Friday, May 20, 2016

Hadramawt Palace Bukit Bintang

nama kedainyq
myself and ma
mint tea
nasi arab ayam (half chicken)
Aisyah tido

last week pada selepas 2 minggu lahirkan Aisyah, kami ke Prince Court utk follow up Aisyah.

dari hariasuk wad haritu dh terperasankan kedai nasi arab ni, teringatkan mek i yg mmg suka mkn nasi arab so lepas dh satel semuanya tu singgah sana utk mkn tghari.

suasananya mmg cozy myb sb dh lepas lunch hour so takla bz sgt ramai orang.
nasinya pon mmg sedap ..i sendiri dh lupa ape menu yg i ambik tp 1 ayam dan 1 kambing.

air fresh orange utk mek i dan kami husband and wife share 1 pot mint tea.

alhamdulillah kenyang dan orag tua i pon gembira.


Tuesday, May 3, 2016

Pengalaman Bersalin Aisyah Zaireen

CTG reading
Detail kelahiran Aisyah
1st picture
day 1

kalau ikutkan calculation, baby kali ni iaitu Aisyah Zaireen ni patutnya bersalin jari ni 3 may. tp rezeki dia tgk dunia awal seminggu ...jadinya 27 April haritu lahirlah Aisyah kedunia ni dgn cara ceaser.

kenapa ceaser lg? begini ceritanya.

pada 26 April tu mmg i dh start cuti ..ambik cuti awal seminggu dr tarikh jangka bersalin utk urusankan 2, 3urusan administrative kat rumah.

hari itu juga mmg dh schedule jumpa dr utk 2 weeks check up. i perasan pulak dh 2,3 hari baby bergerak agak slow. masa check up tu tgk berat baby mmg naik kawkaw ..dari 2.5kg dh jadi 3.2kg...

jadi mlm tu dr dh booking admission utk proceed CTG. so mlm tu dlm pukul 10.30mlm dh masuk labour room and pasang CTG. semua masih keadaan normal..takde contraction.

pagi 27 april tu pukul 530 pagi staff nurse (sn) dh siap2 bagi ubat berak, bg breakfast dan juga check opening masa tu 1.5cm.

lepas subuh dan dah siap2 pakai baju beranak semua mula masuk ubat induce. dlm pukul 9 pagi ... sampailah habis 1 botol contraction baru 3 kali dlm 1 minute. opening baru 2cm.

dah masuk botol kedua cobtraction masih mild dan opening tak bertambah. dr masuk check dlm pukul 430 ptg masih belum bukak jadi dlm keadaan mcm tu kami accept advice dr utk buat emergency operation...secara ringkasnya operation sb :

1) no progress on opening after 1.5 bottle of induce
2) contraction ade cuma no opening
3) tak boleh tunggu lama lg utk mengelakkan stress pada luka lama tempat ceaser dulu.
4) boleh tunggu selama beberapanjam lagi jika opening dh 5cm.

jadi bila dh dpt green light dr husband n sign semua document, terus masuk ke OP utk anesthetic.

kalini anesthetic separuh badan dari pinggang ke bawah. sakit jugaklah cucuk belakang masuk ikut tulang belakang. kalau tak miscalculate dlm 4 kali cucuk jugaklah.huhuu

so mula la operation dari pukul 5pm...babu keluar dlm 510pm. ...siap cuci dan jahit balik 520pm...masuk dekat treatment sekejap dlm 30mint then terus masuk ke bilik wad.

jadi lahirlah Aisyah Zaireen..permata hati kami yg no 3.


Cuci Mata di Fella Design

My favourite Cuti perayaan Deepavali pada 18 October lalu, kami saja2 singgah Fella Design..tujuan asal nak cari topper utk tilam tetapi ber...

NUFFNANG