Saturday, February 27, 2016

Shamrock Run 2016













pagi ni join Shamrock Run 2016.

sampai dh lambat, lepas 20 minute flagoff baru sampai. nak ambik race pack booth dah tutup so dapat ambik baju je. no bib xde so terlepaslah lucky draw.

so run jugala, kami baru mula org lain ade yg dh sampai.

maklumla yg 3km kepada yg dah biasa run mmg kacang je..20 minute dah habis.

takpela namanya pin fun run kan, dari melangok kat rumah join ni boleh menyihatkan badan jugakan.

seronoklah larian kali ni ade yg siap bercostume bagai. organizer pon sporting.
pihak urusetia yg pakai baju oren pon sempoi je.

and me...1 jam nak habis 4.4km run...er walk sebenarnya. hehe


Thursday, February 25, 2016

Body & Bath Works Shower Gel dan Lotion

nak berkongsi tentang Lotion dan juga shower gel yg i guna baru2 ni.
sekarng bertukar kepada rangkaian lotion badan dan body mist Body & Bath Works.

terpengaruh dgn dekorasi kedainya yg menawan dan wangi,
masuk jugak lah saja nak tengok2.
sekali pandai pulak promoter dia promote barang2..
jadi sangkut jugaklah .

Endless Weekend Range, shower, lotion dan body mist.
konsepnya beli 3 free 1. jadi ambik shower gel+shampoo utk lelaki khusus utk suami.

unisex

kena pulak masuk bulan 1 hari tu ade after chrismast sale.
jadi terbeli pulak range yg pakej cmni..

rm199 less 30% jadi hrganya rm140.

girly ..bau bunga2 gitu 

Wednesday, February 24, 2016

Decorative Pillow from Erinrizz

ini merupakan kali ketiga dah i beli Decorative pillow dari Erinrizz. 
first time dulu yg jenis kait atau crochet.
yg nni kira category orderlah sebab i nak sepasang jadi Erin amik masa dalam 7 hari utk buat lagi satu.

belian kedua i beli bantal square yg ade button comel 1 biji saja masa tu, gunakan utk buat sandar belakang kerusi kat office.

dan ini belian terbaru , beli lagi 2 biji bantal square yg comel.
pada i harganya adelah murah rm35 sebiji, bantal besar yea.
sape2 berkenan bolehlah beli dari online store dia.

packaging yg kemas 



care instruction

Sunday, February 21, 2016

Sup Tulang Merah Singapore

sejak darfi hari raya haji tahun lepas lagi cuba2 nak buat sup tulang ni tapi asik tertangguh2.
jadi selsa lepas ade beli tulang lembu 1 kg mmg plan utk masak sup ni so semalam cuba2 buat ikut resepi dari sini 

tapi utk versi i ni ade sedikit ubah ikut selera sendiri.



bahan sup :
1 kg tulang daging lembu
4 ulas bawang putih
1" hirisan halia
3 batang serai sederhana besar
1 bunjut sup tulang adabi
air secukupnya

cara sup:
hiriskan semua bahan dan renehkan sup sehingga daging empuk

bahan paste:
3 biji ubi kentang - dipotong , digoreng sederhana garing dan di blend hancur

15 tangkai cili kering - dilembutkan dlm air panas
2 biji bawang merah sederhana besar
3 ulas bawang putih
2" halia
3 tangkai serai sederhana besar
(semua bahan diblend lumat)

2 sudu makan sebuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan manis
1/2 sudu makan serbuk jintan putih
(jadikan paste)

1 tin kecil tomato puri
1/2 botol kecil tomato sos
2 kiub pati daging lembu knoor
1 kiub gula melaka
2 sudu kicap manis

1 genggam bawang goreng
garam
serbuk perasa
minyak utk tumisan
kulit kayu manis
bunga lawang
cengkih
biji pelaga

cara paste:
1)  tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan biji pelaga
2) masukkan cili dan bahan2 yg dikisar lumat, goreng hingga pecah minyak
3) ,masukkan paste serbuk-serbuk, goreng garing
4) masukkan tomato puri dan sos tomato, kuib pati , gila melaka dan kicap ,kacau sehingga gula melaka cair semuanya
5) tambah air ikut kesesuaian

cara masak utama:
1) masukkan semua bahan paste tadi kedalam periuk sup tadi.
2) kacau sekata semuanya
3) masukkan kentang blend, kaccau
4) masukkan bawang goreng, garam dan perasa. kacau sekata
5) tunggu mendidih

sedia utk dihidangkan.
boleh tambah sayur , ubi kentang , tomato dan juga carrot jika suka.
hidang panas makan bersama roti.


selamat mencuba.



Tuesday, February 16, 2016

Mesin Basuh Front Loading Electrolux

bulan lepas kami beli /tukar mesin basuh yg sedia ade ni (top loading) dgn mesin basuh (front loading).

reason kenapa kami tukar mesin basuh ni sb hubs kurang puas hati dgn tahap kebersihan pakaian bila guna top loading washer.

jadi untuk front loading ni agak puas hati dgn tahap kebersihannya.
melalui perbincangan dgn kawan i tauke dobi pon, front loading washer ni mmg lebih bersih berbanding top loading.

analogynya sb kain di hempas2 compared to diputar2 ...begitulah..

kami beli ni brand Electrolux 9kg . harga RM2900++, terlalu mahal lah berbanding dgn top load.

nasib baik fit nicely kat kawasan dobi kami 

Monday, February 15, 2016

Coconut Shake Batu Berendam Melaka

hari Sabtu lepas, usaha sgt pergi ke Melaka semata2 nak pekena Coconut Shake dekat Batu Berendam Melaka.
lagipon rumah i nak ke Melaka tu tak jauh sb mmg dah rumah area sebelah Selatan Selangor dh.

perjalanan pon dalam kurang 2 jam dah sampai.

berbanding dgn masa pergi sana sebelum ni , banyak dah perubahan kali ni.
entry i utk visit yg lepas boleh baca SINI 
gerainya dah makin besar, makanan tambahan pulak dah makin banyak siap ade rojak, mee singapore, yg goreng2 mcm kuih2 dan keropok2 pon makin banyak pilihan.

tp masih lagi mengamalkan concept tambah air kelapa free..hehe

enjoy gambar2 dibawah.

permandangan kat depan gerai , siap tersusun semua blander 

selain air kelapa, air oren pon tambah free flow je 

baru ade gerbang ini sebagai salah satu tarikan pelancongan 

kami sampai sana dah tengahari, kalau pagi mesti lagi tinggi longgokan kelapanya 

pekerja blan memblend 

rupanya coconut shake special rm3.20 termasuk GST .
special sb ade scoop ice cream, diorang gunakan ice cream Walls 

resepi yg baru ade rojak udang/ayam . tak pasti berapa harga utk satu pinggan tp 2 pinggan ni rm13

Add caption

anak beranak, and yess i mmg gemok ..7 months and counting !!

Friday, February 12, 2016

Hymn for The Weekend

lama dh tak tergila2kan lagu /video clip.
tp kali ni amat tergila2kan Hymn for The Weekend - Coldplay & Beyonce.

and guess what, Adam pon singing to the rhythm. siap goyang2 kepala lagi.


Wednesday, February 3, 2016

Movie Bajrangi Bhaijaan (Indonesia Subtitle)

nak berkongsi movie yg penuh bermakna.
lebih berbaloi dari tgk Dilwale 




ringkasan cerita ini:

In Sultanpur, a picturesque village in Azad Kashmir, villagers gather to watch a televised cricket match between India and Pakistan. Among them is a pregnant woman (Meher Vij) who, after giving birth, names her daughter Shahida after Shahid Afridi, the player who wins the game for Pakistan. One afternoon, Shahida (Harshaali Malhotra), now six years old, falls off a cliff, but is saved by an overhanging tree. Her worried mother takes her to the shrine of Sufi saint Nizamuddin Auliya in Delhi, with the hope that it will cure Shahida's speechlessness.
Returning from Delhi, the train stops for repairs and Shahida gets off to play with a lamb. Unbeknownst to Shahida, the train drives off. Shahida boards a freight train, and winds up in Kurukshetra in the state of Haryana. There, she meets Pawan Kumar Chaturvedi also known as Bajrangi (Salman Khan), a devout Brahmin and an ardent devotee of the Hindu deity Hanuman. He calls Shahida "Munni" and tries in vain to find where she lives.
In sequences of flashback, it is revealed that Bajrangi has been a disappointment to his father, because Bajrangi failed his school exams ten times. When Bajrangi finally graduates on his eleventh try, his father dies of shock. Bajrangi, looking for a job, goes to the house of his father's friend and wrestling coach, Dayanand (Sharat Saxena), in Delhi. Having spent time together with his daughter Rasika (Kareena Kapoor Khan), they fall in love with each other and Dayanand promises of getting them married on the condition that Bajrangi get a job and buy a house. In the present, Bajrangi brings Munni to meet Dayanand, another devout Brahmin, who lets Munni stay, believing that with her fair complexion, Munni must be a Brahmin as well. Munni gets accustomed to being part of the household. It is eventually revealed that Munni is a Pakistani Muslim. An enraged Dayanand orders Bajrangi to make arrangements to have her sent to Pakistan through the Pakistan Embassy, where Bajrangi's pleading fails. A sudden turn of events stirs him to take Munni to her parents in Pakistan, in person and without a passport and visa.
Bajrangi and Munni are able to enter Pakistan. Shortly after their arrival, Bajrangi is arrested, suspected of being an Indian spy. He escapes with Munni and meets Chand Nawab (Nawazuddin Siddiqui), a journalist who works for a Pakistani television channel. Nawab has closely been following the developments. Moved by the story, Nawab joins Bajrangi to help him find Munni's parents. They are joined by an Islamic religious scholar (Om Puri), who helps them avoid capture by police. He directs the group to Azad Kashmir after Munni recognizes an area similar to her hometown in a photo from a calendar.
Nawab documents their journey on video, but no television station agrees to air it. Disappointed, he uploads the video on the Internet. While reviewing the footage, Munni recognizes her mother walking by in the background. With a bus driver's assistance, the trio identify Sultanpur as Munni's hometown. They board a bus to Sultanpur, and are stopped by police who are looking for 'the Indian spy'. Devising a plan to divert their attention, Bajrangi gets off the bus and runs toward the jungle in full view. He gets tracked down, beaten, and shot in the arm. Meanwhile, Nawab and Munni reach Sultanpur, where Munni is finally reunited with her mother.
The videos uploaded by Nawab go viral throughout India and Pakistan. A compassionate senior officer Hamid Khan (Rajesh Sharma) realizes that Bajrangi is innocent, and has him released, defying the order of keeping him in jail, which he felt would be petty on the part of Pakistan. Thousands of Pakistanis come to see Bajrangi off and Indians come to receive him. As Bajrangi crosses the border, Shahida, who is also in the crowd, runs toward the fence and cries out for him with her now regained speech. Bajrangi is ecstatic to see her and they run towards each other and embrace.

Tuesday, February 2, 2016

Buku Jom Belajar Iqra'

kali ini nak berkongsi satu buku belajar Iqra' yg tajuknya Jom Belajar Iqra'.

conceptnya sama saja dgn Iqra' yg ade kat pasaran yg set 6 buku tu cuma di tambahkan lg dgn presentation yg attractive compare dgn Iqra' lama.

ade tambahan dari segi sebutan huruf yg di adekan juga tulisan rumi utk memudahkan sebutan. bukan saja mudah utk anak2...malah cara ni memudahkan juga pada i utk mengajarnya.

buku ini juga dilengkapi dgn CD dan juga flashcard yg diletakkan dgn nama2 Allah kat belakang flashcard sesuai dgn huruf yg digunakan.

satu lagi tambahan adelah penekanan hukum2 tajwid..lengkap dgn cara bacaan yg betul. diberi juga percuma buku latihan utk melatih cara2 menulis.

harga rm29.90. i beli dari kedai buku POPULAR


Monday, February 1, 2016

KL Bird Park

Semalam adelah hujung minggu akhir bulan utk January 2016.
disebabkan dan beberapa hari janji dgn anak2 kalau rajin buat homework dapat reward jadi hujung minggu tu bawak pergi lawat birdpark.
di bawah i kongsikan perihal lawatan semalam.

TIKET
tiket utk warganegara seperti table dibawah.

please check their website here (http://www.klbirdpark.com/) for any updates.

semasa i pergi bawak print out promotion free ticket for kids so anak2 dapat masuk free.
for every 1 adult ticket free 1 kids ticket. promotion ends March 2016.

GAMBAR

taknak cakap banyak , please enjoy all the pictures below:











ni tempat photo. kena bayar rm 38 utk bergambar mcm ni sekali dgn print out 1 keping saiz 5R kalau tak silap





kedai survenir, barang cantik2 tapi harganya .....mahal sgt. so beli 1 fridge magnet je 

ini section namanya Lorry Feeding kalau tak silap , boleh bagi minum susu kat burung2 sini. mmg comel siap burung2 menyanyi lagi ...budak2 sgt enjoy 

Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG