mak2 sedara, nenek tiri dan mak mertua kakak di Pengkalan Chepa..habis kami jelajah.

3rd day raya
Melawat keluarga abang kat Pasir Putih. Campur jammed dan anak2 yg seronok main  kat rumah pak long diorang, habis 1 hari spend kat sana saja.

Semoga bertemu lagi di raya akan dtg ..giliran kelantan, 2018 pulak.


Saturday, June 25, 2016

Me Before You

dah dekat seminggu lepas habis baca buku Me Before You ni tapi still cannot move on!!
haha end up , 2nd book yg i beli tu masih liat nak baca dan masih lg sibuk mendengarkan soundtrack Me Before You.

i belum sempat lg nak tgk movienya, nantilah...tak sabar sebenarnya tp thats can wait i guess.

cume for me i rasa cerita ni lebih kepada true friendship punya cerita, donno myb for me kalau cmni punya relationship lebih kepada friendship.

ending dia sad sb hero mati.
tapi ceritanya mmg deep ,
would relate to arwah adik i yg after sometime bersemangat nak sihat,
tapi bila dah sampai satu tahap mmg redha and give up...
sebenarnya lebih kepada rasa hopeless,
sb merasakan i will never go back to the old me and have to rely life to other people.

very true and so hurtful.
cannot imagine how i am going to go thru it if that were me.

part ni yg i nangis compare to nangis baca bukunya!!

 BTW, the book is a page turner , worth to read.
simple english je

novel to film adaptation .

Wednesday, June 1, 2016

Program Wakaf AlQuran Bookcafe.com.my

i nak kongsikan salah satu channel utk anda semua derma dan menambahkan saham akhirat. iaitu program derma/wakaf al quran dari Bookcafe.com.my

program ni dh dimulakan sekitar tahun 2014 lagi dan masih berlangsung sampai 2016 ini( tahun semasa) . harga utk 1 unit alquran pula adelah sgt murah rm15 sahaja.

bolehlah layari website bookcafe utk maklumat lanjut. disertakan beberapa snipit dari websitenya.

selamat beramal.


Friday, May 20, 2016

Hadramawt Palace Bukit Bintang

nama kedainyq
myself and ma
mint tea
nasi arab ayam (half chicken)
Aisyah tido

last week pada selepas 2 minggu lahirkan Aisyah, kami ke Prince Court utk follow up Aisyah.

dari hariasuk wad haritu dh terperasankan kedai nasi arab ni, teringatkan mek i yg mmg suka mkn nasi arab so lepas dh satel semuanya tu singgah sana utk mkn tghari.

suasananya mmg cozy myb sb dh lepas lunch hour so takla bz sgt ramai orang.
nasinya pon mmg sedap ..i sendiri dh lupa ape menu yg i ambik tp 1 ayam dan 1 kambing.

air fresh orange utk mek i dan kami husband and wife share 1 pot mint tea.

alhamdulillah kenyang dan orag tua i pon gembira.


NUFFNANG

Sarapan Pagi di Kopitiam Kita

Kali ini berkongsi perihal pengalaman sarapan pagi di Kopitiam Kita, iaitu salah satu spot tersohor di Kota Bharu utk sarapan pagi ( ini ker...